Uzayda mahsur kalan uzay aracından acayip sesler geliyor

Boeing'in, uzayda mahsur kalan uzay gemisi Starliner'ın hoparlörlerinden korkutucu bazı sesler geliyor. Astronotlar, seslerin kaynağını bulmak için NASA'dan yardım istiyor.

Uzayda mahsur kalan uzay aracından acayip sesler geliyor

Boeing'in ISS'de "mahsur kalan" arızalı uzay gemisi Starliner, birkaç gün içinde Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılarak mürettebatsız bir şekilde Dünya'ya dönüş yolculuğuna çıkmaya hazırlanıyor. Ama görünüşe göre ayrılmadan önce hala bazı sorunlar yaşıyor.

Astronot Butch Wilmore, NASA'yı uzay aracındaki bir hoparlörden gelen açıklanamayan "tuhaf bir ses" hakkında uyardı. Ses, bir sonar sesi gibi, düzenli bir ritimde çalıyordu. Wilmore ise bu sesin ne olduğunu bilmediğini söylüyordu.

NASA, Wilmore mikrofonunu hoparlöre yaklaştırdıktan sonra, sesin de duyulduğunu doğruladı ve Houston'daki uçuş kontrolörü, "Bu, neredeyse bir sonar pingine benziyor" diyor.

Sesin nedenine hala açıklık getirilemiyor. Boeing uzay aracı, Haziran başından beri ISS'ye bağlı ve mühendisler o zamandan beri ilk mürettebatlı uçuşu sırasında ortaya çıkan sorunları çözmeye çalışıyorlar. Ama uzay aracına güven kalmadığı için astronotları bu araçlar dünyaya döndürmeyecekler.

Kurtar bizi Elon Musk

Araç otomatik olarak, insansız şekilde uçarak geri dönecek. 2 haftalığına uzaya çıkan astronotlar ise Şubat'a kadar uzayda kalmaya devam edecek. Eğer başarabilirse, astronotları Elon Musk'ın insanlı uzay aracı kurtarmaya gidecek. Bu arada Rusların Soyuz uzay gemisi de uzaya çıkıp astronotları alıp geri dönebilir ama ABD ve Rusya arasındaki anlaşmazlık durumu nedeniyle NASA bu seçeneği kabul etmiyor.

Daha önce de yazdığımız gibi, Elon Musk'ın bu "kurtarma" operasyonunu büyük bir şova dönüştürerek SpaceX'i iyice parlatacağı düşünülüyor. Peki Musk, reklam olsun diye neler yapabilir? Uzay gemisinin üzerine kocaman bir DogeCoin logosu çizerse veya uzay gemisinin tepesine yeni bir Tesla aracı bağlarsa hiç şaşırmayız, çünkü yapmadığı şey değil.