Uzayda son yıllarda heyecanlandırıcı gelişmelere tanık oluyoruz. Yeni keşif ve başarılar mutlu edici olurken, kuşkusuz zaman zaman başarısızlıklar ve felaketlerle de karşılaşıyoruz. SpaceX’in elde ettiği başarıların arkasında, defalarca kez düşen roketlerin başarısızlıkları yatarken, bazen hiçbir şey planlandığı gibi gitmeyebiliyor. Sentinel-1A uydusunun karşılaştığı manzara gibi...
Sentinel-1A, 2014 yılında Avrupa radar görüntüleme uydusu olarak Avrupa Birliği’nin Kopernik programının bir parçası niteliğinde petrol sızıntılarını algılamak, yüzey değişikliklerini takip etmek ve doğal afetlere müdahalelerde yardımcı olmak için, yani Dünya’yı uzaydan gözlem amacıyla yörüngeye gönderilmişti. O günden bu yana işini sorunsuz yerine getiren Sentinel-1A, geçtiğimiz pazartesi günü ise yok olmanın eşiğine geldi.
Uydunun kontrolünü elinde bulunduran ESA Operations tarafından yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz pazartesi günü Sentinel-1A bir Rus uzay enkazı ile karşılaşmış ve uzaktan yapılan müdahale ile son anda çarpışmaktan kurtulmuş. ESA Operations attığı tweet’te, “Bu tip çarpışmalardan kaçınma operasyonları, maalesef Görev Kontrol’de rutin bir çalışmadır ve ekiplerimiz yüksek riskli olaylara tepki verme konusunda iyi pratiğie sahiptir” şeklinde bir açıklamada bulundu.
ESA, olay esnasında Sentinel-1A uydusunun yörüngesini 140 metre değiştirmiş ve böylece çarpışmadan kaçınmayı başarmış.
On Monday, for the first time, we performed a set of manoeuvres to avoid a high-risk collision w. #SpaceDebris created in the #Cosmos1408 anti-satellite test last year.
— ESA Operations (@esaoperations) May 18, 2022
This was a difficult #CollisionAvoidance manoeuvre.👏👏to our #Sentinel1A Control Team & Space Debris Office pic.twitter.com/dl5OnTAlON