Onların birçok avantajları var,Wireless Local Area Network'lerin (WLAN'ların, Türkçesi: kablosuz yerel ağlar). Evde dev bir kablo salatasına sebebiyet vermeksizin iki ya da daha fazla PC, notebook'lar ve cep bilgisayarları birbirine bağlanabiliyor. Ayrıca mobil aygıtlar arasında yaklaşık 100 metrelik bir çevreye kadar telsiz aktarım sağlanabiliyor.
Kablosuz aktarım yetkisiz erişime davetiye çıkarıyor
Ancak aktarım yöntemi ve geniş erişim yarıçapı aynı zamanda da kişisel W-LAN'ların en büyük dezavantajları. Yani 100 metrelik çevrede bulunan herkes bağlanmak için doğru veriler varsayıldığında yabancı ağa erişim sağlayabiliyor. Buradaki en büyük sorun: Bir yabancının ağa yetkisiz erişim sağladığının farkına bile varılmıyor. Veri casusu bir kez içeri girdiğinde, tüm serbest verileri görüntüleyebiliyor, işleyebiliyor, kopyalayabiliyor ve icabında silebiliyor.
Ağ saldırganları: "War Driver"
Ağ saldırganları "War Driver" olarak adlandırılıyor
Bu durum öncelikle sportmence olmayan bir rekabete katılmak isteyen gençleri ortaya çıkarıyor.W-LAN meraklıları güvence altına alınmamış W-LAN'ları ortaya çıkarmak ve bunlara bağlanmak için notebook ve alıcılar ile saatlerce ve günlerce otomobilde yolda dolanıyor. War Driver denilen bu kişilerin istekleri çok katmanlı: Bazıları yabancı bir bağlantı üzerinden ücretsiz internete erişmek istiyor. Bazıları ise örneğin büyük firmaların kablosuz ağlarına bağlandıklarında veri casusluğu yürütüyorlar. Bir kısım saldırgan ise basitçe yalnızca eğlenmek istiyor. War Driver'ların şimdiye kadar ne kadar yoğun ve becerikli çalıştıklarını Wi-Fi spot bölgelerini bildiren www.wifimaps.com web sitesi üzerinden takip edebilirsiniz. Burada bir kart üzerinde şimdiye kadar ortaya çıkarılmış telsiz ağlar kayıtlı ve böylece firmalara ve resmi mercilere sızmak için davetiye çıkarıyor.
Korunma yöntemleri
Ancak War Driver'ların işlerinin bu kadar kolay olması ağ işleticilerinin sıklıkla eksik korunma önlemlerinde yatıyor. Hatta birçok W-LAN tümüyle erişime açık. Dört en önemli korunma yöntemi şunlar:
KORUNMA İPUCU1: W-LAN alıcılarının standart ayarlarını hiçbir zaman devralmayın. Ağı başka bir frekans üzerinden gönderin, ve aktarım kanalını değiştirin. Olabildiğince kırılamayan bir ağa sahip olmak için zaman zaman ayarları değiştirin. Bu ayarlar alıcının sürücüsü üzerinden birkaç tıklama ile gerçekleştiriliyor.
KORUNMA İPUCU2: Mutlaka bir firewall yazılımı kullanın. Bu sayede ağa girmek isteyenlere karşı korunmuş olursunuz.
KORUNMA İPUCU3: Sadece kesinlikle gerekli olan dosyaları genel kullanım için paylaşıma açın. Öteki ağ katılımcılarına yazma erişimi için hiçbir izin vermeyin.
KORUNMA İPUCU4: Öncelikle firmalarda ve resmi mercilerde şifrelendirme aygıtları kullanın.