Android uygulamalarının bol miktarda veri gönderiyor olması sizi büyük ihtimalle şaşırtmayacaktır. Ancak gönderilen bu verilerin ne kadarının gereksiz olduğu, sizi şaşırtabilir.
MIT araştırmacıları, en popüler 500 Android uygulaması tarafından gönderilen ve alınan "gizli" verileri inceleyerek, bunların büyük bir kısmının işlevsellik anlamında gereksiz olduğuna karar verdiler. Örneğin, bir barkod okuttuğunuzda Walmart uygulaması eBay ile iletişime geçiyor. Eğer bu iletişim kesilirse, uygulamanın işlevinde bir kayıp yaşanmıyor. MIT tarafından bu önerinin kanıtlanması adına değiştirilen 47 uygulamanın 30'u resmi sürümlerinden ayırt edilememekteydiler. Geri kalanları ise kayıp reklamlar gibi küçük "sorunlara" sahiplerdi.
Tabii ki bunun anlamı gönderilen fazladan verilerin şüpheli olduğu veya bunun Android ile sınırlı olduğu anlamına gelmiyor. Bu verilerin yarısı, sorun ve performans ile ilgili analitik verilerden oluşmaktalar ve bunlar iOS'da veya diğer platformlarda da bulunmakta. Bu fazla verilerin bir kısmı, uygulamaların daha iyi çalışmalarını da sağlayabilmekteler. Örneğin bir uygulama, bazı içerikleri çağırarak internete bağlı değilken de çalışmasına devam edebilir.
Her ne kadar bu verilerin kendileri tehlikeli olarak gözükmese de, daha az dikkatli bir uygulama geliştiricisinin bilgilerinizi gereksiz yere tehlikeye atma ihtimali endişe yaratıyor.