Televizyonlar, yakın dönemde teknolojinin en çok odaklandığı noktalardan bir tanesi. Kullanıcı dostu olmayan 3D teknolojisi bir kenara atılmış olsa da Smart TV'ler, gerçek anlamda ışıldamaya başladılar. 4K çözünürlüklü televizyonlar ise yavaş yavaş lüks olmaktan çıkıp, satın alınabilir hale geliyorlar.
En büyük değişiklik ise internet bağlantısı alanında yaşanıyor. İnternet, günümüzde TV yayıncılığı için en güçlü araç haline gelmiş durumda. Netflix ve benzeri akış hizmetleri, internet sayesinde işlevlerine işlev katıyor, bunun yanında uygulamalar, TV izleyicilerine özel işlevler sunuyorlar. TechRadar, bu konuyu daha iyi anlayabilmek üzere popüler TV platformu BBC iPlayer'ın ortaya çıkışında önemli isimlerinden Anthony Rose ile bir röportaj gerçekleştirdi. Cevaplarıyla bizleri aydınlatan Rose, şu an sosyal TV ağı Beamly'nin CTO koltuğunda oturuyor.
Geleceğin televizyonları nasıl olacak, gelecek hangi teknolojide var, hangisinde ümit yok? Rose'un düşünceleri ve cevapları, makalemizin sonraki sayfalarında.
TV'lerin geleceği, Akıllı TV üreticilerinde değil
TV'lerin geleceği, Akıllı TV üreticilerinde değil
Anthony Rose, konuyu şu sözleriyle açıklıyor: "Smart TV'ler, mevcut modeli değiştirmeyi pek düşünmeyen TV üreticileri tarafından yapılıyordu. Örneğin TV'nizi sadece Netflix'e bağlanması için TV'nizi değiştirmeyi göze almazdınız. Bunun yerine TV'nize bağlayabileceğiniz bir kutu için 50 dolar harcamayı tercih ederdiniz."
... ancak Chromecast işleri değiştirebilir
"Smart TV'ler, henüz en üst düzeye erişmiş değiller. Ancak Chromecast gibi yeni cihazların kullanımı oldukça kolay ve bu cihazlar, daha üst seviye deneyimler sunabilirler. Chromecast, şu anki haliyle eksiksiz değil, ancak Android TV fikri, televizyonları değiştirebilir."
Gelecek, ekrandaki grafikleri kontrol etmekte...
Gelecek, ekrandaki grafikleri kontrol etmekte...
"Bugün hepimizin evindeki televizyonlar, her zaman olduğu gibi içerik gösterip, yürütebiliyorlar. Ancak bazı akıllı geliştiriciler, ikinci ekran uygulamaları üzerinde çalışıyorlar. Yapmak istediğiniz şey, ikinci ekrandakileri alıp, ana ekrana, yani TV'ye aktarmak. Beamly olarak bu işi başarabilecek, on-screen overlay üzerinde çalışan firmalarla çalışıyoruz. Bu, örneğin ekrandaki bir ankete telefonunuzdan katılmanıza, telefonunuzda dokunduğunuz seçeneğin sonucunun ekrana aktarılmasına izin verecek."
...ancak ayrı uygulamalarda gelecek yok
"Yayıncılar, yayınladıkları her program için, ikinci ekrana özel bir uygulama geliştiriyorlar. ABD'de buna uygulama mezarlığı adı veriliyor. Önde gelen bazı ünlü yayıncıların 200'ün üzerinde uygulaması var. Bu uygulamalar, haftada sadece 1 saat için yayınlanan bir programa özel olabiliyor. Kısacası bu, işe yaramayan bir yöntem."
Spoiler sorunu çözülecek
TV'nin temel amaçlarından biri, kitlelere hitap etmek
Spoiler'ların çözülmesi gereken sorunlar arasında olduğunu vurgulayan Rose, şöyle devam ediyor: "House of Cards, bazıları için gelmiş geçmiş anti-sosyal şovlardan biriydi, çünkü herkes farklı bir bölümdeydi ve bölümler hakkında konuşmanız mümkün değildi. House of Cards'ın üçüncü sezonu ortaya çıktığında şova odaklanacak, bu sezona has bir topluluğa sahip olabilecek ve hangi bölümdeysek, onunla ilgili topluluğa katılabileceğiz."
...ancak ikinci ekranda durum biraz farklı
"Birinci ve ikinci ekran, TV tarihinde kısa bir dönem için yaşayacak. Gerçek şu ki videoyu seyri rahat herhangi bir ekranda oynatabilirsiniz. Yataktayken tabletiniz, oturma odanızdayken televizyonunuz, ekran görevini üstlenebilir. Gerçekten de herhangi bir ekran yeterli. Ancak, etkileşimde bulunacağınız cihaz, TV'nizin dokunmatik olması dışında, cep telefonunuz olacaktır."
Gelecek, önerilerde ve kişiselleştirmede
Gelecek, önerilerde ve kişiselleştirmede
"Beamly'de öneri sistemimize önem veriyoruz. Kullanıcıların aradığı birkaç şey var: farklı içerik sınıflarında şovlar ve şu an TV'de izlenebilir olan programlar. Öneriler, çok ama çok önemli. Biz, Beamly uygulamasında My TV week diye bir işlev sunuyoruz. Bu işlev, TV programını sizin için düzenliyor ve size uygun içerik önerilerinde bulunabiliyor."
... ancak kötü önerilerle başımız dertte
"Önerilerdeki sorun, her zaman doğru olmamaları. Örneğin öneriler, sizi iyi tanıyan bir arkadaşınızın önerilerinden daha kötü olabiliyor. Bunun için uygulamaya önerileri yok saymaya yönelik bir işlev ekledik. Öneriler doğru değilse onu hemen kaldırmanız mümkün. Bu sayede uygulama bir oyuna dönüşüyor: sevmediklerinizi kaldırıp, sevdiklerinizi bırakıyorsunuz. Böylece uygulamayı eğitmiş oluyorsunuz."
Gelecek, sosyal uygulamaların: TV'lerin yetişmesi gerekli
"Her zaman TV'lerin sosyal ağı olmak istedik, ancak işe başladığımız anda karşımıza televizyon yayınları çıktı. Ancak bazı şeyler değişti: Biz bu ekrana, ikinci ekran 2.0 adını veriyoruz. 5-10 yıl sonra çoğumuz, TV'yi oldukça farklı biçimde izliyor olacağımızı hayal ediyor - bunda hiç şüphe yok. Gelecekte TV programlarını istediğimiz yerde, istediğimiz zaman ve istediğimiz cihazda izleyeceğiz."