Uzayda mahsur kalan Starliner Dünya’ya geri döndü; ama tek başına…

Boeing’in uzun bir süre önce Uluslararası Uzay İstasyonu’na giden ama sorunlar nedeniyle bir türlü geri dönemeyen Starliner aracı, nihayet gezegene dönebildi. Ama bu kez beraberinde, uzaya taşıdığı iki astronot yoktu.

Uzayda mahsur kalan Starliner Dünya’ya geri döndü; ama tek başına…

NASA, dün gece saatlerinde yaptığı açıklamayla, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda “rehin kalan” Boeing Starliner uzay aracının, mirettebatsız da olsa, Dünya'ya geri dönüş uçuşunu başarıyla tamamladığını duyurdu. Dönüş yolculuğu planlanandan çok daha geç gerçekleşti ve bu durum, araçta yaşanan önemli sorunlardan kaynaklandı. Starliner ile uzay istasyonuna gelen NASA astronotları Barry “Butch” Wilmore ve Suni Williams ise, gelecek yıla kadar Uluslararası Uzay İstasyonu'nda kalmak zorunda.

NASA'ya göre Starliner, New Mexico'daki White Sands Uzay Limanı'na saat 12:01 ET'de tam zamanında iniş yaptı. Ajans yetkilileri, başarılı inişi sosyal medya hesaplarından duyurdu.

Washington'daki NASA Genel Merkezi'nde Uzay Operasyonları Görev Müdürlüğü'nde yönetici yardımcısı olarak görev yapan Ken Bowersox, “Kolektif ekibimizin tüm bu uçuş testinde ortaya koyduğu çalışmadan son derece gurur duyuyorum ve Starliner'ın güvenli dönüşünü görmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi ve ekledi: “Uzay aracının mürettebatsız olarak geri dönmesi gerekmiş olsa da NASA ve Boeing mümkün olan en zorlu ortamda Starliner hakkında inanılmaz miktarda şey öğrendi.”

NASA'nın Ticari Mürettebat Programı yöneticisi Steve Stich ise, açıklamasında “Bu, Starliner sistemiyle gelecekteki görevlere hazırlanmamız açısından NASA için önemli bir test uçuşuydu” dedi.

Starliner başlangıçta NASA'nın kabul edilebilir sınırlar içinde olduğunu tespit ettiği helyum sızıntılarına rağmen fırlatıldı. NASA daha sonra daha fazla sızıntı ve Starliner'ın tepki kontrol iticileriyle ilgili sorunlar tespit etti ve dönüş uçuşunu erteledi. Astronotlar Wilmore ve Williams'ın NASA'nın Crew-9 görevi 2025 başlarında sona erdiğinde, bir SpaceX kapsülüyle geri dönmeleri bekleniyor.