Üzerinize bir uzay çöpü mü düştü? Hemen bu numarayı arayın!

Durup dururken üzerinize düşen uzay çöplerine karşı bir yardım hattı kurulduğunu biliyor muydunuz? Peki, bir uzay çöpü sizi "hedef aldığında" ne yapmanız gerekiyor?

Üzerinize bir uzay çöpü mü düştü? Hemen bu numarayı arayın!

Gezegenimizin yörüngesi giderek daha da kalabalıklaşıyor. İnsanların hızlı bir şekilde yayılma ve sorunları “daha sonra düzeltme” alışkanlığı, uzay çalışmalarımıza da yansıyor. Ancak uzaydaki bu çöplük karmaşasının çok tehlikeli sonuçları olabiliyor ve bunların arasında belki de en korkutucu, “Kessler Etkisi” (veya Kessler Sendromu) olarak adlandırılıyor.

Kessler Etkisi, basit bir şekilde alçak Dünya yörüngesindeki tek bir olayın (bir uydunun patlaması gibi) sonucunda ortaya çıkan enkazın, yörüngedeki diğer nesneleri yok etmesi nedeniyle zincirleme bir reaksiyon yaratması olarak tanımlanabilir. Böyle bir durumda enkaz diğer nesnelerle çarpışmaya devam edebilir, bu da potansiyel olarak iletişim sorunlarına neden olabilir ve uzayı uzun bir süre boyunca uzay araçlarının erişemeyeceği bir bölgeye dönüştürebilir.

Ancak Kessler Etkisi’nden de önce çözmemiz gereken daha acil sorunlar var. Uzay çöpleri Dünya’ya düşüyor ve beklenildiği gibi atmosferde yanmadan insanların mülklerine çarpabiliyor. Örneğin NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki bir kargo paletine pilleri yüklemek için kullanılan bir ekipmanın yeniden giriş sırasında sağlam kalması ve evlerinin çatısına düşerek ev boyunca büyük bir delik açması nedeniyle Florida’daki bir aile tarafından dava ediliyor. Çin’den gelen videolar ise, Çin’e ait bir roketin Dünya’ya düşmesinden kaynaklandığı şüphelenilen parçaları gösteriyor.

Bu sorun ilk bakışta çok yaygın gibi gözükmese de, görünüşe göre bir yardım hattı kurulmasını gerektirecek kadar kötü. NASA, WLOS13 muhabiri Justin Berger ile yaptığı görüşmede Kuzey Carolina’da bulunan enkazın SpaceX’in Crew Dragon'dan geldiğini doğruladı. NASA, yaptığı açıklamada bu tür uzay enkazını bulan herkese enkaza müdahale etmemelerini ve 1-866-623-0234 numaralı telefondan SpaceX Enkaz Yardım Hattı ile iletişime geçmelerini veya [email protected] adresine e-posta göndermelerini tavsiye etti.

SpaceX, ilk olarak SpaceX'in Uluslararası Uzay İstasyonu'na yaptığı CRS-7 ikmal görevinin patlamayla sonuçlanmasının ardından uzay enkazı için bir yardım hattı kurmuştu. Şimdiye kadar yalnızca bir kişinin (Tulsa, Oklahoma’dan Lottie Williams) parkta yürürken Delta II roketinin bir parçasının omzuna zararsız bir şekilde çarpması sonucu uzaydan düşen enkaza hedef olduğuna inanılıyor.

Bu olayların sizin başınıza gelme ihtimali inanılmaz derecede düşük olsa da, yörüngeden çıkan roketleri ve nüfus yoğunluklarını inceleyen bir çalışma, önümüzdeki on yılda birinin uzay enkazı tarafından vurulma ihtimalinin yüzde 10 civarında olduğunu öneriyor.