Şok karar sonrasında, uygulama geliştiriciler de Twitter'ı terk etmeye başladı

Twitter'ın üçüncü parti istemcilerle ilgili aldığı şok karar, uygulama geliştiricileri de rakibine kaptırmasına neden oldu.

Onlar da Twitter’ı terk etmeye başladılar

Twitter, geliştirici politikalarını sessizce güncelleyerek 3’üncü taraf istemcileri platformundan yasakladığında, tarihinin önemli bir bölümünü de aniden sona erdirmiş oldu. Geliştiricilerin nelere erişebileceğini sıkı bir şekilde kontrol eden çoğu benzerinin aksine, Twitter bağımsız uygulama üreticileriyle uzun bir geçmişe sahip.

Hal böyle olunca, bazı Twitter istemcilerinin geliştiricileri de dikkatlerini son zamanların yükselen Twitter alternatifi Mastodon'a çevirmeye başladı. İlk örnek de Tapbots’tan geldi.

Tweebot'un arkasındaki stüdyo olan Tapbots, geçtiğimiz hafta uzun süredir kullandığı Twitter uygulamasını temel alan bir Mastodon istemcisi olan Ivory'yi yayınladı. Yine Twitter uygulaması Fenix'in arkasındaki geliştirici Matteo Villa da Wooly adlı kendi Mastodon istemcisini test ediyor. Keza Twitter istemcisi Spring'in arkasındaki bağımsız geliştirici Junyu Kuang, Mona adlı bir Mastodon uygulaması üzerinde çalışıyor. Öte yandan Twitter uygulaması Aviary'nin geliştiricisi Shihab Mehboob, Mammoth adlı bir Mastodon istemcisini piyasaya sürmeye çok yakın.

Bir zamanların Twitter geliştiricileri, Elon Musk'ın Twitter'ı devralmasından bu yana patlayıcı bir büyüme gösteren açık kaynaklı sosyal ağ Mastodon'u benimseyen ve giderek büyüyen bir grup bağımsız uygulama üreticisine katılıyor. Merkezi olmayan hizmetin şu anda yaklaşık 10 bin sunucuda 1.5 milyondan fazla kullanıcısı var. Bu durum Mastodon'un açık kaynaklı, "önce API" yaklaşımıyla birleşince, hizmete kendi yorumlarını katmaya hevesli düzinelerce geliştiricinin ilgisini çekmekte zorlanmamışa benziyor.

Tweetbot ve Ivory'nin arkasındaki geliştiricilerden biri olan Paul Haddad, Tapbots'un geçen yılın sonlarında Twitter'ın geliştirici platformunun geleceği konusunda endişelenmeye başladıklarında bir Mastodon istemcisi üzerinde zaten çalışmaya başladığını söylüyor.

Haddad, "Onlar (Twitter) kesinlikle büyük adımlar atıyor ve API platformlarını açıyorlardı, ancak bizimki gibi istemciler her zaman 2’inci veya 3’üncü sınıf vatandaşlar olacaktı," diyor. "Oysa Mastodon'da durum kesinlikle böyle değil."

Bu ayın başlarında piyasaya sürülen Mastodon uygulaması Ice Cubes'un arkasındaki geliştirici Thomas Ricouard da geçmişte Twitter'ın API'si ile bir uygulama geliştirmeyi düşündüğünü, ancak "günler geçtikçe daha da sınırlı göründüğü" için bundan vazgeçtiğini söylüyor.

Görünüşe göre Elon Musk, göreve gelmesinin üzerinden çok zaman geçmeden geliştiricileri küstürmeyi başarmış. Bakalım Mastodon’a başka hangi geliştiriciler geçiş yapacak...