Ve satrançtaki hile iddiasında en az 100 milyon dolarlık dava

ABD'li satranç ustası Hans Niemann, kendisi hakkında hile imasında bulunan satranç ustası Magnus Carlsen ile Chess.com'a en az 100 milyon dolarlık dava açtı.

Ve satrançtaki hile iddiasında en az 100 milyon dolarlık dava

Satrançta 5 kez dünya şampiyonu olan Magnus Carlsen'in açıkça kanıt sunmasa da genç rakibi Hans Niemann'ın hile yaptığını ima etmesi satrançta hile tartışmasını gündeme taşımıştı. (Satrançta nasıl hile yapılır başlıkla yazımıza bakabilirsiniz)

Satranç dünyasını sarsan bu skandalda yeni bir gelişme yaşandı. Niemann Carlsen ile 100'den fazla çevrimiçi oyunda hile yapmış olabileceğini söyleyen bir rapor yayınlayan web sitesi Chess.com'a da dava açıyor.

19 yaşındaki Niemann, dava başvurusunda Carlsen'i, Carlsen'in çevrimiçi satranç şirketi Play Magnus ve Play Magnus'u satın almayı kabul eden Chess.com ile işbirliği içinde kendisine karşı bir karalama kampanyası düzenlemekle suçladı.

Davada, "sanıkların kendisini aleni şekilde karalayarak mesleğinde kara listeye alınması için yasadışı şekilde işbirliği yaparak itibarına, kariyerine ve yaşamına verdiği yıkıcı zararlardan kurtulmak için" tazminat talep ettiği belirtildi.

Chess.com'un avukatları suçlamaları reddetti. Carlsen yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Niemann ayrıca Chess.com'da video içeriği yayınlarken suçlamaları tekrarladığı için büyük usta Hikaru Nakamura'ya dava açıyor. Nakamura yayın sırasında yorum yapmadığını söyledi.

NE OLMUŞTU?

31 yaşındaki Norveçli oyuncu Carlsen, St. Louis'deki Sinquefield Kupası'nda Niemann'a yenildi. Carlsen daha sonra çevrimiçi Julius Baer Generation Cup'ta Niemann'a karşı oynadığı bir oyunu sadece bir hamle yaptıktan sonra bıraktı. Carlsen, Twitter hesabından ise Niemann ile ilgili, "Sinquefield Kupası'ndaki oyunumuz boyunca gergin ve hatta tamamen oyuna konsantre olmadığı izlenimini edindim. Kritik pozisyonlarda beni geride bıraktı. Bu oyun bakış açımı değiştirmeme katkıda bulundu.” dedi.

Carlsen bu mesajlarında Niemann'ın hile yaptığına dair bir kanıt sunmadı ancak onunla oynamaya istekli olmadığını söyledi. Buna gerekçe olaraksa "Geçmişte defalarca hile yapmış insanlara karşı oynamak istemiyorum, çünkü onların neler yapabileceklerini bilmiyorum" yorumunu paylaştı.

Carlsen aslında açıkca olmasa da Niemann'ın hile yaptığını ima etti. Çünkü Niemann 12 ve 16 yaşlarındayken hile yaptığını kabul etmişti. Ancak yakın zamanda hile yaptığı iddialarını şiddetle reddediyor.

CHESS.COM'UN RAPORU

Bu süreçte Chess.com'un raporunda genç büyükustanın, para ödülü de dahil olmak üzere 100'den fazla çevrimiçi maçta hile yapmış olabileceği iddia edildi. Niemann, St. Louis Satranç Kulübü ile yaptığı bir röportajda masa üstü oyunlarda asla hile yapmadığını söyledi.