Yaptığı yatırımlarla dünyanın en güçlü 4.5G altyapılarından birini Türkiye'ye kazandıran Turkcell, bu alanda dünyanın lider operatörlerini geride bırakarak Türkiye'yi en hızlı 4.5G ile buluşturdu. 4.5G'nin birinci yılına sayılı günler kala Speedtest'in geliştiricisi Ookla tarafından yayınlanan raporda Turkcell; Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya'nın lider mobil operatörlerini geride bırakarak müşterilerine en hızlı interneti sunmayı başardı. Turkcell müşterilerinin ortalama indirme hızı 53.4 Mbps olurken, yükleme hızları ise 18.6 Mbps'ye ulaştı.
Turkcell yine bu operatörler arasında, 2 GB'lik internet paketlerinin maliyetleri dikkate alınarak yapılan hesaplamada en uygun fiyatla mobil veri sunan şirket oldu. Turkcell'in Türkiye'de 39 TL'den sunduğu paketlere, Fransa'daki kullanıcılar 77 TL, İngiltere'dekiler 89 TL, Amerika'dakiler ise 126 TL'den sahip olabildi4. Bu sayede Turkcell müşterileri dünya çapındaki internet hızlarına en avantajlı fiyatlarla kavuşma şansını elde etti.
4.5G ile geçen bir yılda data kullanımı %92 artarak 602 milyon GB'ye ulaştı
4.5G ihalesinde en yüksek frekansları alarak rakiplerine fark atan Turkcell'in bu farkı rakamlara da yansıdı. Kısa zamanda sadece illerde değil tüm ilçelerde de 4.5G kapsamasını başarıyla tamamlayarak, 4.5G kapsamasını %82,5'e çıkaran Turkcell'in 4.5G müşteri sayısı ise 26 milyona dayandı. Turkcell müşterileri 4.5G ile birlikte data kullanımlarında da rekora imza attı. Müşteriler, 4.5G'li yaklaşık bir yıl boyunca toplamda 602 milyon GB'ye yakın data kullanarak bir önceki yıla göre kullanımlarını %92 oranında arttırdı. Turkcell müşterilerinin ortalama aylık data tüketimleri ise 5GB oldu.
"Işık hızında mobil interneti köylere de götüreceğiz"
4.5G ile geçen yaklaşık bir yılı değerlendiren Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu şunları söyledi: "4.5G ihalesinde yaptığımız yatırımla Türkiye'de 4.5G'de liderliğimizi ilan etmiştik. Ancak bunun bizim için yeterli olmadığını biliyorduk. Amacımız ülkemiz insanına dünyanın en yüksek mobil internet hızını gerçek 4.5G deneyimiyle sunmaktı. Bunun için yatırımlarımızı ara vermeden sürdürdük ve sadece Türkiye'nin değil dünyanın en iyi altyapılarından birini kurarak 2020'lerin teknolojileriyle hizmet vermeye başladık. Aradan geçen yaklaşık bir yıllık zamanda sadece illerimizi değil tüm ilçelerimizi de 4.5G ile donattık. Yakın zamanda köylerimizi de 4.5G ile buluşturacağız. Ülkemizi doğusundan batısına kuzeyinden güneyine 4.5G ağıyla örerek bilgiye herkesin istediği yerden istediği zaman ulaşmasını hedefledik. Bunu sağlamak için insanlarımıza bırakın Türkiye'yi, Avrupa ve Amerika'daki insanlardan daha hızlı mobil internet erişimi imkanı sunuyoruz. Hatta bu hıza onlardan daha uygun fiyatlarla ulaşmalarını sağlıyoruz. Bu da bizi fiyat ve performansta dünya liderliğine taşıyor."
Bilgiye erişimi sadece data hizmetiyle sınırlı tutmadıklarının altını çizen Terzioğlu, "Sunduğumuz dijital servislerle de müşterilerimizin aldıkları bilgilerle hayatlarını zenginleştirip kolaylaştırmalarına yardımcı oluyoruz. BiP, Turkcell TV+, lifebox, Goller Cepte, fizy, Hesabım, Dergilik ve Turkcell Akademi uygulamalarını indiren müşteri sayımız, 4.5G'nin etkisiyle son bir yılda iki kattan fazla artarak 44,2 milyona yükseldi. Tabii ki bugün geldiğimiz noktayı da yeterli bulmuyoruz. Türkiye'nin Turkcell'i olarak üzerimizdeki sorumluluğun farkındayız. Bunun için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bir yandan 4.5G'de yeni terminallerin gelmesiyle birlikte insanlarımızı 800 Mbps, 1 Gbps hızlarla buluşturmayı planlarken bir yandan da geleceğin teknolojilerinde ülkemizin de söz sahibi olması için çalışıyoruz. 4.5G teknoloji liderliğimizi 5G'de de sürdürmek ve öncü rolümüzü sürdürmek amacıyla 5G teknolojilerinin geliştirilme sürecinde aktif rol alıyoruz. Bu amaçla özellikle son 1 yıldır hem ulusal hem de global ölçekte çok önemli işbirlikleri yapıyoruz" dedi.
Kaan Terzioğlu konuşmasına şöyle devam etti: "Ülkemiz için son derece kritik olan yerli teknolojilerin kullanımı konusunda da üzerimize düşeni fazlasıyla yapıyoruz. Türkiye'nin teknolojide tüketen değil üreten ülke olabilmesi yolunda katkı sağlamak için gece gündüz çalışarak yerli üretimi destekliyoruz. Gerek teknolojik altyapıda, gerekse bu altyapı üzerinden taşınacak data konusunda yerli kaynaklarla çalışıp üretme noktasında büyük bir hassasiyet taşıyoruz. Bu noktada birçok değerli kurumumuzla işbirliğinde içinde çalışıyoruz. İlk geliştirme aşamalarından bu yana güçlü bir destek sunduğumuz yerli baz istasyonu için 250 adet sipariş verdik. Yerli baz istasyonun yanı sıra ilk olarak Turkcell'in girişimleri ile gündeme gelen ve yakında zamanda imzaladığımız Türkiye'nin ilk yerli 4.5G baz istasyonu anteninin geliştirilmesine yönelik işbirliği anlaşmasının da yerli teknolojilerin gelişimine büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Sadece 4.5G'de değil 5G'de de Ar-Ge çalışmaları ve yerli teknolojileri hayata geçirmek için ortak projelerde çalışıyoruz.
4.5G'de birinci yıla girerken Türkiye'de 4.5G'yi sunmamız için bize bu ortamı yaratan başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Başbakanımız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız ve BTK'ya teşekkürlerimizi sunarken, 4.5G'de liderlerimizi pekiştirerek dünya çapında hizmet sunmak için bizi cesaretlendiren tüm müşterilerimize şirketim adına sonsuz şükranlarımı sunarım."
4.5G'de birinci İstanbul
4.5G'nin birinci yılına doğru giderken en çok mobil internet kullanan il 56 milyon GB ile İstanbul oldu. İstanbul'un dışında mobil internet kullanımının en yoğun olduğu iller ise sırasıyla Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Kocaeli, Muğla, Mersin, Konya ve Gaziantep olarak yer aldı. Türkiye'deki en çok data tüketimi ise yaklaşık 2,5 milyon GB ile 18 Aralık günü yaşandı.