Tüm Android sürümleri bir arada...

Android 1.6, 2.0, 2.1, 2.2, 2.3, 3.0... Bu kargaşa içerisinde kafası karışanlara özel bir rehber...

Tüm Android'ler bir arada

HTC, Samsung, LG, Motorola veya Acer... Eğer Android işletim sistemli bir telefon almaya karar verirseniz sadece telefonlara değil aynı zamanda Android işletim sistemi sürümüne de bakmalısınız. Artık 1.6 (Donut) versiyonu da 1.5 (Cupcake) gibi geride kaldı. Biraz daha yeni sürüm kullanan Android'ler 2.0/2.1 sürümlerini kullanıyorlar veya daha da yenisi 2.2 (Froyo). İlk 2.3 (Gingerbread) güncellemesini kullanacak olan Android ise ilk olarak Şubat'ta karşımıza çıkacak. Son olarak 3.0 (Honeycomb) ise sadece tablet için geliyor. Chip Online sizin için tüm Android sürümlerini karşılaştırarak araştırdı.

1.5 Cupcake, 1.6 Donut, 2.0 Eclair Android için artık üretilmeyen modeller. Şuan ki Google telefonları en az 2.1 Eclair versiyonu ile geliyor ve çoğu 2.2'ye yükseltilebiliyorlar. Şimdi ise 2.3 Gingerbread sürümü geldi. Başta sadece tabletlere ayrılmasına rağmen 3.0 Honeycomb sürümede ufukta görünüyor.

Donut : Android versiyon 1.6

Donut : Android versiyon 1.6

Mayıs 2009'da gelen 1.5 Cupcake güncellemesiyle yeniden yerleştirilmiş menü, Widgets'lerin tanıtımı ve video desteği sağlayan ilk büyük güncelleme yayınlandı. Her ne kadar şuan ki yeni telefonlar için bu özellikle tarihte kalsa da. Artık 1.6 Donut versiyonu da üretimi durdurulan versiyonlar arasında yer alıyor. Bu noktada daha iyi performans yanında daha büyük ekran desteği, internet aramaları ve yerel aramalar için "Quick Search" seçeneği, emin internet bağlantıları için VPN desteği gibi yenilikler yeni versiyonlarda yer alıyor. Android marketlerindeki yeniliklerde 1.6 versiyonu ile birlikte gelişiyor. Bu şekilde dizayn değiştirilip, yeni kategoriler markete eklemiş.

Satın alma rehberi : Sony Ericsson Xperia X10 Mini
Şık görünümle Sony Ericsson Xperia X10 mini 1.6 Android versiyonu ile geliyor ama 2.1'e güncelleme yapılabiliyor. Bunun için özel ara yüz Timescape ve gelen kutularını kronoloji olarak yöneten bir iletişim merkezi bulunuyor. Aynı zamanda Sony Ericsson Xperia X10 mini ile, yüksek özelliklerin küçük boyutlu telefonlara da yüklenebileceğini gösterdi. (WLAN,HSDPA,GPS ve 5 Mp kamera). Bu da çoğu kullanıcının sempatisini kazandı. Telefonun yurtdışı fiyatı yaklaşık 145 Euro.

Eclair : Android versiyon 2.1

Eclair : Android versiyon 2.1

Ekim 2009'da gelen Eclair 1 (2.0) asıl sürüm olarak piyasaya çıktı. 2010 İlkbahar'da ise hataları giderici sürüm Eclair II geldi.

Yeniliklerle kamera menüsü
Android 2.0'dan beri farklı e-posta hesapları aynı klasörden yönetilebiliyordu. Microsoft Exchange hesap sahipleri maillerine Google telefonlarından erişebiliyordu. Bunların dışında Google sanal klavyesini geliştirdi, sözlük ve kelime tanıma fonksiyonları daha akıllı oldu. Kamera'da ise farklı çekim modları ve manual beyaz dengesi ayarı sundu. Dijital zoom ve flaşta yenilik listesinde tabi. Tarayıcı yeni ve geliştirilmiş bir görünüm kazandı. Motorola Milestone 2009 sonunda Android 2.0 sürümüne sahip tek telefon olarak piyasaya çıkmıştı ve 2.1 güncelleme desteği sunmuştu.

Satın alma rehberi : Samsung Galaxy S

Satın alma rehberi : Samsung Galaxy S
Galaxy S II de yakında geliyor...

Eğer Android 2.1'e sahip üst düzey bir telefon arıyorsanız Samsung I9000 Galaxy S tam size göre. En iyiler listemizde lider olan Galaxy S aynı zamanda4 2.2 Froyo'ya da güncellenebiliyor. TouchWiz ara yüzü ile gelen telefon efektif ve kullanıcı dostu bir kullanım sağlıyor. Uzunluğu 10.2 santimetre olan süper AMOLED ekranı ile bir çok iş için uygun. Testlerimizde ekranı bizi gerçekten şaşırttı. 1 GHz'lik işlemcisi de I9000 Galaxy S'in gücüne güç katıyor. 5 megapixel kamerası HD videolar alıyor ve yüksek görüntü kalitesindeki filmlerin oynatımını destekliyor. WLAN,HSDPA ve dahili GPS modülüde özellikleri arasında yer alıyor. Şuan ki fiyatı 1475 lira.

Froyo : Android versiyon 2.2

Froyo : Android versiyon 2.2

Daha fazla güç
Basit yenilikler menü kontrollerinde göze çarptı. Ama bu daha iyi performans sağladı. Tarayıcı ve arama fonksiyonlarının da iyileştirilmesi ile 2.2 versiyonu kullanıcıları ikna etti. Flash 10.1'de güncelleme ile birlikte geldi. Bunun için Android marketten Adobe uygulamasını yüklemelisiniz. Froyo ile geliştirilmiş kamera yazılımı ile de HD(720p) kalitesinde videolar çekebilirsiniz. Aynı zamanda iTunes'taki gibi bir müzik eş zamanlama da yenileme listesi arasında. Bunların dışında yeni firmware, USB ve WLAN modemleri yönetebileceğiniz bir tethering fonksiyonu sunuyor.
Bu güncelleme ile hafıza kartına yüklenebilen uygulama sayısı da artıyor. Bu zamana kadar uygulamalar sadece sınırlandırılmış telefon hafızasına yüklenebiliyordu.

Satın alma rehberi :

HTC, Desire ile birlikte HD sorununu aştı. Bu şık telefon Froyo artı HTC sense ara yüzü ve 4.3 inçlik dokunmatik ekran ile geliyor. Her ne kadar resmi olmasa da 2.3 Gingerbread'a güncelleme olasılığı da muhtemel. Artılar : Hızlı boot kullanımı Desire HD ile birlikte saniyeler alıyor. Uzun bekleme süreleri artık söz konusu değil. Aynı zamanda hızlı internet bağlantıları ve 8 megapixellik kamerasıyla mükemmel fotoğraflar ve HD kalitesindeki videolarda diğer artı yönleri. Aynı zamanda GPS fonksiyonunu da sahip olan bu telefonun fiyatı yurtdışında 440 Euro.

Gingerbread : Android versiyon 2.3

Gingerbread : Android versiyon 2.3

Android 2.3'te göze ilk çarpan yenilik daha basit bir kullanıcı ara yüzü. Yeni arayüz daha bir kullanım sunuyor ve aynı zamanda daha iyi performans ve oyunlarda daha yüksek tempo. Şuana kadar ki en hızlı Android sistemi olup olmayacağı hala tartışılıyor.

Samsung ve Sony Ericsson'dan Gingerbread
Google Nexus S Gingerbread'i ilk kullanan telefon oluyor. Henüz şubat ayında Avrupa'da marketlerde yerini alacak. HTC'de donanımını hazırlıyor. Cihazın AMOLED mi yoksa daha az güçlü Süper-LCD ile mi geleceği henüz belli değil. Gingerbread yeniliklerinde Sony Ericsson ön saflarda yer alacak. Yeni sitil Xperia arc'ın 2011'in ilk çeyreğinde piyasaya girmesi bekleniyor. Bu şekilde Sony Ericsson yenilenebilir.
Ön kamera için daha iyi çözünürlük, daha fazla video formatı ve ses efekti yenilikler arasında Bununla birlikte Gingerbread daha rahat yazım için sanal klavyeyi geliştirmiş. Yazıların kopyalama ve yapıştırma özelliği de ayrı bir özellik.

Honeycomb : Android versiyon 3.0

Honeycomb : Android versiyon 3.0

2011 başında Las Vegas'taki Consumer Electronics Show'da Google yeni Android jenerasyonunu tanıttı. Matias Duarte, Android OS geliştirme bölümünün, yeni güncellemenin yayınlanmasından hemen sonra, engadget.com ile röportajında, akıllı telefonlar içinde bir sürümün geleceğini duyurdu.

Detaylar ve Cihazlar
Gerçekçiliğin sınırlarını göreceğiz. Honeycomb OS yenilikleriyle akıllı telefonlara karşı. Google'a göre güncelleme daha büyük bir dokunmatik ekran çözünürlüğü ve yeni bir tablet ara yüzünü kapsayacak. Grafik yeni oyunlar için güçlü olacak. Bu zaman kadar ki aynı zamanda telefonlarda da bulunan 4 sensör tuşu kalkacak ve bunun yerine dokunmatik işlevler gelecek. Web tarayıcısı üzerindeki kontroller, sık kullanılanların Google Chrome tarayıcısından eş zamanlanması Honeycomb'un diğer yenilikleri arasında yer alacak. Daha önceden yüklenmiş uygulamalarla da işletim sistemi kampanyalı eklemeler yapmanızı sağlıyor.
Honeycomb'un çıkış tarihi Mart. Gerçekten tarihinde gelip gelmeyeceğini merak ediyoruz,çünkü Gingerbread 2010'da Şubat'ın sonuna ertelenmişti. 3.0'lı olacak ilk tablet ise Motorala Xoom olacak gibi duruyor. Ama HTC ve Samsung'da tabletlerini Şubat 2011'de Barselona'da ki Mobile World Congress'de sunabilir.

Android Market

Android Market

Android'lerin gelişmesiyle Android markette hızla büyüyor. Her ay yeni programlar Android markete katılıyor. Oyunlardan navigasyonlara, yönetim araçlarına kadar. Açılışından iki yıl sonra uygulama sayısı 200.000'e ulaştı. Bu rakam Ağustos 2010'dakinin iki katı. Sadece Apple'ın AppStore'u bu rakamı geçiyor.

Hatalı indirimlerde ise Google kullanıcılarına 24 saat yerine 15 dakikalık bir değişim hakkı sunuyor. Aynı zamanda oyunların lite versiyonları da bulunuyor. Bu şekilde ücretsiz olarak uygulamaları deneyebilirsiniz.

Market görünümü yenilenmiş
Google Android marketi görünümünü yeni yıla girmeden değiştirdi. Online yüklemeler, çekici bir arayüz ile kullanıcılara gösteriliyor.

Okuyucu Yorumları