Leopard tanklarına sahip ülkelerin Ukrayna'ya bu tankları gönderebilmesi için teknik olarak Almanya'nın onayı gerekiyor. Almanya bu onayı vermiş değil. Business Insider bu konuyu işlediği haberinde Ukrayna'nın neden Leopard tanklarını istediğini yorumluyor.
-
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy bir süre önce, "6 ay daha konuşabilirsiniz ama burada her gün insanlar ölüyor. Eğer elinizde Leopard tankları varsa, onları bize verin." dedi. Zelenskiy ayrıca Rusya ile olan savaşta Ukrayna'nın kendini savunduğunu ve Rusya'ya saldırmak gibi bir niyeti olmadığını söyledi.
-
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Batılı ülkelerin Ukrayna’ya olası tank sevkiyatının durumu kötüleştireceğini söyledi.
-
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius 20 Ocak'ta Ukrayna'ya Leopard tanklarının gönderilmesi konusunda kararın ne zaman verileceği ve nasıl olacağı konusunda bugünden hiç kimsenin bir şey söyleyemeyeceğini belirtti.
Peki, Ukrayna neden ısrarla Leopard 2 tanklarını istiyor? Haberde şu bilgiler var:
"Leopard 2, savunma firması Krauss-Maffei Wegmann tarafından geliştirilen Almanya'nın ana muharebe tankıdır. Daha önceki Leopard 1'in ardından 1970'lerde tasarlandı ve yaklaşık 20 farklı ülkenin envanterinde bulunabilir.
Leopard tankları saatte 70 kilometre hıza kadar ulaşabiliyor. Leopard 120 mm yivsiz top, 7.62 mm makineli tüfek ve otomatik el bombası fırlatıcıları ile donanmıştır. Ayrıca tank balistik ve mayın korumalıdır; Kosova, Suriye ve Afganistan'da operasyonel deneyime sahiptir.
Üretici Krauss-Maffei Wegmann web sitesinde "Yüksek güç çıkışı sayesinde Leopard 2 engebeli arazide bile büyük bir hızla hareket ediyor. Manevra kabiliyeti, kanıtlanmış ateş gücü ve yüksek derecede koruma, en zorlu görevleri tamamlamasını sağlıyor" diyor.
Pentagon Basın Sekreteri Yardımcısı Sabrina Singh, Perşembe günü düzenlenen bir brifingde farklı türde bir motora sahip olan Amerikan M1 Abrams'ın aksine, Leopard'ın dizel yakıt gerektirdiğini ve "bakımının biraz daha kolay" olduğunu söyledi.
Leopard ve İngiliz Challenger tankları hakkında, "Yakıt ikmaline ihtiyaç duymadan önce geniş bir bölgede manevra yapabilirler" dedi.
Rusya uzmanı ve eski CIA askeri analisti olan Jeffrey Edmonds, Ukraynalıların savaş alanının bu kadar statik bir durumda kalmasını istemediğini söylüyor.
Edmonds, Insider'a "Bence Ukraynalılar bir noktada karşı saldırılar başlatmak istiyor" diyor.
Edmonds, leoparlar gibi ana muharebe tanklarının piyade savaş araçlarıyla birlikte Ukrayna'ya çatışmanın "statik doğasını" değiştirmek ve potansiyel atılımlardan yararlanmak için daha fazla fırsat verdiğini belirterek, bunların ateş gücü, manevra kabiliyeti ve "şok etkisi" sağladığını sözlerine ekliyor.
Habere göre Leopard tankları Ukrayna'ya doğru yola çıkarsa NATO ve Avrupa ülkelerinin yakın zamanda Kiev'e göndermeyi taahhüt ettiği, Birleşik Krallık tarafından sağlanan Challenger 2 tankları ve diğer zırhlı savaş araçlarından oluşan bir filoya katılacaklar. Yalnızca ABD çok sayıda Bradley piyade savaş aracı ve Stryker zırhlı personel taşıyıcı gönderiyor.
LEOPARD 2 TANKLARI
Almanya'nın ürettiği Leopard tankları, Danimarka, Finlandiya, Yunanistan, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İsveç, İspanya, Çekya, Türkiye ve Macaristan gibi AB ve NATO ülkelerinde bulunuyor.
Dünya çapında çeşitli ordularda hizmet veren yaklaşık 2 bin 670 adet Leopard 2 tankı mevcut.
Polonya ve Finlandiya gibi bazı ülkeler Ukrayna'ya ellerindeki tankları göndermeye hazır olduklarını ve Almanya'nın onayını beklediklerini ifade etmişti. Ancak Leopard tankları Almanya'da üretildiği için başka ülkelerde kullanılması için Almanya’nın onayı gerekiyor.