Hayatın hemen her alanına girmeye başlayan 3D yazıcıların, çok sayıda farklı sektörde kullanımının yaygınlaşmasının yanı sıra bireysel kullanımı da gün geçtikçe artıyor. Devrim yaratabilecek nitelikte bir etki yaratan 3D baskı teknolojilerini Türkiye'de her kesime ulaştırmayı hedefleyen 3Dörtgen'in Kurucusu Furkan Bakır, 2014 yılı satış analizi kapsamında 3D yazıcılara en çok ilgi gösteren sektörleri ve bireysel kullanım yaygınlığını açıkladı.
3D Yazıcı ile En Çok Prototip Üretiliyor
3D yazıcılara en çok ilgi gösteren sektör ve alanların başında sanayi, mimari, eğitim ve sağlık olduğunu dile getiren Furkan Bakır, 3D baskı teknolojilerinin genel olarak prototip üretme, mimari tasarımlar ve ürünler geliştirme, tıbbi cihazların yedek parçalarının üretiminden protez üretimine kadar farklı alanlarda kullanıldığını ancak yavaş yavaş bireysel olarak evlerde de kullanılmaya başlandığını, en çok da eğitim sektörünün rağbet ettiğini belirtti. 3D yazıcıların prototip üretiminin maliyetini önemli ölçüde düşürdüğüne dikkat çeken Bakır, 3D yazıcıların seri üretim odağında yoğun bir kullanıma sahip olmadığına dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Türkiye'de 3D baskı teknolojilerini her kesime ulaştırma hedefimizde sadece 3D yazıcı satışıyla değil, ücretsiz 3D eğitimleri, düzenlediğimiz atölye ve yarışma gibi ilklerle emin adımlarla ilerliyoruz. Şu an için ülkemizde yıllık ev/ofis tipi 3D yazıcı pazarının yaklaşık 1500 adet olduğunu düşünüyoruz. 3Dörtgen olarak, 2014 yılında ayda ortalama 40 adet 3D yazıcı satışı gerçekleştirdik. Pazarın daha büyümesi için atölyeler ve yarışmalar gibi yenilikçi çalışmalarımız sürecek. 2015 senesindeki 3D yazıcı satış rakamlarının, 2014 yılının en az 2 katı olacağını tahmin ediyoruz. 2015 yılında; daha çok 3D yazıcı kullanan işletme, daha çok 3D obje ve daha çok 3D ile üretilmiş hizmetler göreceğiz" şeklinde konuştu.
Türkiye'deki Okullarda 3D yazıcı kullanımı 2015'te 3 Katına Çıkacak
Türkiye'de 3D yazıcıların yurt dışındaki güncel kullanım yoğunluğuna ulaşmasının 2016 senesini bulacağını belirten Furkan Bakır, geleceğe dair öngörülerini şu sözlerle dile getirdi: "Türkiye'de 3D yazıcılarının sanayideki kullanım ve yaygınlaşma oranı, bireylerdeki 3D yazıcı kullanım oranının çok üstünde. Yurt dışında ise 3D yazıcıların bireysel kullanımı daha yaygın. 2016 yılında nüfusun çoğunluğunun 3D yazıcıdan haberdar olacağını ve en az dörtte birinin 1 adet 3D eşyaya sahip olacağını düşünüyorum. 2015 yılında okullarda kullanım oranı da 2014'e göre en az 3 kat artacaktır."