Sony Xperia E1, uygun fiyatına rağmen Sony'den bekleyeceğiniz kaliteden ödün vermeyen bir telefon. Havalı işlevlerin çoğuna ve Xperia Z2'deki gibi bir şıklığa E1'de rastlamayacaksınız.
Böyle bir telefona sahip olmanın elbette bazı avantajları da var. Örneğin telefonu düşürdüğünüzde kırılmasından korkmayacaksınız, çünkü camla kaplı değil. Sony Xperia M2'nin altında yer alan Xperia E1'i Türkiye'de 570 TL'nin altında fiyata bulmanız mümkün. Xperia E1'i satın alırken karşınıza farklı modeller çıkmıyor, yani "hangi modeli seçsem" derdini yaşamıyorsunuz. Satın alabileceğiniz yegane model, 3G destekli, 4GB dahili depolama birimine sahip E1.
Xperia E1'in tasarımına baktığımızda, Xperia Z2 ve hatta M2'deki inceliği bulamıyoruz. Sony Xperia E1, çok daha klasik bir telefon. Arka tarafında cam kaplamaya rastlamadığınız cihaz, 12 mm kalınlığıyla dolgun bir telefon, ancak yine de oldukça küçük. 4 inç'lik küçük bir ekrana sahip telefonu taşımak hiç sorun olmuyor. Küçük yapısı sayesinde tek elle rahatça kullanabildiğiniz telefonu bizce çocuklar bile ellerinde zorlanmadan tutabilirler.
Ergonomi bakımından müthiş olsa da Xperia E1'in ucuz bir hissiyatı var. Sony, diğer telefonlarının gövdelerinde üst seviye maddeler kullansa da, E3'ün kaba bir dokuyla kaplanmış gövdesi, üstün bir hisse sahip değil. Kenarların tasarımı da aynı şekilde sizi büyülemiyor.
Müzik düğmesi, microSD slotu...
Bununla beraber hoşunuza gidebilecek bazı küçük ekstralar da var. Örneğin Sony'nin eski Walkman telefonlarından hatırlayacağınız müzik düğmesi, Xperia E1'de de var. Düğmeyi basılı tutarak müzik uygulamasını açabiliyor, müzik dinlerken düğmeyi kullanarak müziği durdurup başlatabiliyorsunuz. Aynı kulaklıkların üzerine eklenen uzaktan kumanda düğmelerinde olduğu gibi.
Telefon tasarım olarak üst seviye Sony'lerle çok şey paylaşmasa da, Sony'nin Omnibalance güç düğmesini tam ortasında taşıyor. Bunun yanında arka kapağı kolayca açabiliyor, tam boyutlu SIM slotuna ve microSD slotuna ulaşabiliyorsunuz.
4GB depolama alanının size kalan kısmı, 1GB'tan az. Müziğinizi E1'le yanınızda taşıyacaksanız, bir bellek kartına ihtiyacınız var.
Ekran
Ekran
Ekran, Sony'nin Xperia E1'de gittiği kısıntılardan sadece bir tanesi. E1'in 4 inç'lik 480x800 piksellik ekranı, 223ppi piksel yoğunluğuna sahip. Dolayısıyla metinler, daha pahalı telefonların netliğine ulaşamıyor ve biraz daha kaba görünüyorlar. Kontrast ve renkler ise bu alt seviye ekran için fazlasıyla iyi. Bununla birlikte IPS panel tercih edilmediğinden, görüş açıları çok iyi sayılmaz. Ekran ışığı yansıttığından, telefonu dışarıda kullanırken ondan keyif almayabilirsiniz. Yine de güneş altında tam parlaklıkta ekran okunabilir hale geliyor.
Sony, Xperia E1'in ekranının üst katmanında cam kullandığını söylüyor, ancak onu ilk kullandığımızda plastik olduğunu düşündük, çünkü ekran esneyebiliyordu. Ekrana çok sert bastırmanız halinde görüntüde bozukluklar da çıkabiliyor. Ekranın Gorilla Glass'lı Moto E'ye kıyasla geride kaldığını söylemek gerek.
Önemli özellikleri
Önemli özellikleri
Xperia E1, bir dizi özelliği mecburen feda etse de, uygun fiyatı bunu haklı çıkarıyor. Zaten atlanan özelliklere yakından baktığımızda, uygun fiyatlı bir telefon arayan kullanıcı olarak onlara pek de ihtiyaç duymayabileceğimizi görüyoruz.
E1'in 4G desteği yok, ancak 4G zaten ülkemizde henüz kullanılmıyor; dahası ucuz bir telefonun peşindeyseniz, muhtemelen 4G'ye ek ücret ödemek istemeyeceksinizdir. Kırpılan diğer özellikler arasında ac destekli Wi-Fi, NFC ve IR portu var. Bu özelliklerin de uygun fiyatlı bir telefon arayanların peşinde olacağı özellikler olduğunu düşünmüyoruz.
Xperia E1, Wi-Fi n, GPS, Bluetooth 4.0 ve 21Mbps HSPA (en hızlı 3G standardı) gibi özelliklerle geliyor ve bunlar, çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır. Bluetooth 4.0 desteği önemli çünkü, Moto 360 veya LG G Watch gibi akıllı saatleri Xperia E1 ile birlikte kullanabileceğiniz anlamına geliyor.
Kutusundan Android 4.3 Jelly Bean ile çıkan Xperia E1, diğer Sony'lerde gördüğümüze benzer özel Sony arayüzüne sahip. Telefon için Android 4.4.2 güncellemesi ise sadece birkaç gün önce yayınlandı.
Teknik özellikler
Cihaz, işlemci olarak Qualcomm MSM8210 Snapdragon 200'ü kullanıyor. 1.2GHz'de çalışan bu yonga, çift çekirdekli, alt seviye bir işlemci ancak testimiz boyunca çok iyi bir performans sunabildi. En sıkışık alan ise telefonun 512MB'lık RAM'i gibi görünüyor. Düşük RAM, Android'in zaman zaman duraksamasına neden olabiliyor.
Yakın fiyatlarda 1GB RAM'e sahip telefonlar bulmanız mümkün. Sony'nin Xperia E1'de 512MB RAM ile yetinmeye çalışması, bizce yanlış bir adım olmuş.
Arayüz ve performans
Arayüz ve performans
Xperia E1'in kusursuz bir donanımı olmasa da Sony'nin özel arayüzü, bu fiyat seviyesinde bulabileceğiniz iyi arayüzlerden birini sunuyor. Sony, yazılımlarını nasıl işe yarar hale getireceğini iyi bilen bir firma ve her şeyi basit, sade tutarak başarıya ulaşıyor.
Xperia E1, Android'in normal düzeninde değişikliğe gitmiyor. Gezinti tuşları, telefonun üzerinde değil, ekranda gösteriliyor. Sony, bu düğmelerin görünümüne ve aşırı büyük olmamalarına dikkat etmiş - ucuz telefonlarda bu aksine olabiliyor.
Diğer Sony telefonlar gibi Xperia E1 de birkaç ön-yüklü uygulamayla geliyor. Sony movie player ve Sony Walkman uygulamaları, oldukça iyi görünüyorlar. Ucuz telefonlarda bu tür araçlar yerine Google'ın varsayılan uygulamalarıyla baş başa kalıyorsunuz. Xperia Lounge, Xperia Care support, Smart Connect ve Sony Select gibi yardımcı uygulamalar ise çok ihtiyaç duymayacağınız uygulamalardan.
Sony, uyarı merkezinde güncellemelere önem vermiş, buna rağmen parlaklık ayarına ve bir saate yer ayırabilmiş. Uyarı merkezinin üzerinde dikkatle çalışıldığı, belli oluyor.
Arayüz içinde dolaşırken devamlı bir yavaşlık yaşamasanız da, duraksamalar sıkça oluyor. Bunun nedeni, Sony'nin sadece 512MB RAM ile yetinmiş olması.
Xperia E1, hız testleri ve oyunlarda daha iyi performans sunuyor. RAM'in eksikliğini en çok uygulamalar arasında geçiş yaptığınızda hissediyorsunuz. Telefonun Geekbench 3'te elde ettiği 606 puan oldukça düşük, ancak Snapdragon 200 işlemcili bir cihazdan daha fazlasını beklemiyorduk.
Pil ömrü ve temel özellikler
Pil ömrü
1.700mAh kapasiteli pil, 4 inç'lik küçük ekrana rağmen Xperia E1'i çok uzun götürmüyor. Video testimizde 90 dakikalık MP4 dosyasını tam parlaklıkta yürüttüğümüzde, pilin yüzde 29 azaldığını gördük. Bu, aynı uzunluktaki bir videoda yüzde 23 düşen Lumia 630'a göre biraz daha kötü bir performans. Bir saatlik web gezintisi ise pilden yüzde 20 kayıp anlamına geliyor. Gün içinde biraz web gezintisi, biraz oyunla sabahleyin pili neredeyse bitmiş bir telefon sizi bekliyor olacak. Yani kısacası E1, uzun pil ömrü sunan bir telefon değil.
Sony'nin E1'e eklediği Stamina modu, ekran kapalıyken mobil veriye erişen uygulamaları durduruyor ve telefonun gerçekten uyumasına izin veriyor. Bir başka ilginç özellik ise, Wi-Fi'ı konuma göre otomatik olarak açıp kapayabilmeniz.
Temel özellikler
Xperia E1, çok ihtişamlı özelliklere sahip değil; zaten telefonun böyle bir iddiası da yok. İyi bir dahili hoparlöre sahip gibi görünen cihazın ses kalitesinin yüksek olduğunu söylemek zor. Alt seviye telefonlardan bekleyeceğiniz tiz, "kırılgan" ses, E1'de de farklı değil. Telefon görüşmesi sırasındaki ses kalitesi de müthiş sayılmaz. Hoparlörün sesi çok yüksek çıkmadığından, gürültülü ortamlarda karşı tarafın sesini duymakta zorlanabilirsiniz. Mikrofondaki gürültü iptali yeteneği ise karşı tarafın sizi duymasını kolaylaştıracak.
Kamera ve sonuç
Kamera
Xperia E1, sadece bir kameraya sahip. Arka tarafta bulunan 3.2 megapiksellik kameranın flaşı da yok. Otomatik odaklanma gibi özelliklere sahip olmayan kamera, fotoğraf çekerken size herhangi bir kontrol imkanı sunmuyor. Fotoğraflarınızın öznesini seçme olanağınız, onların pozlama oranını arka plana veya gökyüzüne göre ayarlama şansınız yok. Bunlar, fotoğraf meraklıları için önemli eksikler.
HDR ve panorama işlevlerinin yanında dört hoş filtreye sahipsiniz. Bunlar arasındaki Harris shutter, fotoğraf çekerken elinizi kımıldatmanız halinde eğlenceli sonuçlar almanıza olanak tanıyor.
Kamera odaklanmadığından, odaklanma gecikmesi gibi bir durum sözkonusu değil, ancak deklanşör gecikmesi ve işleme gecikmesi sözkonusu. 3.2 megapiksellik sensörün resim kalitesi de oldukça kötü. Kamera, aydınlık bir sahnedeki karanlık bölgelerdeki detayları seçmekte büyük zorluk çekiyor. Dinamik aralık sorunun çözmeyi amaçlayan HDR de çok iyi değil.
Fotoğraf konusu sizin için önemliyse, benzer fiyat aralığında daha iyi kameraya sahip Nokia Lumia 520'ye göz atmalısınız.
Bu arada videolarda da durum pek farklı değil. En yüksek 480p çözünürlüğünde kayıt yapabilen telefonun kayıtlarını muhtemelen sosyal ağlara yüklemek istemeyeceksiniz.
Sonuç
Sony Xperia E1 ucuz bir telefon ve bunu hep görünümüyle, hem de elinize aldığınızda size hissettiriyor. Rakiplerine kıyasla eksiksiz bir deneyim sunamasa da, özel müzik düğmesi gibi ayrıcalıklar hoş. Snapdragon 200 işlemci her ne kadar yeterli görünse de, 512MB RAM önemli eksilerinden. Xperia E1, ikinci bir telefona sahip olmak isteyenler veya küçük yaştaki kullanıcılar için uygun olabilir, ancak aynı fiyat aralığında daha iyi seçenekler mevcut.