Her ne kadar yeni bir konsept olmasa da, uzayda elektrik üretmeyi şimdiye kadar kimse proje aşamasına bile getiremedi. ESA’nın (Avrupa Uzay Ajansı) yeni çalışmasının sonuçları olumlu olursa, ajans bu alanda adım atacak ilk isim olacak.
ESA'ya göre SOLARIS girişimi, santralin geliştirilmesine 2025'te başlanması için olası bir kararın temelini atacak. Güneş enerjisini Dünya’da kullanmak bulutlu havalarda verimin düşmesine, geceleri ise hiç üretilmemesine neden oluyor. Plan, elektrik santralini atmosferin üst kısmına yerleştirmek. Uzayda Güneş ışığı Dünya’ya göre on kat daha yoğun olduğundan dolayı, Güneş panelleri son derece verimli çalışıyor. Bu proje hayata geçirilirse, Avrupa’nın 2050 yılına kadar hedeflediği Net Sıfır taahhüdünün yerine getirilmesine yardımcı olacak.
Elbette uzayda onlarca yıldır güneş panelleri kullanıyoruz, dolayısıyla bu kesinlikle yenilikçi bir fikir değil; Zor kısım, bu enerjiyi Dünya'ya ulaştırmada ortaya çıkıyor. ESA'nın bunu nasıl yapacağına dair referans tasarımda 2,45 gigahertz mikrodalga kullanımı düşünülüyor. Enerji fotovoltaik hücrelerden alınacak ve mikrodalgalar üzerinden Dünya'daki "rectennas" adı verilen alıcı istasyonlarına iletilecek. Burada tekrar elektriğe dönüştürün ve elektrik şebekesine verilecek.
Projede çözülmesi gereken bazı sorunlar hala bulunuyor. Şu anda hem uydu hem de alıcı istasyonların çok çok büyük olması gerekiyor; ve yörüngede binlerce ton ağırlığında bir şey inşa etmek için birçok roket fırlatmanın maliyeti astronomik. Bununla birlikte, bu maliyet aslında aynı düzeyde enerji çıkışı için mevcut çözümlerden önemli ölçüde daha ucuz olabilir.