Bilgisayar donanımı ve genel olarak PC'ler ile ilgileniyorsanız, muhtemelen AMD'nin Ryzen işlemcilerini duymuşsunuzdur. 2010'ların başında beş yıl boyunca CPU pazarında neredeyse yok olan AMD, güçlü ancak uygun fiyatlı Ryzen CPU'ları ile büyük bir geri dönüş yaşadı. Bu Ryzen çiplerinin kalbinde de onlara güç veren Zen mikro mimarisi bulunuyor.
AMD'de Kurumsal Tasarım Mühendisi Michael T. Clark, Zen'in baş mimarı olduğu sırada, tüm projeyi denetleyen isim, teknoloji topluluğunun çoğunluğu tarafından dahi olarak kabul edilen efsanevi çip gurusu Jim Keller’di.
Bu yılın başlarında, Hindistan Bilim Enstitüsü (IISc) tarafından düzenlenen "Future of Compute" (Bilişimin Geleceği) adlı bir konferans sırasında AMD'de geçirdiği zaman hakkında konuşan Keller, AMD'nin K12 ARM projesini iptal etmesini "aptalcaydı" şeklinde değerlendirdi.
K12, Keller'ın yürütmekle görevlendirildiği temel olarak Zen’in kardeş projesi şeklinde tanımlanabilir. Zen, x86'yı temel alırken, K12 ise Arm mimarisi kullanılarak kuruluyordu. O sırada AMD ve Keller, pin uyumluluğu ile tasarlanarak Arm ve x86'yı aynı soket üzerinde birleştiren "Skybridge" adlı gerçekten ilginç bir proje üzerinde çalışıyorlardı.
AMD, Opteron A1100 SoC biçiminde bir Arm sunucu çipi piyasaya sürmesine rağmen, özel K12 çekirdeği hiçbir zaman gün ışığına çıkmadı.
Bu konferans sırasında Keller, AMD'deyken Zen 2 ve Zen 3 üzerinde de çalıştığını açıkladı. Bu, yaklaşmakta olan Zen 4 mimarisinin, deneyimli çip tasarımcısının direkt etkisi olmayan ilk AMD tasarımı olacağı anlamına geliyor. AMD'de çalıştıktan sonra Keller, iddiaya göre "Kraliyet Çekirdeği" olarak adlandırılan bir Zen 5 katil projesinde çalıştığı iddia edilen rakip Intel'e geçti.