Vista fiyaskosunun ardından masaüstü ve sunucu sistemler ile netbook pazarındaki itibarını geri kazanabilmek için çalışan Microsoft; gitgide kızışan işletim sistemleri pazarında, mücadeleyi Windows 7 ve Windows Server 2008 R2 sürümleriyle sürdürecek. Kararlı bir sürüme yalnızca bir adım mesafede olan rakipleri ise, bu sefer oldukça hazırlıklı görünüyor: Ubuntu!
'Açık kaynak' bir yazılım olan Ubuntu, 'Ubuntu Linux' projesinin kurucusu Mark Shuttleworth tarafından destekleniyor. Shuttleworth, 'dot-com' patlamasında kazandığı servetini, bu platformu oluşturmak için uzun süre önce gözden çıkarmış durumda. İşin görünürdeki ticari yüzünü ise başta Ubuntu olmak üzere pek çok 'açık kaynak' projeye sponsorluk sağlayan Canonical Ltd. Şirketi temsil ediyor.
Ubuntu One: Sadece bir başlangıç...
Microsoft'un aksine, halka kapalı bir şirket olan Canonical, aynı zamanda Ubuntu'nun teknik destek sağlayıcısı konumunda. Apple'ın izinden giderek, yalnızca işletim sistemleri dağıtmak yerine; hizmet, destek ve içerik sağlayıcı olarak çalışmayı hedeflediği öngörülen şirket, bu oluşumun sinyallerini, Ubuntu 9.10 ile dağıtılacağı açıklanan Ubuntu One 'framework'ü ile veriyor.
Şimdilik yalnızca dosya-not paylaşımı, takvim ve temel senkronizasyon hizmetleriyle sınırlı olan Ubuntu One'ın, yakın bir zamanda e-posta paylaşımı ve cep telefonları ile sesli mesaj senkronizasyonunu destekleyeceği bildiriliyor. Shuttleworth'e göre ise bütün bunlar yalnızca başlangıç...
Shuttleworth'e göre masüstü sistemler ve bulut işlemciler üzerinde çalışan 'back-end' servisler arasındaki fark, her geçen gün bulanıklaşıyor. Son kullanıcının bu servislerden faydalanabilmek için web tarayıcıları ile erişiminin güçlüklere yol açtığını dile getiren Shuttleworth, er geç yazılımların -tıpkı iPhone'da olduğu gibi- bu görevi kullanıcılardan devralacağını iddia ediyor. Canonical'ın beklentilerinin de çok farklı olmadığı, kolayca anlaşılıyor.
Ve Windows 7 hakkında ilginç sözler...
Windows 7'nin piyasaya çıkışıyla birlikte rahatladıklarını ifade eden Shuttleworth, 'Artık başa baş mücadeleye girebilecek oldukları için' sevinçli olduğunu belirtiyor.
Alaycı olmaktan uzak bir üslupla, Shuttleworth; rakiplerinin iyi bir iş başardığını: Windows 7'nin 'netbook'lar için bile' stabil bir platform oluşturduğunu belirtiyor. Asıl sorunun 'mevcut XP kullanıcılarının, daha fazla para ödemeden Windows 7'ye terfisinin nasıl gerçekleşeceği' olduğunu belirten Shuttleworth, Linux masaüstü deneyiminin gelişimine paralel olarak Windows'un artan fiyatlarının, sonucu belirleyebilecek önemde olduğuna dikkati çekiyor.