Bilgisayar devrinde silikonun karşısına artık DNA'lar çıkmaya hazırlanıyor. Caltech'ten araştırmacılar silikonun üzerindeki transistörlerin yerine biyokimyasal devreler kurarak küçük işlemleri yapmayı başardı.
"Bildiğiniz gibi bilgisayar endüstrisinde sürekli daha da iyi bilgisayarlar yapmak istersiniz. Biz de bunu yapmak istiyoruz. Daha karışık görevler için daha da iyi biyokimyasal devreler yapmak amacımız" diyen Caltech araştırmacıları, elektronik devrelerde transistörlerin yaptığı işleri DNA'lara yaptırdıklarını açıklıyor.
Biyokimyasal devreler, bir test tüpünün içerisindeki tuzlu suda yüzen moleküllerden oluşuyor. DNA tabanlı devreler molekülleri sinyaller olarak alıyor. Bu moleküler sinyaller, tuzlu suyun içerisinde sanki kablo içerisinde ilerlermiş gibi ilerliyor.
Tabii ki araştırma henüz çok başlarda ve yapılan en büyük devei 74 ayrı DNA molekülü içeriyor. Bu devreyle araştırmacılar 15'e kadar olan sayıların kare kökünü hesaplayabiliyorlar ancak bu da yaklaşık 10 saatlik bir zaman alıyor.