Yeni bir makale, rahatlıkla çılgınca olduğunu söyleyebileceğimiz bir fikir öneriyor: Bilim insanları, uzaylıların kuantum deposu olarak kullanmak için kara delikler yaratıyor olabileceklerini iddia ediyor.
Kulağa gerçekten çılgınca gelse de, bazı bilim insanları bunun Fermi Paradoksu için bir çözüm olabileceğini söylüyor. Fermi Paradoksu, eğer yaşam evrenimizde yaygınsa, neden Dünya'nın ötesinde bunun kanıtını bulamadığımızı sorguluyor ve ulaştığı sonuçların neredeyse hiç birinin bizler için iyi olmadığını söyleyebiliriz.
Bu paradoks, bilim camiasının özellikle uzaylı yaşamının keşfedilmeyi beklediğine inanan kesimlerinde pek çok dalgalanmaya neden oldu. Uzaylı yaşamı arayışımızda yanlış yöne bakıyor olabileceğimizi söyleyen Alman ve Gürcü bilim adamlarından oluşan bir ekip tarafından sunulan yeni makale henüz hakem denetiminden geçmedi.
Şu anda, evrende yaşam belirtileri aramak için radyo sinyallerini kullanıyoruz. Ancak bu araştırmacılar, bunun yerine kara deliklere, uzaylı uygarlıklar onları veri depolamak için devasa kuantum bilgisayarlar olarak yaratmış gibi yaklaşmamız gerektiğini öne sürüyorlar. Bu nedenle, pulsarlar, beyaz cüce yıldızlar ve kara delikler gibi mega yapılardan yayılan tekno-işaretler aramamız gerektiğini söylüyorlar.
Kara deliklerin sınırsız enerji kaynakları olarak davranabileceğine dair fikrin temeli, astrofizikçi Roger Penrose'un ilk öneriyi yaptığı 1980'lere kadar uzanıyor. Pek olası görünmese de, araştırmacılar aslında küçük, yapay olarak oluşturulmuş kara deliklerin kuantum bilgisi için kapasitör görevi görebileceği konusunda hemfikir. Bu yüzden de uzaylı yapımı kara deliklerin aynı şekilde davranması olası olabilir.
Araştırmacılara göre, teorinin bir olasılık olduğunu kanıtlamak için tek yapmamız gereken bir kara deliğin içindeki tekno-işaretlere dair kanıt bulmak. Ayrıca, araştırmacılar Antarktika'da bulunan IceCube Nötrino Gözlemevi'nin kara deliklerdeki tekno-işaretleri tespit etme yeteneğine sahip olduğunu iddia ettiğinden, bunu yapacak teknolojiye zaten sahibiz. Bu yüzden uzaylıların kara delikleri veri depolamak için kullandıklarını doğrulayabiliriz.
Tabii ki bu fikir, dünya dışı yaşam arayışımızda izleyebileceğimiz potansiyel yollardan yalnızca biri. Uzaylıların kara delikler yaratıp içlerinde kuantum verilerini depolaması çılgınca bir fikir gibi görünse de, en azından astronomların ve astrofizikçilerin incelemelerine ekleyebilecekleri yeni bir yol olarak dikkat çekiyor.