Bir kartuşun zamansız bozulması ya da kötü bir baskı, elbet sinir bozucudur, ama müşteri bu durumda daha avantajlı: Avrupa Birliği haklarına göre, ucuz kartuş satıcısı iki yıl boyunca bozulma riskini üzerine almakla ve müşteri şikayetçi olursa tazminat ödemekle yükümlü. Ayrıca malın satımını izleyen ilk altı ay içinde, son kullanıcının, parasını geri alma hakkı da bulunuyor: Bu durumdan kurtulmak için satıcı mallarında satış öncesinde hiç bir arıza olmadığını kanıtlamak zorunda.
Böyle gerginliklere yol vermemek için en iyisi, yedek HP tanklarınızı güvendiğiniz satıcılardan almanız. Ayrıca tüm rafı pahalı kartuşlarla doldurmak da doğru değil: Uzun süre bekleme, mürekkebin ağızda kurumasına neden olup bozulma riskini arttırıyor. Bu durum yeni üretilen kartuşlar için de geçerli.
Pratikte görülüyor ki, sonradan doldurulan kartuşlarla alınan baskı sonuçları orijinallerinin gerisinde kalmıyor, hatta zaman zaman onlardan daha kaliteli bile olabiliyor. Yazıcı üreticilerinin koydukları fiyatlardan yola çıkarak, bu şekilde yüzde 50’ye varan kazançlar sağlandığı söylenebilir.Yalnız hemen en ucuz mürekkep şişesine saldırmayın! Örneğin Inkjet ve Pearl ile edilen sonuçlar pek tatmin edici olmayabilir. KMP ya da Uprint gibi orta fiyat kategorisindeki mürekkepler hesaplı fiyat ve kaliteli baskının bir bileşimini sunuyorlar. Beklendiği gibi (ve ne yazık ki) en pahalı mürekkepler, kağıt üzerinde en iyi sonuçları da veriyorlar. Buna karşın hala orijinal mürekkebin üçte biri kadar daha ucuzlar.Ne yazık ki henüz tüm yazıcılara uyumlu, hesaplı, alternatif mürekkepler bulmak mümkün değil.
Çok satış yapabilmek için, dolum firmaları da ilk aşamada piyasada yaygın olarak kullanılan, pazar payı büyük modeller üzerinde çalışıyorlar.
En çok kazanç sağlayanlar, kartuşunu kendi dolduranlar
Lexmark kullanıcılarının iki seçenekleri var: Ya pahalı orijinal tanklardan satın alacaklar ya da kendileri bir dolumcu dükkanına gelecekler. Kartuşlarını dolum firmalarında yeniletmedikleri için de çok daha fazla tasarruf etme şansına sahipler. Bu yöntem aslında her firmanın ürünlerinde kullanılabiliyor. Aşağıda adım adım bir HP Deskjet 900’ün nasıl doldurulacağını ve dolumda dikkat edilecek noktaları açıklıyoruz.
Artık enjektör, mürekkep ve kullanım kılavuzundan oluşan dolum setlerini hemen her yerde bulabilmek mümkün. İyi haber: Dolum firmalarının verdiği bilgiye göre Lexmark kartuşları da tekrar doldurulup piyasaya sürülecek. Size önerimiz Lexmark yazıcınızın boş kartuşlarını da atmamanız, çünkü başlı başına maddi değere sahipler. www.kartusyenileme. com adresinde boş kartuşunuzu nakde dönüştürebileceğiniz yerler konusunda bilgi edinebilirsiniz. Benzer bir alım yeri de www.kartusyenile.com adresindeki online dükkan, ki inkjet kartuşlarını da orada bulabilmeniz mümkün.
Önceleri, kullanıcılar kendi mürekkeplerini kendileri üretmeye çalışıyorlardı. Bunun için de akla hayale gelmeyecek çeşitli yollar deniyorlardı... Örneğin suyla kurumu karıştırmak gibi... Daha sonra üreticiler de mürekkep konusuna ciddiyetle eğilmeye ve çok çeşitli ürünler geliştirmeye başladılar ve böylelikle maliyetleri düşürmeye çalıştılar. Buna rağmen son kullanıcı için fiyatlar el yakmaya devam ediyordu... Bunun da nedeni belliydi: Üretici firmalar rekabet ortamında pazar paylarını ellerinde tutabilmek için yazıcı fiyatlarını maliyetinin altına indiriyor, ama kazançlarını da aşırı pahalı tüketim ürünleri satarak garanti altına alıyorlardı. Bu tıpkı beş milyara sıfır kilometre bir araba almaya, ama benzini hep aynı benzinciden ve litresine 50 milyon ödeyerek satın alacağınıza dair kontrat imzalamaya benziyor.
Yazıcı üreticileri, gelirlerini garantilemek için çok farklı yollara da başvuruyorlar: Bazı -şüpheli sayılabilecek- yapım değişiklikleriyle pahalı modellere ait ucuz mürekkep tanklarının, daha ucuz yazıcı serilerinin raylarına uymaması için çabalıyorlar. Aynı zamanda da o ev yapımı renkli sıvının kullanılmasını şiddetle tavsiye ediyorlar, güya en sorunsuz çalışan ve en iyi sonuçları veren o. Artık her yazıcı modeli kendisine özgü orijinal mürekkebi kullanıyor. Oysa bu da tamamen yanlış: Testlerimiz gösterdi ki, kullanımı kanun dışı kabul edilen bazı yabancı mürekkepler, kullanıcıya önerilen pahalı mürekkeplerden çok daha yüksek baskı kalitesine sahipler.
Alternatif mürekkepler orijinal kalitesinde baskı yapıyorlar
Müşterilerin yetersiz dozda aldıkları orijinal mürekkeplere, neden astronomik fiyatlar ödemek zorunda kaldıklarını anlamak mümkün değil. Önerimiz: Üreticinin yaptığı hesabı siz de yapmayın ve yabancı mürekkeplere dikkatinizi yönlendirin! Kullandığınız mürekkebe uyumlu bir şişe mürekkeple, yüzde 50 kazanç sağlayabilirsiniz. Bir Canon siyah kartuş yaklaşık 12 euro, ama tekrar dolumu yaklaşık 6 euro’ya mal oluyor. Boş bir HP-C6625 A renkli kartuşunu (yenisi 36 euro) yeniden doldurma setiyle doldurarak, yüzde yetmiş tasarruf edebilirsiniz.
Canon yazıcı sahiplerinin söylediklerine göre, cihazları her renk için ayrı, basit yapılı bir hazne içeriyor ve kolaylıkla tekrar doldurulabiliyorlar. Bu hazneler çok hesaplı ve satılan pek çok modelde “Rebuild” ya da “compatible” şeklinde tanımlanıyorlar. Epson firması ekonomik ayrı tank tekniğini kısa süredir ve yalnızca en üst modellerinde kullanıyor. İlk klasik fotoğraf yazıcılarının üreticisi, kartuş yapısının karmaşıklığı nedeniyle tekrar dolum yapmak isteyenlere zor anlar yaşatıyor. Mürekkep tankının yanında yapışık bir akıllı chip bulunuyor: Bu entegre devre, dolum durumunu kontrol ediyor ve belli bir düzeyde boşalmaya izin veriyor.Ancak bu da bir sorun yaratmadı: İlk akıllı chip’le donatılmış mürekkepli yazıcı Stylus Color 680’in piyasaya çıkmasından kısa bir süre sonra, uyumlu ve hesaplı benzerleri satılmaya başlandı.
Boş kartuşlarla bile para kazanmak mümkün
Bazen alternatif yolların önü, patent kanunlarıyla kesildiğinde işler zorlaşabiliyor: HP ve Lexmark’ın pek çok yazıcısı, içinde yazıcı kafasının birlikte bulunduğu mürekkep tankları kullanıyorlar. Bu akıllıca tasarım, üretici firmayı koruyor: Lisans olmadan başka hiçbir firma bu tankların benzerlerini üretme hakkına sahip değil. Bu nedenle alternatif mürekkep satıcıları, böyle durumlarda boş kartuşları topluyorlar.
Kartuşlar dolumcu tarafından deneniyor, temizleniyor, yeniden dolduruluyor, çalışması gözden geçiriliyor ve en sonunda “Yeniden doldurulmuş kartuş” sloganıyla satışa sunuluyor. Son kullanıcılar yalnızca yeniden doldurulmuş kartuşlardan satın alarak kazanç sağlamıyorlar, aynı zamanda boş kartuşlarını satarak da paralarının bir kısmını geri alabiliyorlar. Bu nedenle boş kartuşlarınızı çöpe atmazsanız, hem onları paraya dönüştürebilir hem de çevrenin korunmasına yardımcı olursunuz.
Yazıcı kafası içinde olan kartuşlar sorunludur
Ama ne yazık ki, tekrar doldurulan mürekkep hazneleri, sorunları da beraberinde getirebiliyor. İçinde yazıcı kafası bulunan tanklar, üretici tarafından en az bir kere sorunsuz çalışmak üzere tasarlanıyorlar. Birden fazla kullanıldıklarında aynı garanti söz konusu değil. Örneğin HP boş kartuşların tekrar değerlendirilmesi konusunda çok ilgili olmayabilir, ancak önde gelen bazı dolum şirketleri, HP kartuşlarını çöpe gitmeden önce yedi kez yenileyebiliyor. Bu tip kartuşlarla çalışırken özellikle dikkat etmek gerekiyor, çünkü hasar görme riski gerçekten yüksek. Her şeyden önce yapıları buna izin vermeyebiliyor: Yazıcı kafasının küçük mürekkep ağızları tıkanıp iş göremez duruma gelebiliyor. Özellikle farklı renkteki mürekkepleri bir haznede barındıran kombi-tanklarda hasar tehlikesi büyük: Renkler farklı hızda kullanılıyorlar ve sarı çoğunlukla en önce kuruyor. Kullanıcı, kartuşu son damla mürekkebe kadar kullanırsa, her yazıcı kafasında bulunan ısıtıcı elemanlar, mürekkebin gerekli soğutucu etkisi olmaksızın boş haznelerde de çalışmaya devam ediyorlar. Bu uygunsuz kullanım, hem dolumcular hem de pahalı yedek kartuşları satın alanlar tarafından kolay kolay fark edilemiyor.