USB standartları son zamanlarda iyice kafa karıştırıcı bir hal almaya başladı. USB 2.0 ve USB 3.0’dan sonra gelen USB 3.1, USB Type-C ve Gen1 ile Gen2 gibi yeni nesil sınıflandırmalar tüketicilerin kafasını karıştırmaya devam ederken, USB standartlarını denetleyen grup, bunu sadeleştirme ve bu bağlantı noktalarının gerçekte ne yapabileceğinin anlaşılmasını kolaylaştırmak istiyor.
Bu adımlar, USB Uygulayıcıları Forumu'nun (USB-IF) USB standartlarını yeniden markalaştırmaya yönelik geniş bir girişiminin parçası. Grup, geçen yıl kablolar, bağlantı noktaları ve ambalajlar için yeni logolar getirmişti. USB-IF başkanı ve baş işletme sorumlusu Jeff Ravencraft’ın The Verge'e verdiği demeçte, güncellenen markanın, insanların standartların veri aktarım hızları ve performansının yanı sıra şarj hızları açısından neler yapabileceğini anlamalarına yardımcı olduğunu söyledi.
SuperSpeed (USB 3 olarak da bilinir) tanımlaması 10 yılı aşkın bir süredir kullanılıyor. Bunu muhtemelen USB kablo kutularında görmüş olabilirsiniz. USB-IF bundan böyle kablo üreticilerinin "SuperSpeed USB 10Gbps" yerine "USB 10 Gbps" ve "USB 4 20 Gbps" yerine "USB 20 Gbps" gibi tanımlamaları kullanmalarını istiyor. Bu arada, USB-IF tarafından onaylanan USB-C kablolarının hem veri aktarım hızlarını hem de şarj watt değerlerini listelemesi gerekecek.
Değişiklikler kısa süre önce yürürlüğe girdi ve güncellenmiş markalamalar yıl sonuna kadar etiketlerde ve ambalajlarda görünmeye başlayabilir. Markalama yönergeleri, USB 1.0 (bugünlerde zaten pek görmüyoruz) ve USB 2.0 (diğer adıyla USB Hi-Speed) dışında her türlü USB bağlantı noktasına sahip ürünler için geçerli. Yeniden markalama gereklilikleri yalnızca USB-IF tarafından onaylanmış cihazlar ve kablolar için geçerli. Ancak, USB açık bir standart olduğu için üreticilerin gerçekten istedikleri takdirde SuperSpeed ve USB 4 markalarını kullanmalarını engellemenin bir yolu da yok. Bu nedenle, bu önlemlerin insanlar için işleri ne kadar netleştireceğini göreceğiz. Ancak USB standart grubu ve üreticilerin birlikte bir karara imza atmadıkları sürece bu kafa karışıklığının süreceği aşikar.