Toyota, büyük bir sürpriz yaparak elektrikli araç planlarını değiştirebilir

İddialara göre Japon otomotiv devi Toyota, elektrikli araç platformunu sıfırdan tasarlamayı planlıyor.

Toyota’nın elektrikli araç planları değişiyor

Toyota’nın e-TNGA araç platformunu yenileyeceği veya yerine yeni bir platform getireceği, bu nedenle de şu anda geliştirilmekte olan elektrikli araçların gecikeceği iddia ediliyor.

Japon otomotiv devi, geçen yıl elektrikli araç stratejisi açıkladı, ancak yeni raporlar otomobil üreticisinin çizim tahtasına geri dönebileceğini gösteriyor. Endüstri kaynaklarına göre, Toyota'da bir grup, mevcut e- TNGA üzerine esnek bir EV platformu veya yeni bir EV mimarisi geliştirmek için görevlendirildi.

e-TNGA platformu, tamamen elektrikli bZ4X crossover SUV'da zaten kullanılıyor ve (şimdilik) yaklaşmakta olan 2023 Lexus RZ 450e'de de bulunması planlanıyor.

Bu değişiklikler tartışılmaya devam ederken, Toyota'nın kompakt bir elektrikli araç ve Toyota Crown hibrit sedan da dahil olmak üzere diğer bazı EV projelerinin geliştirilmesini de askıya aldığı bildiriliyor. Firmanın halihazırdaki stratejisi 2030'a kadar 30 model üretmeyi ve pil teknolojisi ve üretimine 17,6 milyar dolar yatırım yapmayı içeriyordu.

Ancak kaynaklara göre Toyota, Tesla gibi yıllardır elektrikli otomobil üreten diğer üreticilere kıyasla çok yavaş ve pahalı bir EV üretim sürecine sahip. Toyota'nın popüler RAV4 SUV'sinin tamamen elektrikli bir versiyonunu 2012'de Tesla ile birlikte geliştirdiğini belirtiliyor, ancak mühendislerin o dönemde elektrikli teknolojiyi tehdit olarak görmediği söyleniyor. Bu nedenle Toyota kendi platformunu geliştirmeye başlamadan önce 2017 yılında geliştirmedeki hissesini Tesla'ya satmıştı.

Toyota, Prius gibi araçlarla hibrit teknolojisinde erken bir liderdi, ancak yirmi yıldan fazla bir süre sonra, Japon otomobil üreticisi, Mirai gibi lojistik açıdan zor hidrojen yakıt hücreli arabalara odaklandı ve elektrikli araçlarda geride kaldı.