Kaspersky’nin "Heyecan, Batıl İnanç ve Büyük Güvensizlik - Küresel Tüketiciler Dijital Dünya ile Nasıl Etkileşim Kuruyor" başlıklı yeni araştırması, yapay zekanın toplumsal yaşamda giderek daha fazla yer aldığını gösteriyor. Araştırma, yapay zekanın günümüzde insanların yanında etkili bir şekilde çalışabileceğini ve güvenilir alanlarda yeni roller üstlenebileceğini ortaya koyuyor.
Similarweb verilerine göre, popüler sohbet botlarından biri olan ChatGPT, Kasım 2022'de piyasaya sürüldükten sonra ilk ayında 153 milyon ziyaretçi çekti ve Nisan 2024’te 2 milyar ziyaretle zirveye ulaştı. Kaspersky, yapay zekaya duyulan güveni ele alan kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi ve işyerindeki yönetim pozisyonlarından hayati kararların alınmasına kadar birçok farklı rolü inceledi.
Araştırmaya göre, Türkiye’deki katılımcıların %40’ı yapay zekanın tarafsızlık sağlama potansiyelinden ötürü daha adil bir patron olabileceğini düşünüyor. Ayrıca, yapay zekanın eğitim alanında da etkili olabileceği ifade ediliyor; Türkiye’deki katılımcıların %62’si çocukların yakın gelecekte sanal deneyimler ve Metaverse aracılığıyla eğitim alacağını öngörüyor.
Katılımcıların %50’si yapay zekanın şimdiden hayatlarının önemli bir parçası haline geldiğini belirtirken, %45’i yapay zekanın birçok fırsat sunduğunu ve geleceği geliştirme potansiyeline sahip olduğunu düşünüyor. Ayrıca, %58’i yapay zekanın güvenilir sanat eserleri üretebileceğini ifade ediyor.
Yapay zeka Türkiye’de günlük yaşamda da rol almaya başlıyor. Türkiye’den ankete katılanların %79’u yapay zekayı günlük yaşamlarını daha verimli hale getirmek için kullanmayı planlıyor. %57’si çevrimiçi sohbetler için yapay zeka sohbet robotu kullanmaya hazır olduğunu söylerken, %44’ü arkadaşlık uygulamalarında doğru partneri bulmak için yapay zekaya başvurabileceğini belirtiyor. %56’sı, sanal karakterlerin gerçek hayattaki partnerlerin yerini almaya başlaması durumunda insan ilişkilerinin yapay zekanın etkisiyle değişebileceğini düşünüyor.
Kaspersky Makine Öğrenimi Teknolojisi Araştırma Grup Müdürü Vladislav Tushkanov, “Yapay zekanın çeşitli alanlarda yardımcı olma potansiyelinin giderek arttığını gözlemliyoruz. Bu teknolojiler, verilerin işlenmesi ve analiz edilmesi gibi geleneksel uygulamaların ötesinde, romantizm, eğitim ve iş gibi kişisel roller de üstlenebiliyor. Ancak, yapay zekanın aşırı güven ve derin sahtecilik gibi riskleri de beraberinde getirdiğini unutmamak gerekir.” dedi.
Kaspersky, yapay zeka kaynaklı tehditlere karşı şu önerilerde bulunuyor:
Kötü amaçlı sayfaları tespit edip engelleyebilen güvenilir bir siber güvenlik çözümü kullanın. Bu tür çözümler, kişisel bilgileri çalmayı amaçlayan sahte e-postaları ve web sitelerini tanımlayıp engellemeye yardımcı olabilir.
Deepfake’lerin yarattığı risklere karşı dikkatli olun. Veri veya para taleplerine hemen güvenmeyin, alternatif iletişim yöntemleriyle durumu doğrulayın.
Çevrimiçi gizlilik denetleyicisi kullanarak, yapay zeka destekli kimlik hırsızlığına karşı kişisel verilerinizi koruyun ve çevrimiçi erişilebilir kişisel bilgi miktarını en aza indirin.
Anket hakkında:
Haziran 2024’te Kaspersky, dijital batıl inançlar, yapay zekanın insan hayatındaki rolü ve dijital ölümsüzlük konularını incelemek üzere 10 bin katılımcıyla çevrimiçi bir anket gerçekleştirdi. Anket, Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa'dan 1.000’er ve İspanya, İtalya, Portekiz, Brezilya, Meksika, Rusya, Kazakistan, Hindistan, Çin, Endonezya, Türkiye, Suudi Arabistan, BAE ve Güney Afrika'dan 500’er katılımcıyı kapsadı.