Ünlü filmin yapımcıları, Elon Musk'a dava açıyor

Blade Runner filminin yapımcıları, Elon Musk'ın robot taksisi Cybercab'ı tanıtırken Blade Runner filminden biraz fazla "esinlendiğini" düşünüyor. Hatta düşünmekle de kalmıyor, haklarını mahkemede arayacaklar gibi görünüyor.

Ünlü filmin yapımcıları, Elon Musk'a dava açıyor

Elon Musk kısa süre önce robot taksilerini ve hatta insansı robotlarını tanıttığı, "We, Robot" isimli Tesla etkinliğini düzenlemişti. Nedense bu etkinlik Hollywood'dan büyük tepki topladı. Öncelikle "I, Robot" filminin yapımcısı, Musk'ın filminden çalıntı yaptığını iddia ederek dava açtı.

Şimdi de ünlü Blade Runner filminin yapımcısı, Musk'ı hırsızlıkla suçluyor. Yapımcıya göre etkinlik için yapay zekayla oluşturulan görüntülerden bazıları, filmden alınmış sahnelerle oluşturulmuş. Yani iddiaya göre, telif hakkıyla korunan filmin sahneleri çalınmış ve yapay zeka üzerinde bu sahnelerle oynanmış.

Yapımcının hedef aldığı yapay zeka ürünü görüntü şu:

Blade Runner yapımcılarının alıntılandığını/çalındığını iddia ettiği sahnelerden biri ise şöyle:

Aslında bu dava sadece Tesla'ya da açılmadı. We, Robot etkinliğinin düzenlenmesinde rolü olan Warner Bross. stüdyoları da davalılar arasında yer alıyor zira filmin telif hakları sahibi olan Alcon Entertainment, Warner Bross.'un da etkinlik için görüntülerin kullanılmasına izin verdiğini düşünüyor.

Mahkeme kimi haklı, kimi haksız bulacak, şimdiden bilemeyiz. Ama Musk'ın robot etkinliği daha uzun süre ses getirecek gibi görünüyor, zira herkes Musk'a dava açmak için sıraya girmiş olabilir.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Tesla, bu görüntüleri Blade Runner filminden alıntılamış olabilir mi?