Tweet'lerin sadece 140 karakterle sınırlı olduğu zamanı hatırlıyor musunuz? Ya da Twitter'ın uzun zaman boyunca neden tweet'leri 140 karakter ile sınırladığını hiç merak ettiniz mi?
Artık normal tweet'ler bunun iki katı karaktere izin veriyor. Hatta Twitter Blue kullanıcıları 4.000 karaktere kadar daha uzun tweet'ler bile gönderebiliyor. Öyleyse Twitter, tarihinin büyük bölümünde bizi neden bu kadar sınırladı?
Twitter’ın 140 karakter sınırlaması nasıl çıktı?
Orijinal karakter sınırlaması, aslında Twitter'ın yoluna SMS ile başlaması nedeniyle uygulanıyordu. O zamanlar, SMS taşıyıcılarının her mesajda 160 karakterlik bir sınırı vardı. Ancak Twitter, kullanıcı adları için 20 karakteri ayırdı. Bu nedenle tweet’leri yazmak için 140 karakterle sınırlı kaldık.
Ama her şey bu kadar basit bir açıklamaya sığmıyor; SMS’e giden yolun çok da dikensiz olmadığı bir gerçek.
Bir mikro blog hizmeti oluşturma fikri, Twitter'ın kurucu ortağı Jack Dorsey ve arkadaşlarının hayaliydi. İstedikleri şey, insanların nerede, ne yaptıklarını bildirebilecekleri bir ortam yaratmaktı. Başka bir deyişle “durumlarını” diğer insanlara bildirebileceklerdi. Bu önce bir yan uğraş olarak başladı, zamanla zamanlarının büyük kısmını alan bir projeye dönüştü.
2005 yılında, taşlar yerine oturduğunda, sıra hizmet için kullanılacak doğru yöntemi bulmaya geldi. Ve Dorsey, bu yöntemin SMS olduğuna inandı. İşte, 140 kararkter sınırlaması da bu karar sonrasında ortaya çıktı. Twitter’ın bir zamanlar “internetin SMS’i” olarak anılması da bu hikayeye dayanıyor.
Twitter’da SMS ile atılan ilk mesaj ise “#38” şeklindeydi ve geliştirici ekipten Dom Sagolla tarafından atılmıştı.
Daha uzun Tweet’lere geçiş
Twitter, kullanıcılarının düşüşe geçtiği bir dönemde yeniden popülerlik kazanmak için 2017'de karakter sınırını 280'e çıkardı. Zira artık ne SMS kısıtlamaları kalmıştı, ne de eski teknolojik sınırlar.
2023'te Twitter, Twitter Blue abonelerinin Daha Uzun Tweetler adlı bir özellikle 4.000 karaktere kadar tweet atabileceğini duyurdu.
Tweet'ler ne kadar uzun olmalı?
Peki sizce 140 karakter sınırı iyi bir şey miydi yoksa bu sınırın kaldırılması iyi mi oldu? Bu soruya herkes farklı bir yanıt verebilir elbette. Ama Twitter muhtemelen önümüzdeki yıllarda nasıl tweet atabileceğimizi değiştirmeye devam edecek. Daha uzun tweet'lerin daha iyi tweet'lere yol açıp açmadığını, Twitter'ın kısa biçimli köklerine geri dönüp dönmeyeceğini ise tabii ki zaman gösterecek.