Son derce ince, hafif ve şık tasarımlı Ultrabook'lar heyecanlandırıyor. Piyasadaki dört modeli de test ettik ve karşılaştırma için seçtiğimiz MacBook Air'den aşağı kalır hiçbir yanlarının olmadığını söyleyebiliriz.
Ultrabook'u oluşturan Intel ve Notebook üreticileri, gelecekte Ultrabook'tan vazgeçilemeyeceğini düşünüyor. Cezbedici seçenekler ise şöyle: çok şık, çok hafif, oldukça ince, birkaç dakika içinde çalışmaya hazır ve çok uzun süre dayanabilen bir pil -tabii hepsi teoride.
Bütün güncel Ultrabook'lar testte
Şimdiye kadar sadece dört tane Notebook üreticisi Ultrabook üretti: Acer, Asus, Lenovo ve Toshiba. Testimizde her dört ürüne de yer verdik. Samsung ve HP gibi zorlu rakipler de Ultrabook modellerini Ocak 2012'de CES'te tanıtacak. Şimdiye kadar piyasaya çıkmış olan dört Ultrabook'a alternatif arayanların ise fazla beklemesine gerek yok.
Alternatifler: MacBook Air ve Subnotebook'lar
Kullanıcılar açısından 13,3 inçlik Apple Macbook Air , Windows 7 yerine MacOSX kullanılması dışında Ultrabook'un özelliklerine sahip. Tabi bir de inanılmaz derecede zarif olan ve uygun fiyata daha fazla donanım sunan veya aynı fiyata Ultrabook'lara rakip olan Subnotebook'lar mevcut.
Fiyat: :1300 Euro
Acer Aspire S3: Uygun fiyatlı başlangıç
Acer Aspire S3-951-2464636iss(LX.RSF02.017) açık farkla en ucuz Ultrabook ve yüksek depolama kapasitesi sunuyor. Ürün bu bağlamda rakiplerini de arka sıralara doğru itiyor.
Intel'in belirmiş olduğu 1000$ fiyat etiketine yakın bir Ultrabook üretip kar marjını en aza indiren Acer, bunu başarabilen tek üretici olarak dikkat çekiyor. Acer Aspire S3-951-2464G34iss (LX.RSF02.017)'nin fiyatı yaklaşık 800 Euro. Daha iyi donanımlı S3 sürümleri ise Intel'in belirttiği fiyat sınırının üzerinde bulunuyor.
320 GB depolama kapasitesi ve hafif yapı
Test ettiğimiz Aspire S3 sürümü sadece 1,35 kg ağırlığında ve 18mm kalınlığında idi. Magnezyum alaşımlı kasada dahili HD 3000 grafik çözümü ile gelen Intel Core i52467M işlemci ( 1.6 GHz, 2.3 GHz'e kadar Turbo Boost), 4GB bellek ve 20 GB-SSD ile desteklenmiş 320 GB sabit disk bulunuyor. Ürün böylece diğer bütün Ultrabook'lardan daha fazla kapasite sunuyor. Arabirim olarak ise iki adet USB 2.0, HDMI, VGA portunun yanında Bluetooth, n destekli kablosuz ağ, kart okuyucu ve bir de web kamera görüyoruz.
Aspire S3 sabit disk ile birlikte geldiği için uyku modundan yeteri kadar hızlı uyanmadığını düşünebilirsiniz. Fakat burada ufak SSD devreye giriyor ve uyanma süresini iki saniye kısaltıyor. Diğer Ultrabook'lar da bundan öteye gidemiyor.
Ekran kalitesi ve pil süresi: İdare eder
Ekran kalitesi ve pil süresi açısından Aspire S3'te büyük bir anlaşmazlık söz konusu. Yansıma yapan 13.3 inçlik ekran sadece 195cd/m2 oranında parlaklığa sahip. Fakat öte yandan 2.373:1 gibi son derece yüksek bir kontrast oranıyla geliyor. Bu değerler yorulmadan okuma için uygun fakat dış mekan kullanımı açısından pek verimli değil.
Ölçüm laboratuvarımızda Aspire S3'ün teste gelen sürümü en fazla 6.22 saat (Office Testi) kullanım süresi sundu. Yüksek taşınabilirlik oranına sahip bir Notebook için bu değer son derece yeterli. Öte yandan 10 parmak yazanlar için alışılmadık Enter tuşu ve uygun olmayan bir şekilde yerleştirilmiş Touchpad sorun yaratabilir.
Fiyat: 1000$'a kadar
Asus Zenbook UX31E-RY010V: Çok şık
Asus Zenbook UX31E ilk olarak 13,3 inçlik Apple Macbook Air'e tasarım açısından benzerliğiyle dikkat çekiyor. Fakat Asus'un Ultrabook'u hem daha güçlü hem de çok daha iyi bir ekrana sahip.
Macbook gibi kalından inceye doğru giden bir tasarıma sahip olan Asus Zenbook UX31E-RY010V de tamamen alüminyum kaplama. En kalın noktası sadece 18mm olan metal gövde yapısına rağmen Zenbook sadece 1,3 kg ağırlığında -mükemmel. Fakat bu özelliklerin bir bedeli var: En üst konfigürasyon için yaklaşık 1.300 Euro ödemek zorunda kalacaksınız. Bu modelin dışında daha uygun fiyatlı 3 model daha var fakat onlar bu model kadar güçlü değil.
Lüks: Core i7 gücü ve 256 GB SSD
Zenbook UX31E-RY010V'de çift çekirdekli Intel Core i7-2677M işlemci (1,8GHz, 2.9 GHz'e kadar Trubo Boost), 4GB RAM ve 256-GB-SSD yer alıyor -bir Ultrabook için çok güçlü bir performans. Bu yüksek performansın yanında Asus, arabirim açısından da gayet iyi bir tablo çiziyor. Bir adet USB 3.0, bir adet USB 2.0, HDMI ve VGA portlarının yanında üründe n standardında kablosuz ağ ve Bluetooth da yer alıyor. Oldukça iyi ama üçüncü bir USB portu daha da pratik olurdu.
Dev ekran, tatmin edici pil süresi
Zenbook UX31E-RY010V, teste giren bütün Ultrabook'lar arasında en parlak ekrana sahip olmasıyla bizi şaşırttı. 418 cd/m² parlaklık oyun oynamak için bile gayet ideal. Karşılaştıracak olursak iyi bir ortalama ekran 220cd/m² parlaklık oranınsa sahip. Yine 13.3" ekranda 1600 x 900 çözünürlük de kesinlikle iyi bir değer.
Üründe yer alan 35.5 Watt'lık pil, Office testimizden 7 saat 20 dakikalık bir süreyle ayrıldı. Pratikte gayet iyi bir değer fakat "Ultra"gibi bir ibare olunca beklentiler her zaman daha yükseğine göz dikmemize neden oluyor. Keza 13.3" ekrana sahip Subnotebook'lar da benzer pil ömrünü sunabiliyorlar.
Lenovo IdeaPad U 300s: Eksikleri var
Lenovo IdeaPad U300s tasarımı ve akıllı küçük soğutma teknolojisiyle alışılagelmiş Ultrabook çizgisinden dışarı çıkıyor. Fakat test cihazımız üründe yer alan iki zayıf yönü ortaya koydu.
Şık görünümlü Lenovo Ultrabook IdeaPad U300s ile iki model seçeneğine sahipsiniz: ya M6842GE tip numarasıyla 1.000 Euro civarındaki düşük konfigürasyonlu model, ya da M6844GE numarasıyla 1.400 Euro civarındaki üretim öncesi kontrol konfigürasyonumuz. Her ikisi de Aralık ayı sonuna kadar satışa hazır hale gelecek.
Alüminyum Kasa ve XXL Touchpad
IdeaPad U300s ile dejavu tecrübesi bir rastlantı değil. 18 mm kalınlığındaki yekpare alüminyum gövdesi, ön tarafındaki renkli mikro durum ışıkları, oldukça büyük multi touch özellikli touchpad'i ve klavyesinin büyük siyah tuşlarıyla ürün, 13.3 inçlik Apple MacBook Pro' ya çok benzeyen bir görünüme sahip. U300s'lerden biri ise daha iyi soğutma sistemiyle MacBook'tan önde. Lenovo klavye üzerinden soğuk havayı içine çekiyor. Bu oldukça zekice ve Intel Core i7-2677M (1.8 GHz, 2.9 GHz'e kadar Turbo-Boost ) işlemcinin, 4 GB DDR3 belleğin ve 256 GB SSD'nin serin tutulması için fazlasıyla yeterli.
Koyu Ekran ve Düşük Kullanım Süresi
Prototip cihazdaki 13.3 inçlik ekran bizi etkileyemedi. Sadece 159 cd / m² parlaklık ve 956:1 kontrast oranı elde edebildik. Yansıtma yapan bir ekran için bu çok çok az. Bataryanın kullanım süresi testi de çok memnun edici değildi. Office testimizde 54 Watt'lık pil sadece 5 saat 37 dakika enerji sağlayabildi. Yarı fiyata satılan fakat daha güçlü standart dizüstü bilgisayarlar ile benzer değerler sunuyorlar. Bu sebeple Lenovo piyasaya çıkana kadar acilen bu ürünü daha iyi hale getirilmeli.
Fiyat: 1400 Euro
Toshiba Satellite Z830-10J: Neredeyse Mükemmel
Toshiba, Satellite Z830-10J serisi ile şimdiye kadarki en iyi Ultrabook'u sunuyor. Mükemmel ölçüleri ve ışıklı tuş takımı birçok başarılı özelliğinden sadece ikisi.
Japonlar, Intel Core i5-2467M işlemci (1.6 GHz, 2.3 GHz'e kadar Turbo Boost), HD 3000 grafik kartı, 4 GB bellek ve 128 GB'lık bir SSD'den oluşan bir performans ortaya koyuyor. Harika, ama Z830 daha fazlasını da sunuyor.
Gerçekten Ultra: 1,1 kilogram ve son derece ince
Diğer rakiplerinin aksine Toshiba tamamen magnezyum alaşımlı bir kasa sergiliyor. Böylece ağırlık kolayca 1.1 kilograma düşüyor. Buna ilaveten dizüstü bilgisayarın tüm teknolojisini sığdırmak için Toshiba sadece 16 milimetre gövde kalınlığına ihtiyaç duyuyor.
Arabirim zengini: USB 3.0 ve Gigabit Ethernet
Tam donanımlı arabirimiyle Z830-10J kendini diğerlerinden üstün görüyor. Örneğin rakiplerde gigabit ethernet portu veya VGA çıkışı aramak yersiz. Buna bir de Bluetooth 3.0, Wi-Fi n, USB 3.0, HDMI ve iki adet USB 2.0 portu ekleniyor. Üstelik portlardan biri de sistem uykudayken şarj işlevi sunuyor. Bu, dizüstü bilgisayarın etkin olmasına gerek kalmadan örneğin MP3 çalar gibi USB aygıtlarını şarj edebileceğiniz anlamına geliyor.
Mat Ekran, Aydınlatmalı Tuş Takımı, Uzun Kullanım Süresi
Bir Ultrabook olarak Satellite Z830-10J, 13,3 inçlik mat bir ekrana ve buna ek olarak 277 cd/m² parlaklığa sahip. Dışarıda kullanım için genel olarak iyi koşullar. Karanlık mekanlar için Z830-10J aydınlatmalı tuş takımı sunmayı da ihmal etmiyor. Ultrabook' lar arasında en iyi kullanım süresini ise Toshiba sağlıyor: Office denemesinde 45,3 Watt'lık batarya, 8 saat 24 dakika dayanarak rakiplerini alt üst etti.
Fiyat: 1.000 Euro
Apple MacBook Air 13,3 İnç: Daha iyisi yapılabilir
Bazıları Ultrabook'ları Apple MacBook Air 13,3"in taklidi olarak düşünüyor. Orijinali mi daha iyi, yoksa Ultrabook'lar mı?
Apple MacBook Air 13,3 inç için aslında notebook modelleri arasında bir ikondur diyebiliriz. 19 mm kalınlığında alüminyum kaplamalı şık kasasıyla sadece 1.3 kg ağırlık, ayrıca fazlasıyla parlak bir ekran ve aydınlatılmış tuş takımı ile hem görsel hem yapısal yapısal olarak oldukça etkileyici.
Güncellenmiş 2011 sürümünde nihayet yeni Intel Sandy-Bridge-Plattform işlemcileri ve son derece hızlı Thunderbolt arabirimi de kullanıcılara sunuluyor. En küçük Air sürümünün fiyatı 1200 Euro'ya kadar varabiliyor ama bizim incelediğimiz MacBook Air 13.3"in (MC966D/A) fiyatı yaklaşık 1400 Euro. Asil Apple'ın bu defa nasıl bir rakiple karşı karşıya olduğuna göz atıyoruz.
Apple MacBook Air 13,3 inç vs. Acer Aspire S3
Daha ince olan Acer Aspire S3-951-2464G34iss daha fazla özellik sunuyor. Üstelik fiyatı MacBook Air'dan üçte bir oranında daha az. Buna rağmen ekran kalitesi ve çalışma süresinde biraz geride kalıyor. Bilgisayarın işlem gücü ise MacBook'a göre önemsenmeyecek derecede daha az diyebiliriz.
Apple MacBook Air 13,3 inç vs. Asus Zenbook UX31E
Tarz, performans ve dokunuş açısından Zenbook UX31E-RY010V, MacBook Air ile neredeyse eşit seviyede. Öte yandan daha ince olan Asus Ultrabook, ekran kalitesi ve çözünürlükte kesinlikle Apple'a göre daha ileri bir sevide. Bu bağlamda Asus açık ara bu karşılaştırmanın lideri olarak çıkıyor.
Apple MacBook Air 13,3 inç vs. Lenovo IdeaPad U300s
Lenovo IdeaPad U300s'in (M6844GE) teste gelen modeli şık alüminyum kasası, akıllı soğutma sistemi, başarılı klavyesi, USB 3.0 desteği ve geniş çoklu dokunmatik destekli touchpad'i ile dikkat çekiyor. Fakat ekran kalitesi ve çalışma süresi konusunda MacBook'a karşı hiçbir şansı yok.
Apple MacBook Air 13,3 inç vs. Toshiba Satellite Z830-10J
MacBook'a en sert rakip ise daha hafif, daha ince ve neredeyse onun kadar çalışma süresi sunan Satellite Z830-10J. Üstelik daha uygun fiyatlı olan ürün arabirim açısından da daha zengin ve çok parlak bir ekran ile birlikte geliyor. Fakat doğrudan kıyaslandığında MacBook'un dizaynı daha zarif diyebiliriz.
Güçlü Ultrabook Alternatifleri
Ultrabook'lar piyasada ilk değil. benzer ve hatta bazen daha kaliteli özelliklere sahip Subnotebook'lar uzun zamandan beri aramızda. Üstelik fiyatları da daha uygun olabiliyor.
Samsung 900X3A i5-2537M
Aslında bir Ultrabook 2011'in başından beri piyasada bulunuyor. Üstelik 17mm kalınlığında ve 1.3 kg ağırlığında: Samsung 900X3A i5-2537M.
Bu ürün hafif fırçalanmış ve dayanıklı alüminyum kaplamasıyla MacBook Air 13,3 inç'e en iyi alternatiflerden biri. Performans (Core i5 & SSD), çalışma süresi ve donanım olarak karşılaştırıldığında Ultrabook'lar ile göz göze gelen ürün, sadece bekleme modundan çıkarken yeteri kadar hızlı olamamasıyla kaybediyor. Mat ve fazlasıyla parlak ekranıyla 900X3A i5-2537M bariz bir şekilde üstün geliyor. Ürün bu bağlamda gün ışığında kullanmak için de oldukça kullanışlı.
Fiyat: 1300 Euro
Toshiba Portégé R700-173
13.3 inç, sadece 1.4kg ağırlığında ve 18mm kalınlığında: yani tam bir Ultrabook ölçülerinde. Toshiba Portégé R700-173'ün içinde Intel Core i3-370M (2,4 GHz, Turbo-Boost yok), 4 GB bellek ,320 GB sabit disk ve bir de DL-DVD yazıcı bulunuyor. Şimdiki Ultrabook'ların aksine Gigabit-LAN, Wi-Fi n ve UMTS modülünü bir arada barındırıyor (HSDPA 7,2 MBit/s, HSUPA 2 MBit/s). Ayrıca 13.3 inçlik ürün mat bir ekrana, güçlü bir 6200-mAh pile,HDMI, Esata, üç adet USB 2.0 porta, bir adet iskele portuna ve kart okuyucuya sahip. Ayrıca fiyatının da ucuz olması cabası.
Fiyat: 700 Euro