Ölümsüzlük, insanoğlunu yüzyıllardır meşgul eden çok eski bir düşünce. Yıllar boyunca pek çok insan sonsuza kadar yaşamanın bir yolunu bulmaya çalıştı, ancak fütürist Raymond Kurzweil bunun için en iyi yolu bulmuş olabileceğine inanıyor. Kurzweil'in yeni kitabına göre, nanorobotlar insan yaşlanmasını durdurmanın ve binlerce yıl yaşamamızın anahtarı olabilir.
Elbette sonsuza kadar yaşamak bir kenara, binlerce yıl yaşama olasılığı konusunda bile pek çok soru işareti var. Yine de yeni yaşlanma karşıtı tedavi, ünlü bilim insanlarının ortak araştırma odağı olmaya devam ediyor. Birçok bilim insanı bedenlerimizdeki bozulmayı yavaşlatmayı ve basitçe yaşam süremizi uzatmayı amaçlarken, Kurzweil gibi bazıları ise daha büyük hedeflere sahip.
Kurzweil, hem "The Singularity is Nearer" adlı yeni kitabında hem de Wired'da yayınlanan bir makalesinde bu amaç için nanoteknolojinin kullanımı hakkında oldukça kapsamlı yazılar yazıyor. Her ikisi de insan yaşlanmasını mümkün olduğunca azaltarak insan ömrünün kısalığının önüne geçmemize yardımcı olmak üzere biyoteknolojinin yapay zeka ile harmanlanmasını ele alıyor.
Yaşlanmayla ilgili en büyük sorunlardan biri, daha çok hücre tekrar tekrar çoğaldıkça vücudumuzun ve hücrelerimizin hata biriktirmeye başlaması. Birçok yaşlanma karşıtı tedavi bu hataları azaltarak vücudun kendini daha hızlı onarmasını sağlamayı ve böylece yaşlanmayı bir bütün olarak yavaşlatmayı amaçlıyor. Kurzweil'e göre buradaki tek çözüm "yaşlanmanın kendisini tedavi etmek."
Elbette Kurzweil, öngörülerinin şu anda kulağa saçma gelebileceğini kabul ediyor, ancak tıbbi nanorobotlardaki ilerlemelerin yakında tüm yelpazede insan yaşlanmasını tedavi etmemize yardımcı olacağına inanıyor. Hatta söylediğine göre, her bir insan vücudu, bozulan organları onarmak ve güçlendirmek ve onları en iyi durumda tutmak için birkaç yüz milyar nanorobota ihtiyaç duyacak.
Ancak bu sadece tek bir kişinin ortaya koyduğu bir vizyon. Dolayısıyla, vücudunuzda yüz milyonlarca nanorobotun dolaşması fikri size çok da cazip gelmiyorsa, muhtemelen yalnız değilsiniz. Kurzweil'in öngörülerinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini görmek ilginç olacak, ancak yapay zekanın mevcut durumuna bakılırsa bu şimdilik pek de mümkün görünmüyor.