Türkiye'de korsanın durumu ne?

Dünyada korsanın durumunu takip ediyorsunuz, peki Türkiye'deki durumu merak ettiniz mi?

Türkiye'de korsan gerçeği!

Lisanslı yazılım kullanımının toplum geneline yaygınlaştırılması için yoğun hukuki çalışmalar yürüten Business Software Alliance (BSA) Türkiye Katılımcıları, 2009 yılında gerçekleştirdikleri hukuki işlemler sonucunda, yaklaşık 1milyon $ değerinde korsan yazılım ele geçirilmesini sağladı.

Avrupa genelinde gelen 4.000 civarında ihbarı değerlendiren BSA Katılımcıları, 2.256 adet firma aleyhine hukuki işlem süreci başlatırken, Türkiye'de bu yönde gelen ihbar sayısı da bir önceki yıla oranla yüzde 50 arttı. BSA Türkiye'nin 2009 yılında gerçekleştirdiği hukuki işlem sayısı da günde ortalama 1,3 işlemle %30 artış gösterdi. Korsan yazılımın 2009 yılında Avrupa iş dünyasına maliyeti ise 16 milyon USD oldu.

Söz konusu verileri değerlendiren BSA'nın EMEA Bölgesi Hukuk İlişkiler Direktörü Sarah Coombes, "Finansal açıdan dünya genelinde zor bir yıl olan 2009'da ortaya çıkan bu istatistikler, firmaların lisanslı yazılım kullanmalarının, mali zorlukları aşmada en önemli adımlardan biri olduğunun bir kez daha altını çizmiştir. Üstelik sözkonusu olan bu 16 milyon USD, korsan yazılım kullanan firmaların sadece yasal süreçler çerçevesinde üstlenmek zorunda kaldıkları maliyetlerdir. Bunun yanısıra, yabancı yatırımcılar ile işbirliği yapmada yaşanacak zorluklar, ticari faaliyetlerinin etkilenmesi, finansman akışında ortaya çıkan ek giderler, güvenlik açıkları ve ticari itibarlarının zedelenmesi gibi hususlar dikkate alındığında, zararlarının bununla sınırlı olmadığı açıktır ." dedi.

"Gençlere istihdam imkanı" için

BSA Türkiye Genel Koordinatörü Elçim Barkay

BSA Türkiye Genel Koordinatörü Elçim Barkay ise sonuçları, "Açıklanan bu rakamlar, Türkiye'de yazılım korsanlığı oranının maalesef hala oldukça yüksek olduğuna işaret
etmekle beraber, bu konuda BSA Türkiye'nin yaptığı bilinçlendirme çalışmalarının da olumlu sonuçlar verdiğinin bir göstergesi niteliğinde. Yapılan araştırmalar, korsan yazılım kullanım oranında gerçekleşecek her 10 puanlık düşüşün, Türkiye'nin Gayrisafi Milli Hasılası'nda yıllık 624 milyon USD, doğrudan vergi gelirlerinde de 80 milyon USD bir artış sağlayacağını göstermektedir. Tüm bu veriler sonucu, korsan yazılım kullanımına karşı sürdürdüğümüz mücadeleyle, önümüzdeki yıllarda kayıtdışı ekonominin azaltılarak vergi gelirlerinin artırılmasını ve bunun da ülkemizin gelişimi için büyük potansiyel ifade eden teknoloji sektöründe gençlere istihdam imkanı olarak dönmesini hedeflemekteyiz." sözleriyle değerlendirdi.

BSA Hakkında
Business Software Alliance (www.bsa.org) güvenli ve yasal bir dijital dünya geliştirebilmek için çalışan gelişmiş bir organizasyondur. BSA dünyadaki ticari yazılım endüstrisinin, onların donanım ortaklarının, uluslararası pazarlar ve hükümetler nezdindeki sesidir. Üyeleri dünyanın en hızlı büyüyen sanayilerinden birini temsil etmektedir. BSA, telif hakları koruması, sanal güvenlik, ticaret ve e-ticareti tanıtan eğitim ve politika girişimleri yoluyla teknolojik yenilikleri destekler. BSA üyeleri arasında: Acronis, Adobe, Altium, Apple, Asseco Poland S.A., Autodesk, AVEVA, Bentley Systems, CNC, Corel, Dassault Systèmes SolidWorks Corporation, Logo, Microsoft, Netcad, Progress Software, Siemens, Symantec, Tekla ve The MathWorks yer almaktadır.

Basın bülteninden derlenmiştir

Okuyucu Yorumları