Amerikalı bilim adamları yaptıkları araştırmalar sonucunda uzayda hayat olabileceğini açıkladı. Fakat yaşamın dünya boyutundaki gezegenlerde ve süper dünyalarda bulunması düşük bir ihtimal. Yaşamın gezegenler yerine gezegenlerinin uydularında olduğu düşünülüyor.
Harvard Astrofizik bölümünden Lisa Kaltenegger'a göre uzayda yaşamın gaz dolu gezegenlerin uydularında bulunması çok daha olası ve ilerideki araştırmalar bu ihtimal göz önünde tutularak yapılmalı.
Bu tarz yaşanabilir gezegenlerin keşfedilmesi için çok güçlü uzay teleskopları gerekiyor. Nasa şu an Hubble teleskopunu kullansa da bunu yakında James Webb Uzay Teleskobu (JWST) ile değiştirmeyi planlıyor. Bu tarz teleskoplar uzayı gözlüyor ve yaşanabilecek gezegenleri görüntülemek için kullanılıyor.
Gezegenler ve uydular...
Bilim adamları iki ihtimal üzerinde duruyor. Birincisi daha az güçlü güneşlerin uydularında yaşamın bulunabileceği. Bu ihtimal daha az. Yüksek olan ihtimal ise bizdeki gibi güçlü ve parlak güneşe sahip güneş sistemlerinde hayat olması. Faklı güneş sistemlerinde bizdeki Jüpiter ve Satürn gibi gazla kaplı gezegenler olabilir. Bizde bu gezegenlerin uyduları hep kayalık ve buzla kaplı. Farklı sistemlerde ise bu uyduların yaşanabilir olması mümkün.
Bu tür varsayımlar düşünüldüğünde uzayda hayat ihtimali çok da imkansız görünmüyor. Hatta birden fazla yaşanabilir gezegene sahip güneş sistemleri olabilir. Bununla birlikte bizden farklı teknolojilere sahip olabilirler. Örneğin uzay yolculuğunda bizden çok ilerde olabilirler. Güneş sistemimizde yaşanabilir bir gezegen bulunmadığından uzay yolculuğuna fazla önem verilmiyor. Eğer güneş sistemimizde yaşanabilir başka bir gezegen olsaydı uzay yolculuğu konusunda biz de bambaşka bir yerde olabilirdik.