Reuters'in aktardığı habere göre Avrupa'nın temel güvenlik ve insan hakları gözlemcisi, Türkiye'nin 3.700 internet sitesini keyfi ve politik sebeplerle engellediğini söyledi.
56 Ulusu kapsayan Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) yani Avrupa'da güvenlik ve işbirliği için organizasyondan Milos Haraszti, Türkiye'nin internet kanunlarının ülkedeki ifade özgürlüğünü korumakta başarısız olduğunu, değiştirilmesi ya da lağvedilmesi gerektiğini belirtti.
Haraszti yaptığı açıklamada "Şimdiki haliyle 5651 nolu, Türkiye İnternet Kanunu olarak bilinen kanun ifade özgürlüğünü kısıtlamakla kalmıyor, vatandaşların bilgiye erişimini ağır bir şekilde kısıtlıyor" dedi.
3.700 site yasaklı!
Haraszti, Avrupa Birliği adayı olan Türkiye'nin, aralarında YouTube, GeoCities ve bazı Google sayfalarının da bulunduğu 3.700 internet sitesini, Ankara'nın internet kanunu geniş tanımlandığı ve politik amaçlara alet edildiği için yasaklandığını söyledi.
"Çocuk pornosu gibi zararlı içeriğin engellenmesi gerekmesine karşın, yasalar bunu uygulamaya uygun değil. Yasadaki yetersizlik yüzünden pek çok internet sitesine ya da hizmete bağlantı tamamen engelleniyor. Bu da dosya paylaşımı ve sosyal ağlar gibi modern teknolojilere erişimi felç ediyor" diyor Haraszti.
"Sitelerin engellenmesinde ve internet erişiminin kısıtlanmasında öne sürülen resmi sebeplerin bazıları keyfi ve politik. Bunlar OSCE'nin ifade özgürlüğü amacına uymuyor." Diye sözlerini sürdüren Haraszti'nin açıklamaları çok ses getirecek gibi görünüyor. Ama burada da bitmiyor...
"Gazetecilere gözdağı"
Türkiye'deki yasaklar, Avrupa'da neredeyse Çin'deki yasaklar kadar ses getirmeye başlamış gibi görünüyor.
Dahası Reuters'in raporuna göre ismin açıklanmasını istemeyen bir Türk bakanlık görevlisi "Türkiye toplumun her kesimine sınırsız ve eşit erişim imkanı sunuyor. Bu meselede Türkiye, Avrupa Birliği ortalamasının üzerindedir. Internet uygulamalarının dinamik bir yapısı vardır ve uygulamada sorunlarla karşılaşılırsa gerekli kanuni değişiklikler yapılmaktadır" dedi.
Haraszti, Türkiye'deki kanunların ifade özgürlüğünü korumakta başarısız olduğunu, çeşitli ceza kanunlarının gazetecilere karşı kullanıldığını, gazetecilerin hapis cezasıyla karşılaştığını belirtti.