Astroscale'in uzay çöplerini incelemek amacıyla tasarlanan uydusu ADRAS-J uzay aracı, Yeni Zelanda'dan gerçekleştirilen başarılı fırlatmanın ardından yörüngeye oturdu. Uydu, Rocket Lab'a ait bir Electron roketiyle uzaya gönderildi. Japon uzay ajansı (JAXA) tarafından "Commercial Removal of Debris Demonstration" programının ilk aşaması için seçilen uydu, 2009'dan bu yana yörüngede bulunan eski bir Japon roketinin üst kademesiyle buluşacak ve onun durumunu yakından izlemeye başlayacak.
There it goes! 🛰️👋
— Rocket Lab (@RocketLab) February 18, 2024
ADRAS-J is now in orbit, ready to start its mission of rendezvousing with an aging piece of space debris and observing it closely to determine whether it can be deorbited in future.
Proud to be part of this innovative @astroscale_HQ mission studying ways to… pic.twitter.com/WcMexdBhHR
On yıllardır süren uzay uçuşları sonucunda Dünya'nın yörüngesinde biriken atıklar giderek artan bir endişe konusu. Dünyanın dört bir yanındaki uzay ajansları bu sorunu çözmek için çalışmalarını her geçen gün artırıyor ve genellikle çözüm önerileri geliştirmeleri için özel şirketlere başvuruyor. Uzay çöpleriyle mücadele etmenin en etkili yollarından biri onları yörüngeden çıkarmak ya da Dünya atmosferinde yanabilmeleri için daha düşük bir irtifaya taşımak. ADRAS-J, mevcut olan büyük bir enkaz parçasını hedef alan ve hedefe güvenli bir şekilde yaklaşıp tanımlamaya çalışan ilk araç olacak. Konumunu belirlemek içinse yer tabanlı verilere güvenecek.
ADRAS J, önümüzdeki birkaç ay boyunca hedefe doğru ilerleyerek görüntü alabilecek kadar yaklaşmaya çalışacak, ardından kaldırılıp kaldırılamayacağını belirlemek için durumunu değerlendirecek. Şirket bunu, "ADRAS-J resmi olarak göreve başladı ve bazı uzay enkazlarıyla buluşmaya hazır! Uzayda sürdürülebilirliğin yeni çağı başlasın!" şeklinde bir tweet atarak duyurdu.