USB-C'yi yeni kullanmaya başlayanlar, kendilerini şok eden bir keşif yaptılar: tüm USB-C kabloları aynı değiller ve bazı kablolar, cihazınızın bozulmasına yol açabiliyor.
Cihazınızın kutusundan çıkan kabloyu kullanmanız gerektiği doğru, ancak her zaman tek bir kablo işinizi görmeyebilir. Yeni kablo alırken hangi kablonun güvenli olduğunu anlamanın ise henüz iyi bir yolu yok.
Sorunun bir kısmı, bugün kullandığımız USB-A kablolarını USB-C'ye dönüştüren kabloların yanlış tasarlanmış olmasından kaynaklanıyor. USB-C'nin güç taşıma kapasitesi, USB-A'nın kapasitesinin çok üzerinde bulunuyor. Satılan USB-A kablolarının çoğu ise USB-A'nın güvenle taşıyabileceğinden daha yüksek güç taşımaya olanak tanıyorlar.
Daha az rastlanan ancak daha tehlikeli olabilecek bir sorun ise düşük kalitedeki USB-C kablolarıyla geliyor. USB-C kablosu üreten firmaların sayısı henüz az olduğu için bu soruna sıkça rastlanmıyor, ancak sorun zamanla büyüyebilir. Bugün satılan USB-C güç adaptörleri yüksek güçteki aktarımları desteklediklerinden, USB-C tanımlamalarına uymayan kablolar (yanlış parçaları kullananlar veya teknik özellikleri hakkında doğru söylemeyenler), korkunç sonuçlara yol açabilir.
USB-C kablosu satın almak şu an için karışık bir işe benziyor, çünkü gerçekten de öyle. USB.org'u açtığınızda ve USB-C uyumluluğuyla ilgili belgelere baktığınızda, şu satırı görüyorsunuz:
"USB Type-C kablosu ve konektörü tanımlamalarıyla ilgili ürünlerin uyumluluk testleri, geliştirilme aşamasındadır."
Firmalar, ürünlerini site üzerinden kaydettirip test edilmesini sağlayabiliyorlar. Testlerden geçmeyen ürünleri satmanın ciddi yaptırımları da bulunuyor. Ancak bu tür kabloların her şeye rağmen Amazon gibi sitelerde satılıyor olması, hiç şaşırtıcı değil.
Bugün hangi USB-C kablosunu almanız gerektiğini bulmanız, ne yazık ki pek kolay bir iş değil. En azından Google'dan Benson Leung gibi bazı kişiler, satın almaya değecek kabloları diğerlerinden ayırmak için uğraşıyorlar.