Dünyada süper bilgisayar olarak bilinen, Türkiye'nin en büyük ve en gelişmiş Yüksek Başarımlı Hesaplama sisteminin kurulması için imza töreni gerçekleştirildi. Anlaşmayla, Çinli Huawei, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde süper bilgisayarlar sistemi kuracak ve bu sistemle, uçak ve otomobil tasarımından çarpışma testlerine, nükleer kazaların etkilerinden petrol aramalarına, ilaç geliştirmeden finansal ve borsa tahminlerine kadar, geniş bir alanda araştırma ve geliştirme faaliyetleri gerçekleştirilebilecek.
SVR Bilgi Teknolojileri A.Ş., Yıldız Teknik Üniversitesi ve Huawei Telekomünikasyon şirketi, 24 Mart Pazartesi günü gerçekleştirilen imza töreniyle, toplam yatırımı 30 milyon dolar olacak Türkiye'nin en büyük yüksek başarımlı hesaplama sisteminin kurulması anlaşmasını imzaladı. Kurulacak sistemdeki süper bilgisayar sayesinde, uçak-gemi tasarımlarından deprem simülasyonlarına, savunma sanayi araştırmalarından finansal ve ekonomik öngörülere, ilaç ve gen araştırmalarıyla astrofizik çalışmalarından medya sektöründe reklam-film video render işlemlerine kadar, çok geniş bir alanda, büyük veriyle hesaplama ihtiyacı karşılanmış olacak.
Kurulacak olan Türkiye'nin en büyük yüksek başarımlı hesaplama sistemi, bağımsız olarak belirlenen Top500 süper bilgisayarlar listesine 220. Sıradan girebilecek tek Türk sistemi. Özellikle yoğun mühendislik hesaplamaları, tıp, meteorolojik sistemler, simülasyon, animasyon üretimi, tasarım, analiz vb. konularında çalışan ve güce, hıza ve zamanın değerine önem veren herkes sistemden hizmet alabilecek.
SVR Bilgi Teknolojileri ve Yıldız Teknik Üniversitesi Yüksek Başarım Hesaplama Sistemi, küresel teknoloji devi Huawei donanımları üzerinde çalışacak ve sistem şu anda kurulu güç olarak 'Türkiye'deki En Performanslı Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemi' olacak.
Hedef, dünyada ilk 50'ye girmek!
'Hedef, dünyadaki en büyük süper bilgisayarlar arasında ilk 50'de olmak'
Türkiye'nin bulut üzerinde çalışan en büyük süper bilgisayarlarının kurulması için düzenlenen imza töreninde, SVR Bilgi Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Şener, "Bugün burada attığımız imzayla, Türkiye'nin tüm dünyada ses getirecek çalışmaları yapmasının yolu açılmıştır" dedi. Türk mühendislerce tasarlanan sistemin saniyede 147 trilyon işlem yapabilecek kapasiteye sahip olduğunun kesinleştiğini belirten Şener, yapılan yatırımla hedeflerinin, dünyadaki en büyük süper bilgisayarlar arasında Türkiye'yi ilk 50'ye sokmak olduğunu söyledi.
'Türkiye'nin en büyük teknik altyapısını kuruyoruz'
İmza töreninde sanayi ve üniversite işbirliğinin en güzel örneklerinden birini imza altına aldıklarını vurgulayan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ise, "ülke imkânlarına kazandırılan bu en büyük Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemi sayesinde, bilimsel araştırmalar ve teknolojik çalışmalar hem daha hızlı ve kolay yapılacak hem de maliyetler düşürülerek daha fazla araştırma için fon yaratılmış olacak" dedi.
'Süper bilgisayar sayesinde gen ve nano teknoloji araştırmalarında daha kısa sürede sonuç alınabilecek'
Sağlık ve ilaç sektörü de yüksek başarımlı hesaplama sistemlerini en sık kullanan sektörler arasında yer alıyor. Sistemin altyapı ve donanımını sağlayan teknoloji devi Huawei'nin Türkiye Genel Müdürü Zhao Gang, yüksek başarımlı hesaplama sistemleri sayesinde bilgisayar ortamında birçok elementin insan vücudu ve birbirleriyle etkileşimlerinin deneysel ortamlara göre çok daha hızlı test edildiğini belirtti. Gang, "Süper bilgisayarlar sayesinde artık hastalıkların tedavisi için geliştirilen ilaçların analizlerinde daha kısa sürelerde sonuç alabilmek mümkün oluyor. Otomobil sanayisinde de, yüksek başarımlı bilgisayarlar üzerinde, çarpışma testleri, dayanıklılık simülasyonları yapılarak, araç tasarımında ne tür değişikliklerin yapılması gerektiği saptanabiliyor. Türkiye'de yerli otomobillerin üretilmesi gündemdeyken, yerli otomobillerin her türlü testi ve tasarımı kuracağımız bu sistemde yapılabilir" dedi.
Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemi, üniversiteler dışında özellikle, otomotiv, havacılık, savunma, ilaç, petrol arama, meteoroloji, medya ve finans sektörlerinde her gün daha da yaygınlaşarak kullanılıyor. Bu sektörlerde ürünün geliştirilmesinde, test edilmesinde, test edilen ürünün iyileştirilmesi süreçlerinde birçok işlem Yüksek başarımlı hesaplama sistemleri üzerinde yapılıyor.
Süper bilgisayar sisteminin teknik özellikleri: Süper bilgisayar, saniyede 147 (trilyon) Teraflops işlem gücünü; son nesil 5400 çekirdekli işlemciler ve en son veri depolama teknolojisi olan SSD (solidstatedisk) yapısıyla birlikte, 107.000 çekirdekli grafik işlemcisinin güçlerini bir arada senkronize çalıştırılmasıyla elde edilmektedir. Sistem, iletişimini bugünün son teknolojisi olan 40 Gbitlik Ethernet teknolojisi ile (Interconnect) karşılamaktadır.