Vivo, dev telefon pazarının 5G lideri olmayı başardı

Dünyanın en önemli telefon pazarlarından biri olan Hindistan, konu 5G modeller olduğunda Vivo ve Samsung’un egemenliğine geçmiş gibi görünüyor.

Vivo, dev telefon pazarının 5G lideri olmayı başardı

CyberMedia Research (CMR) tarafından hazırlanan rapora göre, dünyanın en büyük akıllı telefon pazarlarından biri olan Hindistan, 2024'ün ikinci çeyreğinde önemli bir değişim yaşadı. Öncelikle, 5G akıllı telefon sevkiyatları bir önceki yıla göre %56 arttı.

Bu cihazlar şu anda pazarın %79’unu oluşturuyor. Vivo, %21 pazar payı ile 5G akıllı telefon segmentinde liderliği alırken, Samsung %20 ile onu yakından takip ediyor.

Raporda, INR 10.000 ile INR 13.000 arasındaki fiyat aralığındaki 5G akıllı telefonların yıllık bazda %200 oranında büyük bir artış yaşadığı belirtiliyor. CMR'den analist Menka Kumari, bu fiyat aralığındaki uygun fiyatlı 5G telefonların pazar büyümesini büyük ölçüde desteklediğini belirtti. Ayrıca premium segmentin (25.000 INR'nin üzerindeki telefonlar) iyi performans göstermeye devam ettiğini ve yıllık satışlarda %9'luk bir artış gösterdiğini belirtti.

5G modellerdeki bu büyümeye rağmen, Hindistan genel akıllı telefon pazarı yıllık %4 oranında bir düşüş yaşadı. Ancak, Canalys pazarın %1 artış gösterdiğini ve 36,4 milyon birime ulaştığını bildirirken, Counterpoint aynı dönem için %2'lik bir düşüşten bahsediyor.

“Akılsız” telefon pazarı, ülkede yıllık %1'lik bir büyüme yaşarken, 2G özellikli telefon sevkiyatları %6 oranında azaldı. Bununla birlikte, 4G özellikli telefon sevkiyatları, esas olarak %68'lik pazar payına sahip olan Jio'nun ve onu %28 ile Nokia'nın takip etmesiyle %39 arttı.

CMR, Hindistan akıllı telefon pazarının 5G ve AI akıllı telefonlara olan güçlü talebin etkisiyle 2024 yılında %7-8 oranında büyüyeceğini öngörüyor.