Uçuş görevlisi tek tek anlattı: Uçak yolculuğunun yazılı olmayan kuralları

Artık herkes sıkça uçaklarla seyahat ediyor. Fakat hala bazı yazılı olmayan kuralları ve nasıl davranacağımızı bilmiyoruz. Bir uçuş görevlisi, uçuş sırasında söylenmeyen bazı kuralları ve uçuş görevlilerinin neleri bilmenizi istediğinizi anlatıyor.

Uçuş görevlisi tek tek anlattı: Uçak yolculuğunun yazılı olmayan kuralları

Gökyüzüne çıkmamızın üzerinden yüz yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen, uçakta seyahat ederken temel insan nezaketinin nasıl sağlanacağını hala çözebilmiş gibi görünmüyoruz. Uçuşun yazılı kurallarına (emniyet kemeri işaretleri gibi) ek olarak, henüz ortak bir fikir birliğine varamadığımız (koltukların yatırılması gibi) pek çok yazılı olmayan uçuş görgü kuralı da var.

Kısa bir süre önce Reddit'te, uçuş görevlilerinin uçak kapısı kapanana kadar maaş almaya hak kazanamadığını iddia eden bir başlık açıldı. Bu da uçağa biniş sırasında yaralanmaları halinde, herhangi bir maaş almadıkları ve sigorta ya da işçi tazminatı kapsamına girmedikleri anlamına geliyor. JetBlue'da uçuş görevlisi olarak çalışan Alex ile yapılan bir röportaj, uçuş sırasında uymamız gereken ama yazılı olmayan bazı kuralları açıklığa kavuşturuyor.

Bagajınız için uçuş görevlilerinden yardım istemeyin

Eğer bavulunuzu baş üstü bölmesine taşımakta zorlandıysanız, en güler yüzlü uçuş görevlilerinin bile çabalarınıza yardımcı olmak için hemen harekete geçmediklerini fark etmişsinizdir. Bunun nedeni, çoğu görevli için yolculara yardımcı olmanın onları çok az ücretle ciddi yaralanma riskine sokması.

Alex'in dediğine göre, havayolunun resmi eğitimi söz konusu olduğunda, uçuş görevlileri A noktasından B noktasına kadar yolcu güvenliği için orada ve çanta kaldırmak bu görevlere dahil değil. Uçuş görevlileri için bu asli görev olmadığından, bagajınızı kaldırırken yaralanırlarsa, ortaya çıkan bir yaralanma sonucu işten çıkarılmaktan kurtulamazlar. Bu da tazminat alamadan aylarca mağdur olmalarına neden olabilir.

Elbette çoğu yolcu, uçuş görevlilerinin bagajların kaldırılmasına yardımcı olma konusunda bu şekilde isteksizleştirildiğini bilmiyor. Alex bu durumun uçuş görevlilerini nasıl garip bir duruma soktuğunu anlatıyor. Her ne kadar müşterilere yardımcı olmak isteseler de ağır bagajları olan 200 kişiye yardım ederken yaralanma riskini göze alamazlar.

Uçuş görevlilerinizin hayatını başka nasıl kolaylaştırabilirsiniz? İşte Alex'in tavsiyeleri...

Baş üstü bölmesi bütün çantalarınız için değil

Elinizdeki küçük çantaları önünüzdeki koltuğun altındaki boşluğa yerleştirmelisiniz.

Koridorda dikilmeyin

Arkanızda bir sıra insan olduğunu biliyorsunuz ve kitabınızı çantanızdan çıkarmak diğer insanların koltuklarını bulmasından daha önemli değil.

Tuvaleti kullanmak için bekleyin

Aciliyetiniz yoksa uçak havalanana kadar tuvalete girmek için bekleyin. Aksi takdirde, görevlilerin çalışma alanını kalabalıklaştırıyor ve uçağa biniş sürecinin sorunsuz ilerlemesini zorlaştırıyorsunuz.

Uçuş görevlileri uşak değil

Alex'in yukarıda açıkladığı gibi, uçuş görevlilerinin birincil görevi sizin güvenliğiniz. Görevliler güvenlik brifinglerini tamamlayana, konuklara koltuklarına kadar yardımcı olana, diğer kabin ekibinin biniş süreciyle ilgili sorularını yanıtlayana kadar hoş geldin içeceği istemeyi ertelemenizde fayda var.

...Sonuç olarak

Uçaktaki tek kişi siz değilsiniz. Havaalanında bencil bir tavır takınmayın. Seyahat etmek stresli olabilir ama yine de daha bilinçli olmak gerekiyor.

Eğer sağlıklıysanız ve bir görevlinin yardımı olmadan çantanızı kaldıramıyorsanız, muhtemelen taşıma kurallarına uymuyorsunuz. Ve eğer yardıma ihtiyacınız varsa, bir uçuş görevlisini haksız yere zor durumda bırakmadan önce yanınızdaki yolculardan nazikçe yardım isteyebilirsiniz.