Uygulamalar kullanıcıları kandırıyor mu?

Bedava deyip hemen indirdiğiniz bir uygulama için 50 dolar harcar mısınız?

Kendisi bedava ama...

Artık telefon denilince, aklımıza ilk olarak akıllı telefon işletim sistemleri üzerinden kullanılabilen uygulamalar geliyor. Sayıları binleri aşan bu uygulamalar, akıllı telefon kullanıcılarının artık her şeyi oldu.

Genel olarak "freemium" yani ücretsiz olarak telefonlarımıza indirilebilen ve anında kullanmaya başlayabildiğimiz uygulamalar, aslında düşündüğünüzden çok daha pahalıya patlıyorlar. Kullanıcı tarafından telefonuna indirilen bir uygulama, kullanıcıya sunduğu birkaç dolarlık oyun içi özellik sayesinde yapımcı firmaları zengin ediyor. 0,99 dolar gibi ufak rakamlardan başlayan bu oyun içi fiyatları, 14 dolara kadar gidiyor.

İşte korkutucu rakamlar...

İşte korkutucu rakamlar...

Tam 3.5 milyon iTunes, Apple Store ve Android Market kullanıcı verisi üzerinden araştırma yapan Flurry Analytic ise çok farklı ve korkutucu rakamlarla karşımıza çıktı. Kullanıcıların geneline baktığımızda; yüzde 29'luk bir oranın uygulama içi para harcama oranı 10 dolar civarındayken, yüzde 13'lük bir kesimse bu seviyeyi 20 dolara çıkarıyor. İşin en ilginç yanıysa, yüzde beşlik bir kesimin 50 dolar ve üzeri uygulama içi alış - veriş yapıyor olması.

Flurry'nin genel müdürü Jeferson Valadares ise bir açıklamasında; "10 doların altında yapılan alımlar 4,99 ve 0,99 dolar kulvarlarında seyrediyor." dedi. Bütün bunların başlangıcıysa şimdilik, iPhone yapımcılarının kullanıcıya kolay bir şekilde uygulama sunması ve ebeveynlerin çocuklarına bu ücretsiz eklentileri indirmesi olarak görülüyor.

Okuyucu Yorumları