iPhone 15, Apple için hayal kırıklığı mı olacak? Ünlü analistin iddiası bu yönde

Ünlü analistin tahminine göre, iPhone 15 serisi, iPhone 14 serisinden daha düşük bir satış başarısı gösterebilir. Peki ama bu tahmini yapmasının arkasında yatan sebepler neler?

iPhone 15, Apple için hayal kırıklığı mı olacak?

Tüm modellerde Dinamik Ada ve USB-C bağlantı noktası bulunması, en azından bazı modeller için büyük kamera yükseltmeleri ve iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max'te titanyum kullanımı da dahil olmak üzere iPhone 15 serisinden pek çok şey bekleniyor. Ancak tüm bunlara rağmen yeni seri, Apple’ın en iyi satış performansı gösteren telefonları arasında olmayabilir.

GSMArena aracılığıyla bildirildiği üzere, Apple söylentileri konusunda harika bir geçmişe sahip bir analist olan Ming-Chi Kuo, “iPhone 15'e olan talep, iPhone 14’ten daha düşük olacak” diyor.

Kuo bu fikrinin sebebini açıklamış olmasa da, Apple’ın donanım ürünleri için bu yılın ikinci yarısında sevkiyat tahminlerinin geçtiğimiz yılın ikinci yarısına göre neredeyse her alanda daha zayıf olduğunu iddia ediyor. Yani bu tahmin sadece iPhone’ları değil Mac’leri, iPad’leri ve Apple’ın diğer cihazlarını da etkileyebilecek bir sorun.

iPhone 15 serisinin neden daha az talep alacağına yönelik birkaç olası sebep düşünülebilir. Bunların ilki, söylentilerde görülen pek çok önemli yükseltmeler olsa da, muhtemelen iPhone 14 serisi ile yaşanan yükseltmeler kadar önemli değiller.

Yeni iPhone serisinde gerçekten yeni olan değişiklere baktığımızda ise, bu yıl beklenen en büyük şeylerden birinin de USB-C bağlantı noktası olduğunu görüyoruz. Ancak bu, şu anda Apple telefonları tarafından kullanılan Lightning bağlantı noktalarına göre bir yükseltme olsa da, bazı insanların Lightning’e bağlılığı ve Lightning şarj cihazlarının ve aksesuarlarının artık bir adaptör olmadan iPhone’larla çalışmayacağı gerçeğinin pek çok kişiyi üzmesiyle, aynı zamanda bölücü bir karar olarak karşımıza çıkıyor.

Elbette, akıllı telefon pazarının ve genel olarak küresel ekonominin durumu da bu tahminlerde önemli bir rol oynuyor olabilir. Küresel ekonomi ve akıllı telefon pazarı şu anda çok güçlü bir durumda değil ve salgın sonrası artık birçok işin uzaktan gerçekleştirilmesi nedeniyle, pek çok kişi evde daha fazla vakit geçiriyor ve bu da telefonlara olan talebin eskisinden daha az olmasına sebep olabilir.

Canalys’in Temmuz 2023 verileri, akıllı telefon pazarındaki düşüşte bir yavaşlama olsa da düşüşün devam ettiğini ve 2023’ün ikinci çeyreğinde sevkiyatların 2022’nin ikinci çeyreğine göre %10 daha düşük olduğunu gösteriyor. Bu düşüş, Apple dahil çoğu şirketi etkiledi.