...Ve Donald Trump, yapay zeka ile tanıştı!

Yapay zekanın dünyayı yönetmeye başlamasına bir adım daha yaklaşmış olabilir miyiz? Çünkü ABD eski Başkanı ve yeni Başkan adayı Donald Trump'ın konuşma metinlerini yapay zeka hazırlıyor olabilir...

...Ve Donald Trump, yapay zeka ile tanıştı!

Donald Trump, ABD tarihinin gördüğü en sansasyonel başkanlardan biri olarak tarihe geçti. Ama "tarih yazmaya" devam etmekte de kararlı görünüyor.

Kasım ayındaki ABD Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi partinin adayı olan Donald Trump, bir podcast söyleşisi sırasında yapay zeka hakkındaki fikirleri sorulduğunda, ilginç bir cevap verdi. Yapay zekanın korkutucu bir hızla geliştiğini, yakın gelecekte ülkeleri, toplumları, günlük hayatı yapay zekanın yönetmesi gibi bir durumda yaşanabilecek sorunlardan endişe ettiğini anlatan Trump yine de yapay zekanın iyi amaçlarla kullanılabileceğini de vurguladı; kendisinin de bazı konuşmalarını yapay zekanın yazdığını açıkladı.

Öte yandan Trump'ın henüz yapay zekanın başka insanların fikir hakları üzerinden eğitildiğini ve aslında ürettiği ürünlerin bir tür "mülkiyet hırsızlığı" olduğuna dair tartışmalardan habersiz olduğu da anlaşılıyor zira Başkan olması halinde, dünya çapında yaşanacak bu yapay zeka ve mülkiyet hırsızlığı tartışmalarıyla da muhatap olmak zorunda kalacak ve belki de bu konuda çıkacak yasalara imza atması gerekecek.

Trump yapay zekayı yasaklayabilir mi?

Elbette, dünya şu anda yapay zekanın nimetlerinden faydalanmaya alışmışken ve ispatlaması çok zor olan fikir hakları ihlali konusunu ciddiye alarak kimsenin yapay zekadan vazgeçmeye gönüllü olmayacağını tahmin etmek de zor değil.

Ancak yapay zekanın ABD'nin çıkarlarına ters gelişmeleri hızlandırdığını düşünürse Trump'ın yapay zeka kullanımına yasak getirmesi, dünya çapında ambargo kararı alması da sürpriz olmaz zira biliyorsunuz, Çinli TikTok'un ve Huawei'nin ABD'li şirketlerin liderliğini ellerinden aldığı ortaya çıkınca Trump Huawei'nin başkanın kızını Kanada'da tutuklatmış, TikTok'un sahiplerine de Çin'den çıktıkları anda tutuklanacakları tehdidinde bulunarak TikTok'u ABD'li şirketlere satmaları için baskı yapmıştı. NATO ve Avrupa Birliği ülkelerine de Huawei ürünlerini kullanmayı bırakmaları konusunda çok sert uyarılarda bulunmuştu.

Eğer başka bir ülkede ABD şirketlerinin yaptığından daha başarılı yapay zeka uygulamaları ortaya çıkarsa, aynı tavır ileride yapay zeka konusunda da gündeme gelebilir...