Hacker'ların web sitelerini çökerttiğini, kişisel bilgileri çalarak internete sızdırdığını, yüksek güvenlikli bölgeleri tehdit ettiğini sıkça duyuyoruz. Peki hacker olmak, mutlaka kötü işler yapmak mı demek oluyor? Cevap tabi ki hayır, hacker'lar da iyi olabilirler. Ancak iyi hacker'ları tanımadan önce isterseniz yazımıza "kötü" hacker'lardan başlayalım.
Siyah şapkalı hacker'lar: Siyah şapkalı hacker'lar (black hat), kötü bir niyetle hareket ederek sitenizi çökertebilir, büyük kurumlardan gizli bilgileri çalmaya çalışabilirler. Bazı siyah şapkalı hacker'lar ise can sıkıntısını bahane ederek siteleri çökertebilirler. Bir hacker grubu, haklı bir iş için savaşıyor gibi görünse de genellikle kötü niyetli stratejiler kullanırlar ve büyük hasara yol açarlar.
Siyah şapkalı hacker'ların etkinlikleri, çoğunlukla suç sayılacak niteliktedir.
Gri, beyaz şapkalı hacker'lar ve açık kaynak
Gri şapkalı hacker'lar: Bazı hacker'lar, beyaz ve siyah şapkalı hacker'ların arasında "gri şapkalı" kategorisine düşmektedirler. Bu kişiler genellikle iyi niyetlidirler ve hedeflerine ulaşmak için suç işlemeye hazırdırlar.
Beyaz şapkalı hacker'lar: Peki hacker'ları iyi yapan nedir? Hacker'lar genellikle hataları ve güvenlik açıklarını bulmakta oldukça iyidirler. İyi hacker'lar, geliştiricileri bu sorunlar hakkında uyararak açıkların giderilmesini sağlarlar. Bazı şirketler, böyle bir strateji ile, yani hacker'ları çalıştırarak başarılı oldular. Bu kişiler, suçlu olmaktan çok güvenlik uzmanı olarak anılırlar.
Açık kaynak topluluğu: Açık kaynak projelerine katılırsanız, "hack" kelimesini sıkça duyduğunuzda kafanız karışmasın. Açık kaynak dünyasında hacker, yukarıdaki beyaz şapkalı hacker anlamına gelebilir ve "hacker" sözcüğü bazen geliştirici anlamında da kullanılabilir. "Hack'leme" sözcüğü ise kod yazmak anlamında sıkça kullanılmaktadır.