Üç Windows için de Servis Paketi

CHIP Online üç popüler Windows sürümünü de genişleten özel bir yazılım seti hazırladı...

Win 7 için Servis Paketi

İşte Windows'unuz bu şekilde mükemmel olur: CHIP Online sadece Windows 7 için değil, aynı zamanda Vista ve XP için de işe yarayacak bir program paketi sunuyor. Bu paket sayesinde üç Windows'u da en iyi şekilde optimize edebilirsiniz.

Yeni Windows bazı şeyleri yapabiliyor; ama her şeyi değil. İyi Office programları eksik ve tümleşik bir virüs tarayıcı da yok. En havalı Windows 7 özelliklerinin bile kısmen güncellemeye ihtiyacı olabiliyor. Mesela işletim sistemini zıplayan listeler (Jumplist) ile çok daha hızlı bir şekilde yönetebiliyorsunuz. Ama ek bir araç olmadan özel bir zıplayan liste hazırlayamıyorsunuz.

Henüz Windows 7'niz yok mu? Yine de hizmet paketimizden yararlanabilirsiniz. Zira araçların çoğu Vista, hatta XP altında dahi çalışıyor. Vakit kaybetmeden paketimizin bileşenlerini tanıtmaya başlıyoruz.

Daha fazla ücretsiz araç kullanabilmek

Daha fazla ücretsiz araç kullanabilmek

Eğer internetten sıkça yeni programlar indiriyorsanız bu problemi bilirsiniz: Birçok program kendine has bir çalışma ortamı (Runtime Environment) talep eder.

Daha fazla ücretsiz araç kullanabilmekGenellikle sistemde Microsoft .NET Framework veya Java Runtime Environment çalışma ortamlarının yüklü olmasını isterler. Buna Microsoft Silverlight, Adobe Air, Adobe Shockwave ve daha birçoğu eklenir.

All in One Runtimes aracı PC'nizde hangi çalışma ortamlarının yüklü olduğunu denetler ve eksik olanları takviye etmenizi sağlar. Arşivden çıkarma işleminden sonra "AiO Runtimes-x86\svcpack" klasörünü açın ve içindeki EXE dosyasına çift tıklayın. Eksik çalışma ortamlarını belirleme ve kurma süreci tamamen otomatik bir şekilde gerçekleşiyor; dolayısıyla programın Almanca dilinde hazırlanmış olmasından korkmanıza gerek yok. İstediğiniz çalışma ortamlarını tek tek işaretleyip "Installieren" butonuna basmanız yeterli.

Download: All in one Runtimes

RapidShare'den dosya çekmek

RapidShare'den dosya çekmek

Eğer çalışma ortamlarını kurduysanız platforma bağlı Java araçlarının tadına bakabilirsiniz

RapidShare'den dosya çekmekBunun için iyi bir örnek jDownloader. Araç ile ücrete tabi RapidShare gibi one-click dosya sunucularından dosya indirebilirsiniz. ZIP arşivini açın ve "JD Update.jar" dosyasını çalıştırın. Bu sayede araç öncelikle en güncel seviyeye getirilir. Sonrasında otomatikman kurulum başlar. Test bilgisayarımızda varsayılan tarayıcı olarak Firefox kullandığımız için programın dışında bir tarayıcı eklentisi de kuruldu. Kurulum bittiğinde "Premium" menüsünden dosya sunucunuzu seçin, örneğin Rapidshare.com gibi. Bazı dosya sunucuları kullanıcı ismi ve parola girildikten sonra daha fazla yapılandırma imkânı sunar.

RapidShare'den dosya çekmekErişim bilgilerinizi girdikten sonra dosyaları bildiğiniz gibi indirmeye başlayın veya "Ayarlar" sekmesine geçin. Burada "JAntiCaptcha" üzerinden otomatik resim tanımayı açabilir veya kapatabilirsiniz. Eğer indireceğiniz dosyaların belli bir zaman planına yerleştirmek istiyorsanız "Eklentiler" kısmından "Görev zamanlayıcı"yı açın. Sonrasında çıkan pencerede artı işaretine basın ve indirme süreci için bir zaman aralığı girin.

Download: jDownloader

XP, Vista ve Win7'yi optimize etmek

XP, Vista ve Win7'yi optimize etmek

Yeni bir Windows piyasaya çıktığında optimizasyon aracı üreticileri de anında takip ediyor. Aslında buna şaşırmamalı; zira Windows 7'de de sabit disk, kayıt defteri temizliği ve otomatik başlatma listesinde gezinmekten kurtulamıyorsunuz.

XP, Vista ve Win7'yi optimize etmekEnhanceMySe7en bu işi yeni Windows altında hallediyor; daha eski Windows sürümleri için SystemUp Tuning 2009'un tam sürümünü kullanın.

Windows 7: EnhanceMySe7en aracını kurun ve başlatın. "Tools | Processes" üzerinden Apple iTunes gibi sürekli sistemle beraber çalışan gereksiz programlardan kurtulabilirsiniz. Böyle bir sistem frenine rastlarsanız sağ fare tuşu ile üzerine tıklayın ve "Kill Process"i seçin. Her Windows ince ayarında olduğu gibi burada da dikkati elden bırakmamalısınız. Sadece ve sadece işlevinin ne olduğunu bildiğiniz işlemleri sonlandırın. "Registry Cleaner" ve "Disk Cleaner" modülleri ile Windows 7'yi veri çöplüğünden ve kullanılmayan kayıt defteri anahtarlarından kurtarabilirsiniz. "Startup Items" ise hangi programların Windows ile beraber otomatikman başlatıldığını gösterir.

XP, Vista ve Win7'yi optimize etmekEğer sadece Windows araçlarına hızlı erişim elde etmek istiyorsanız "System | System Tools" yolunu takip edin. Burada bir tıklama ile DirectX tanılama programını (dxdiag.exe) başlatabilirsiniz. Güvenlik, ağ ve sabit disk fonksiyonlarına has Windows araçlarını hemen yan tarafındaki "File, Network, Security Tools" sekmelerinde bulabilirsiniz.

XP ve Vista: SystemUp Tuning 2009 yazılımının tam sürümünü kurun ve başlatın. Eğer ayarların hepsiyle tek tek uğraşmak istemiyorsanız "Tuning Profile"a girin. Bunu yaptığınızda üreticinin web sitesine yönlendirilirsiniz; buradan diğer kullanıcıların ince ayar profillerini indirebilirsiniz. Bunu yaparken işletim sistemi sürümüne dikkat edin. Testte genellikle Vista Service Pack 1 ve üzeri sistemler için profiller bulabildik.

İnce ayar işiyle kendisi uğraşmak isteyenler ise bilindik seçenekler sunuluyor: Kayıt defteri temizliği, disk birleştirme, masaüstünü güzelleştirme imkânları ve artık standart hale gelen tek-tıkla-optimize-et modülü. RescueCenter ile ayarları geri alabiliyorsunuz.

Download:
EnhanceMySe7en
SystemUp Tuning 2009

Özel zıplayan listeler tanımlamak

Özel zıplayan listeler tanımlamak

Eski Windows sürümlerinde "Başlat | En son kullanılanlar" menüsünden en son açtığınız dosyaları çağırabilir ve gerekli uygulamayı otomatikman çalıştırabilirdiniz.

Özel zıplayan listeler tanımlamakWindows 7'deki zıplayan listeler benzer şekilde çalışıyor; ama ek olarak bir veya birden çok komutu çalıştırma yahut birden çok klasörü ve programı gruplandırma imkânı sunuyor. Yalnız bu işi Windows'taki seçeneklerle yapmak çok uğraştırıcı. Jumplist Launcher ile uygulamalar çok daha hızlı ve şık bir şekilde gruplandırılabiliyorsunuz.

"JumplistLauncher" dosyasını masaüstüne kopyalayın ve çalıştırın. Araç kuruluma ihtiyaç duymuyor. Yeni program grubu oluşturmak için aşağıdaki kutucuğa örneğin "Grafik programları" gibi bir tanımlama yazın ve sonrasında "Add Group" butonuna basın. Aynı şekilde "Office araçları" veya "Müzik programları" isimli gruplar da oluşturabilirsiniz.

Özel zıplayan listeler tanımlamakGrupları oluşturduğunuzda bunlardan bir tanesini seçin. Sonrasında bir programın kısayolunu bu grubun içine sürükleyin; mesela iTunes ikonunu "müzik programları" grubuna götürün. Bu şekilde istediğiniz her grubu doldurabilirsiniz. Bunu yaptığınızda "Update Jumplist" tuşuna basın. Görev çubuğunda Jumplist Launcher için yeni bir simge belirir. Buna sağ tıklayıp "Bu programı görev çubuğuna sabitle" seçeneğini işaretleyin. Böylece zıplayan liste her zaman gözünüzün önünde olur.

Dikkat: Jumplist Launcher maksimum 60 zıplayan liste girdisine izin veriyor. Girdi sayısını belirleme fonksiyonunu bazı test sistemlerimizde kullanamadık; muhtemelen program geliştiricisi bir sonraki sürümde bu hatayı giderecektir. Fakat zıplayan listeler buna rağmen düzgün biçimde oluşturuldu.

Download: Jumplist Launcher

Firefox'u Windows 7 ile bütünleştirmek

Firefox'u Windows 7 ile bütünleştirmek

Jumplist Launcher ile program grupları oluşturabiliyorsunuz ama uygulama komutları oluşturamıyorsunuz.

Firefox'u Windows 7 ile bütünleştirmekBu iş için "API Code Pack for Microsoft .NET Framework" ve biraz programlama bilgisine ihtiyacınız var. En azından Firefox için bir eklenti mevcut. Bu sayede tarayıcıyı Windows 7'ye en iyi biçimde entegre edebiliyor ve zıplayan liste üzerinden kontrol edebiliyorsunuz.

3.0 ve üzeri bir Firefox tarayıcısının yanında Winfox'a ihtiyacınız var. İndirdiğiniz ZIP arşivini masaüstüne çıkarın ve Winfox klasörünü açın. Burada 32- ve 64-bit Windows için ayrı birer dosya bulunur. Sisteminize uygun dosyaya çift tıklayın ve kurulum yeri olarak Firefox eklenti klasörünü, yani "C:\Program Files\Mozilla Firefox\plugins". Sonrasında sağ fare tuşu ile görev çubuğundaki Firefox ikonuna tıklayın. Artık zıplayan liste gelişmiş görev komutları belirecektir.

Eğer Firefox'u varsayılan tarayıcı olarak kullanıyorsanız, son olarak Internet Explorer'ın zıplayan listesini açarak "Bu programı görev çubuğundan ayır"ı seçin. MS tarayıcısının simgesi silindiğinde Firefox'u buraya yerleştirip "Bu programı görev çubuğuna sabitle"yi seçin. İşte mükemmel bütünleşme.

Download: WinFox

PDF dosyası açmak ve oluşturmak

PDF dosyası açmak ve oluşturmak

Windows 7 yaygın PDF formatı ile hiçbir şey yapamıyor. Bu yüzden PDF dosyası okuma ve oluşturmayı mümkün kılan programları bir araya getirdik.

PDF dosyası açmak ve oluşturmakPDF dokümanlarını okuyabilmek için ya Adobe Reade 9'u kuracaksınız ya da daha sade olan Foxit Reader'ı. İki araç da kolaylıkla kullanılabiliyor. Eğer kendiniz PDF dosyası oluşturmak istiyorsanız PDFCreator'a ihtiyacınız var. "Standard installation"ı seçip gerektiğinde tarayıcı eklentisini de kurun. Bu eklenti ile web sitelerini PDF dosyalarına dönüştürebilirsiniz. Araç yeni bir yazıcı ve GNU Ghostscript derleyicisi oluşturur. Bunlar tamamlandığında Creator'u başlatın. "Document | Add" ile dönüştürülmesini istediğiniz dokümanın yerini gösterin. Sonraki pencerede yazar ve oluşturma tarihi gibi bilgileri ekleyin ve sonrasında "Save" tuşuna basın. Şimdi sadece kaydetme yerini belirtmeniz gerekiyor. Dönüştürme süresinin uzunluğu kaynak dokümana bağlıdır.

Download:
PDFCreator
Foxit Reader

Windows Güvenlik Duvarı'nı optimize etmek

Windows Güvenlik Duvarı'nı optimize etmek

Diğer güvenlik duvarlarıyla karşılaştırıldığında Windows'un tümleşik güvenlik duvarı fazla ayarlama imkânı sunmuyor. Windows 7 Firewall Control'ün ücretsiz sürümü ile MS güvenlik duvarını genişletebilirsiniz.

Windows Güvenlik Duvarı'nı optimize etmekWindows 7 Firewall Control kurulduktan sonra gelen ve giden veri trafiği incelenir. Örneğin tarayıcıyı açtığınızda bir diyalog belirir ve bu programı kilitlemek mi (DisableAll) yoksa programa izin vermek mi (EnableAll) istediğinizi sorar. İsterseniz sadece veri göndermesine (Outgoing Only) veya veri almasına (Incoming Only) izin verebilirsiniz. Sağ fare tuşu ile görev çubuğundaki simgesine tıklayıp "Settings"i seçtiğinizde daha detaylı ayarlara ulaşırsınız. "Programs" altında güvenlik duvarı tarafından kontrol edilen tüm programları görebilirsiniz. Eğer sürekli çıkan baloncuklar sizi rahatsız ediyorsa "Settings" kısmında bunu devre dışı bırakabilirsiniz. Aynı şey, program bir uygulama keşfettiğinde çıkan diyalog penceresi için de geçerli.

Download:
Windows 7 Firewall Control (32-bit)
Windows 7 Firewall Control (64-bit)

Okuyucu Yorumları