Toyota, MIT ve Columbia Engineering mühendisleri yapay zeka robot öğreniminin ne kadar etkileyici olabileceğini bir kez daha gösterdi. Toyota Research Institute (Toyota Araştırma Enstitüsü) tarafından yayınlanan yeni bir videoda, yapay zeka robotunun daha önce pek çok kişinin imkansız olduğunu düşündüğü karmaşık görevleri birkaç saat içinde nasıl başarabildiğini gösteriliyor.
Yapay zekanın beklediğimizden daha hızlı ilerlediğini öğrenmek insanlık için endişeye düşmenize sebep olabilir. Ancak bu durumda robotlar, insan efendilerini nasıl yok edeceklerini öğrenmiyorlar. Bunun yerine sebzeleri kesmek, bir dilim ekmeğin üzerine salça sürmek ve hatta yumurtaları çırpmak gibi daha karmaşık görevleri nasıl yapacaklarını öğreniyorlar.
Biz insanlar için bunlar nispeten sıradan görevler gibi görünse de, bir yapay zeka robotuna bunları kendi başına yapmayı öğretmek heyecan verici bir gelişme. İnsanlar olarak nesneleri nasıl dikkatlice keseceğimizi, hatta kızarmış ekmeğin üzerine reçeli nasıl süreceğimizi hızlı bir şekilde öğrenebiliriz. Ancak robotların bu içgüdüleri yoktur.
Bunun yerine, bu karmaşık görevleri kendi başlarına yapabilene kadar tekrar tekrar nasıl yapacaklarının öğretilmesi gerekiyor. Bu durumda, Toyota’nın yapay zeka robotu, insanlar tarafından nasıl yapılacağı gösterildikten ve ardından birkaç saat boyunca simülasyonlar çalıştırıldıktan sonra birçok karmaşık görevi tamamlayabiliyor. Normalde bu tür bir ilerleme günler, haftalar ve hatta aylar sürebilir.
Bugünlerde gördüğümüz robotların çoğu, depolarda çalışmak, ağır kasaları boşaltmak ve benzeri işler için mükemmel olsa da, eğer bu kaba robotların ötesine geçmek istiyorsak, daha hızlı öğrenebilen yapay zekalı robotlara ihtiyacımız olacak ve Toyota Research Institute mühendisleri bu amaca ulaşmış gibi görünüyor.
Bu tür robot teknolojisinden nasıl faydalanacağımız, kesinlikle ilginç bir gelecek sunabilir. Diğer şirketler yapay zeka sistemlerini sanal gerçeklik kullanarak eğitmek için çalışıyor. Ancak Toyota bu sistemini başarılı bir şekilde sürdürebilirse, diğer şirketler de şüphesiz aynı yolu izleyecektir ve bu yüzden yakın gelecekte yapay zeka robotlarının nasıl eğitileceği konusunda çok daha geniş bir atılım görebiliriz.