Bir iPhone almak için yıllık maaşınızın ne kadarını harcamanız gerekiyor? İşte ülkelere göre durum...

Yeni bir iPhone almak için, hangi ülkede yıllık maaşın ne kadarını harcamanız gerekiyor. İyi haber: Türkiye'den daha kötüleri de var. Kötü haber: Türkiye'de yeni bir iPhone satın almak hiç kolay değil.

Bir iPhone almak için yıllık maaşınızın ne kadarını harcamanız gerekiyor?

Yeni bir iPhone almak için bir yılda ne kadar çalışmanız gerektiğini hiç merak ettiniz mi? Bir iPhone'un fiyatı yıllık maaşın sadece %2'si kadar düşük olabilirken, bazı ülkelerde yıllık geliri bile aşıyor.

World of Statistics tarafından paylaşılan ve ülkelere göre yıllık maaşın yüzde kaçının bir iPhone satın almak için gerekli olduğunu ortaya koyan yeni verilere göre sonuçlar bunu söylüyor.

Verilere göre iPhone 14 Pro, cihazın ortalama yıllık maaşın yalnızca %1,8'ine mal olduğu İsviçre'de cebi çok fazla hafifletmiyor. Diğer taraftan, iPhone 14 Pro Nijerya ve Pakistan'da sırasıyla yıllık maaşın %105,3 ve %104,1'ine mal olabiliyor.

Apple'ın da ana vatanı olan ABD'de, bir iPhone 14 Pro satın almak ortalama yıllık maaşın yaklaşık %2'sine denk geliyor. Başka bir deyişle, ortalama bir Amerikalının günlük kazancını göz önünde bulundurursak, cihaz yaklaşık bir haftalık ücrete mal oluyor.

Singapur (%2), Birleşik Arap Emirlikleri (%2), Kanada (%3), Almanya (%3,9), Birleşik Krallık (%4) ve Fransa (%4,8) yıllık maaşın %5'inden daha azına iPhone satın alınabilen diğer ülkeler. Çin uzun yıllardır iPhone üretimi ile anılıyor ve bu ülkede bir iPhone 14 Pro 128GB modeli satın almak yıllık maaşın yaklaşık %9,3'üne mal oluyor.

Türkiye'de yeni bir iPhone satın almak...

Türkiye’de ise bir iPhone 14 Pro alabilmek için yıllık maaşınızın %34.7’sinden vazgeçmeniz gerekiyor. Hindistan'da ise aynı maliyet yıllık gelirin yaklaşık %23,4'üne denk geliyor. Hindistan son yıllarda Apple ürünleri için bir üretim merkezi olarak öne çıkıyor ve bu yılın başlarında Mumbai ve Delhi'de ilk kez iki Apple Mağazası açıldı.

iPhone fiyatlarındaki fark, bazı ülkelerdeki yüksek vergiler veya ABD'de satış vergisi olmaması gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanıyor. Ancak bu veriler, dünyanın farklı bölgelerinde bir iPhone'un ne kadar pahalı olduğuna dair genel bir fikir vermesi açısından önemli.