NASA'nın Cassini görevini son 20 yıldır izleyenler için, onun artık olmadığına inanmak biraz güç. 15 Eylül Cuma günü, uzay aracı kendini Satürn'ün atmosferine attı ve son 13 yıldır yorulmak bilmeden çalıştığı gezegenin bir parçası haline geldi. Cassini'nin görevi bitti ama ondan gelen veri ve görseller önümüzdeki yıllarda bize ilham vermeye devam edecek. Buna uzay aracının çektiği en son fotoğraf da dahil.
Perşembe günü, görev bitmeden sadece saatler önce Cassini, Satürn'den 634,000 kilometre ötedeki son hedefinden bir fotoğraf çekti. Siyah-beyaz görüntüde, gezegenin bir kısmı Satürn'ün buzul halkalarından gelen ışıkla aydınlanmış. NASA'nın söylediğine göre, bu fotoğraf Satürn'ün bu yüzü güneşin tersi yöndeyken çekilmiş, ama Cassini gezegenin atmosferine son inişini yaptığında, gündüzmüş.
Yukarıdaki resim, doğal rengiyle Cassini'nin yeni evi. Kırmızı, yeşil ve mavi spektral filtreler kullanılmış.
Bizimle olan 20 yılında Cassini, 7.9 milyar kilometre seyahat etti, altı Satürn uydusu keşfetti ve 635GB boyutunda bilimsel veri topladı. Uzay aracı artık olmasa da, zorlu ve heyecanlı olacak olan sağladığı verileri inceleme işi hâlâ devam ediyor.