Kaliforniya merkezli girişim Varda Space Industries, yörüngede ürettiği bir ilacın örneklerini geçtiğimiz hafta başında başarıyla Dünya’ya geri göndererek tarihe geçti.
İlacın Dünya'ya getirilmesinin reddedilmesi nedeniyle şirketin uzayda üretim kapsülünün yörüngede tutulduğu aylarca süren ertelemelerden sonra, yeniden giriş kapsülü 21 Şubat Çarşamba günü Utah çölüne güvenli bir şekilde indi.
Varda Space Industries, Haziran 2023’te ilacın Dünya’nın ilk mini uzay fabrikasında başarılı bir şekilde üretildiğini duyurmuştu. Bu ilaç üretim görevi, 12 Haziran’da fırlatılan SpaceX Falcon 9 roketi ile gönderilmişti. Daha sonra Rocket Lab'ın yörüngesel Foton platformuna bağlı W-Serisi 1 uydusunda ilaç üretim süreci gerçekleştirildi. İlaç yapım süreci yaklaşık 27 saat sürdü ve 30 Haziran’da tamamlandı.
Mini fabrika, faaliyetleri sırasında HIV/Aids tedavisinde kullanılan bir proteaz inhibitörü olan ritonavir kristallerini üretmeyi başardı.
Neden uzayda ilaç geliştirmek istediler?
Gereğinden çok daha fazla çabaya ihtiyaç duyan bir şekilde bu ilacın neden uzayda üretildiğini merak ediyorsanız, bunun ana sebebi olarak yer çekimine işaret ediliyor. Şirket, uzay ortamlarında, Dünya’dakinden daha hızlı bir şekilde yüksek kaliteli protein kristal yapılarının oluşumunu sağlayabildiğini söylüyor.
Deneylerinin ardından uydudan gelen veri bağlantısı, deneyin başarılı olduğunu doğruladı. Aslında kapsülün Temmuz 2023’te geri inmesi bekleniyordu, ancak ABD Federal Havacılık İdaresi (FFA) kapsülün yeniden girişini reddetti. Bu yüzden kapsül, geçtiğimiz haftaya kadar uzayda mahsur kaldı. Rocket Lab tarafından tasarlanan yeniden giriş kapsülü, Salt Lake City'nin yaklaşık 128,74 km batısındaki Hill Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Utah Test ve Eğitim Alanına (UTTR) indi.
Varda, güvenli bir şekilde yere inen kapsülü aldıktan sonra, daha detaylı analiz için kapsülü Los Angeles’taki tesislerine gönderdi.
Şirket, X üzerinde yayınlanan bir açıklamada “ayrıca, hipersonik hızlara ulaştığımız kısım da dahil olmak üzere kapsülün uçuşunun tamamı boyunca toplanan veriler, Varda’nın bu kurumlarla yaptığı bir sözleşme kapsamında Hava Kuvvetleri ve NASA ile paylaşılacak” dedi.