Türk Telekom'un yeni JeTTvell tarifeleri kapsamında müşteriler, şehiriçinde 19 TL karşılığında 100 dakika, 23 TL karşılığında 200 dakika, 27 TL karşılığında 300 dakika konuşacak.
Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan, toplantıda yaptığı konuşmada, Türk Telekom ve GSM tarife paketlerini mukayese eden araştırmalarının ardından müşteri odaklı, basit ve anlaşılır, dinamik, esnek ve avantajlı tarife paketleri hazırlamaya çalıştıklarını anlattı.
Demircan, 2008'de başlattıkları "Akşam Konuşturan" ve "Uzun Konuşturan" tarife paketleri ile eylül ayından yıl sonuna kadar 700 bin müşteriye ulaştıklarını, aynı süreçte bu tarifeye dahil olan abonelerinin akşam konuşma trafiğinin yüzde 72 arttığını belirtti.
Bu artışta, GSM konuşmalarından pay alınmasının da rol oynayıp oynamadığı konusunda Demircan, "Cep telefonu kullanımının yüzde 50'si evlerde, yüzde 30'u kapalı, sabit mekanlarda gerçekleştiriliyor. Böyle bir fırsat sunulunca eminim ki müşterilerimizin bir kısmı GSM yerine ev telefonunu kullanmayı seçmiştir" diye konuştu.
"Müşterilerimizden aldığımız sabit ücretlere karşılık daha fazla değeri onlara ulaştırmak ana hedefimiz oldu" diyen Demircan, şehiriçi konuşmalarda kullanılacak yeni tarifelere ilişkin şu bilgileri verdi:
"JeTTvel tarifesinin ilk paketi 'Paket100' ile müşteriler, ayda KDV ve ÖİV dahil olmak üzere 100 dakika için 19 TL ücret ödüyor. 'Paket200' tarife paketini seçen kullanıcılar, sabit ücret ve paket ücreti dahil 23 TL ödeyerek 200 dakika, 'paket 300'ü seçen kullanıcılar ise 27 TL ödeyerek 300 dakika konuşuyor."
Bugün standart hat müşterilerinin yaklaşık 50 dakika karşılığı 19 TL ödediğini dile getiren Demircan, yeni tarifelerine geçen müşterilerine ilk 3 ayda, paketlerindeki dakika kadar ilave konuşma süresi vereceklerini aktardı.
Demircan, bu paketleri satın alan müşterilerinin şehirlerarası, uluslararası ve GSM konuşmalarının "StandartHatt" tarifesi üzerinden fiyatlandırılacağını belirterek, yeni tarifelerinin bugünden itibaren uygulamaya geçtiğini söyledi.
2009 yılında abone sayısını korumayı hedefliyoruz
Şehir içi telefon görüşmelerinin alternatif operatörlere açılmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Demircan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aslında tüm Türkiye'yi aramaya yönelik kampanyalar yapmak isterdik ancak şehirlerarası görüşmeler rekabete açık, şehiriçi görüşmeler kapalı olduğu için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) izin vermiyor. Şehiriçi telefon görüşmelerinin rekabete açılmasını biz de istiyoruz. Çünkü bu pazarı büyütüyor. Şehirlerarası telefon görüşmeleri rekabete açıldıktan sonra diğer operatörlerin pazar payı yüzde 30'a ulaştı ama pazar o kadar büyüdü ki bizim de trafiğimiz arttı. Bizim gelirlerimizin yüzde 35'i şehir içi telefon görüşmelerinden geliyor."
Geçtiğimiz yıl başında yaklaşık 18 milyon olan abone sayılarının şu anda 17,5 milyon seviyesinde bulunduğunu açıklayan Demircan, sabit telefon operatörlerinin abone sayılarının tüm dünyada düşüş sürecine girdiğini, Türk Telekom'da kayıp oranının, dünya ortalamalarının çok altında olduğunu, 2009 yılı sonunda şu andaki abone sayılarını korumayı hedeflediklerini anlattı.
Sabit ücret uygulaması
Demircan, sabit ücret konusunda yaşanan hukuk sürecine ilişkin bilgilerin de verildiği toplantıda, sabit ücretin toplam ses gelirleri içindeki payının Batı Avrupa ülkelerinde yüzde 50, Doğu Avrupa'da yüzde 45, Türkiye'de ise yüzde 36-37 seviyelerinde olduğunu kaydetti.
Aldıkları sabit ücret karşılığında müşterilerine hep daha fazla değer yaratmayı, örneğin daha fazla konuşma imkanı sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan ve sabit ücret tartışmalarının daha çok kafa karışıklığından çıktığını ifade eden Demircan, önümüzdeki dönemde Türk Telekom'un sabit ücret karşılığında gerçekleştirilen yatırımlarının anlatılacağı yeni bir reklam kampanyası düzenleyeceklerini söyledi.
Sınırsız konuşma için BTK'ya başvurduk
Erem Demircan, yatırım planlarına ilişkin olarak ise, yıllık ortalama 1 milyar TL'nin üzerinde yatırım yaptıklarını belirterek, "Krizden sonra, kriz öncesinde yaptığımız yatırım planlarında hiçbir değişiklik yapmadık" dedi. Demircan, belli bir ücret karşılığında sınırsız konuşma tarifeleri sunmak için de BTK'ya başvuruda bulunduklarını açıkladı.
3G uygulamasının kendileri açısından tamamlayıcı bir teknoloji olacağını belirten Demircan, Türk Telekom'un yeni teknolojileri konusunda şu bilgileri verdi:
"2009 yılını 'yakınsama yılı' ilan ediyoruz. 3G de bunu destekleyen bir teknoloji. Wiro ürünümüz de yakın zamanda hayata geçti. 4 hafta içinde 66 ülkede müşterilerimiz bu ürünümüzden faydalanmışlar. Şu anda Türkiye genelinde 2 bin 700 noktada WiFi hotspot var. Hedefimiz yıl sonunda bu rakamı çok yukarıya çıkarmak. IP TV de, yıl sonundan önce devreye girecek."
Hürriyet