Geçtiğimiz günlerde ünlü Times gazetesinde yayınlanan bir haber, tüm gözlerin bir anda Google'a çevrilmesine yol açtı. Haberde Harvard Üniversitesi fizikçilerinden Alex Wissner-Gross'un bir araştırmasından bahsediliyor, Google'de iki kez arama yaparken, elektrikli ısıtıcıda bir fincan çay için su kaynatırken ortaya çıkan kadar karbondioksit salındığı iddia ediliyordu. Yine aynı habere göre, Wissner-Gross'un hesaplamaları, bir fincan çay için ısıtıcı kullanırken atmosfere 15 gram karbondioksit salımı gerçekleştirdiğinden bahsediliyordu. Ayrıca Google'daki tek bir aramanın çevreye maliyetininse 7 gram karbondioksit olduğunun altı çizildi.
Gazetenin haberinde dikkat çeken bir diğer iddia ise, Google'ın kendisine ait enerji tüketimi ve karbondioksit salımı konusunda bugüne dek bilgi vermediği, veri merkezlerinin yeri konusunda da şimdiye kadar bir açıklama yapmadığı yönündeydi. haber şöyle devam ediyordu: "Dünyada günde 200 milyon internet araması yapılırken, bilgisayarlarla internetin neden olduğu sera gazı emisyonları ve enerji tüketimi büyük endişe kaynağı oluyor."
Tozu dumana katan gelişmeler ise, bu haberin yayınlanmasından sonra oldu...
Ardı ardına gelen yalanlamalar
Ancak bu haberin yayınlanması ile birlikte hiç beklenmeyen olaylar gelişti. İlk olarak internet devi Google, kendi blog'unda bir açıklama yapma gereği duydu ve kendini savundu. Savunmada haberde bahsi geçen rakamların tam olarak gerçeği yansıtmadığından, Google'ın çevreye verdiği önemden ve herhangi bir bilgiyi saklamadığından bahsediliyor.
Asıl ilginç gelişme ise, haberde bahsi geçen Alex Wissner-Gross'un da konuyla ilgili açıklama yapması ile ortaya çıktı. Gross, araştırmasının arkasında olduğunu söylese de, Times'ın haberine ne kadar tepkili olduğunun altını önemle çizdi. Açıklama şu şekilde: "Ben bir araştırma yaptım ve sonuçları paylaştım. Ancak araştırma sonuçlarını paylaşırken ne Google'dan, ne de diğer bir markadan bahsetmedim. Benim araştırmam, tek bir web sayfasının yüklenmesi sırasında ortaya çıkan karbon dioksit oranı ile ilgiliydi. Ne Google'ı, ne de başka bir markayı asla suçlamadım. Ayrıca hiç bir şirket için özel bir araştırmam da olmadı."
Bu açıklamaların ardından tüm gözler Times yetkililerine çevrildi. Ancak yetkililerden bu konuda bir açıklama henüz gelmiş değil...