SpaceX'in dev Falcon Heavy roketinin fırlatılması, uzay istasyonundan işte böyle görüntülendi

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun kamerası, SpaceX'in Falcon Heavy roketinin uzaya yükseliş anını işte böyle görüntüledi...

SpaceX'in dev roketinin fırlatılması, uzaydan böyle görüntülendi

Bir roketinin uzaya fırlatılması nereden izlediğinize göre çok farklı görünebilir. Yakınlarında yer alıyorsanız, roket ve uzay aracı yükselirken ateşli, kükreyen bir canavara benzer. Dünya üzerinde yörüngede dönen Uluslararası Uzay İstasyonundaysanız, uzakta zarif, incecik, hayaletimsi bir duman oluşumu görebilirsiniz.

Çarşamba günü, NASA'nın UUİ hesabı, SpaceX'in Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden 15 Ocak'ta fırlatılan Falcon Heavy roketinin istasyondan nasıl göründüğünün fotoğraflarını paylaştı.

UUİ'deki harici bir kamera, fırlatma dumanının görüntüsünü yakaladı. Görüntüler, Dünya'nın eğrisinin üzerinden yukarı doğru uzanan beyaz, dalgalı bir şekil gösteriyor. Ortadaki çizginin altında gezegenimiz karanlık gözükürken, üst kısmında ise karanlık bir uzay gözüküyor.

Falcon Heavy’nin fırlatılması özel bir olay. Bu, SpaceX'in en büyük roketi (en azından yeni nesil Starship çalışmaya başlayana kadar) ve şirketin standart tercihi Falcon 9 kadar sık fırlatılmıyor. Ocak görevi bir ABD askeri uydusunu yörüngeye taşıdı.

UUİ o sırada Atlantik Okyanusu'nun 422 kilometre üzerindeydi ve yörünge gün batımını henüz geçmişti. İstasyondaki astronotlar her gün 16 gün doğumu ve gün batımını deneyimliyor, ancak bu gündoğumu, fırlatmanın yarattığı ek gösteri sayesinde dikkate değerdi.

SpaceX, yoğun bir 2023 fırlatma programına yeni başlıyor. UUİ sakinleri, önümüzdeki aylarda daha fazla gösteriyi izleme fırsatı yakalayacak, ancak gün batımı ve Falcon Heavy birleşimini geçen bir görüntü yakalamaları zor olabilir.