Torrent dönemi geride kaldı, yeni "düşman" korsan canlı yayın siteleri

Uluslararası Olimpiyat Komitesi IOC, 2024 Paris Olimpiyatları sırasında "eski düşmanı" torrent'lerle değil, korsan canlı yayın siteleriyle mücadele etmek zorunda kalıyor.

Torrent dönemi geride kaldı, yeni "düşman" korsan canlı yayın siteleri

Olimpiyat halkaları, özellikle bu günlerde hemen her yerde görülebilse de, aslında Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) fikri mülkiyetidir. Aynı şekilde, düzenlenen yarışmaların yayın hakları da IOC tarafından verilir. Bu yüzden IOC, ilgili yayıncılar tarafından çevrimiçi olarak paylaşılan içeriği sıkı bir şekilde coğrafi olarak engellemenin yanı sıra, canlı yayınları veya spor yayınlarının kayıtlarını paylaşan tüm yasa dışı kaynaklarla da mücadele etmek zorunda kalıyor.

Bu yayın lisansları oldukça pahalıdır ve elde etmesi zor olabilir. TorrentFreak, bu nedenle IOC’nin geçtiğimiz hafta Google'a binlerce DMCA kaldırma bildirimi gönderdiğini söylüyor. IOC, 2008 yılında yasadışı olarak paylaşılan spor içeriğini kaldırmak amacıyla, adını geçici olarak Beijing Bay olarak değiştiren Pirate Bay ile sorun yaşamıştı. Ancak görünene göre, aradan geçen 16 yılın ardından artık torrent'lerden ziyade, yasa dışı canlı yayın web siteleriyle sorun yaşıyor.

TorrentFreak’in de belirttiği üzere, torrent'lerin internet üzerinde ortaya çıkması ve indirilmesi zaman alır, ancak canlı yayınlar genellikle ücretli (yayıncıya bağlı olarak) resmi yayınlarla rekabet edebilecek hıza sahiptir. Bu nedenle IOC, yayıncıların ve IOC’nin mali çıkarlarını korumak için gerekli olan binlerce DMCA talebini karşılamak üzere korsanlıkla mücadele şirketi Friend MTS ile ortaklık kurdu.

IOC, Temmuz ayı içerisinde Google'dan 5.900’den fazla URL’yi arama motorundan kaldırmasını istedi. Liste büyümeye devam ederken, TorrentFreak bu listede tek bir torrent sitesi belirleyemediğini ve listenin korsan yayın sitelerinin hakimiyetinde olduğunu söylüyor.

Olimpiyat içeriğinin sıkı bir şekilde coğrafi olarak engellenmesi, İngilizce konuşmayan, Olimpiyatları yasal olarak izlemek isteyen ancak yasal sınırlamalar nedeniyle kendi ülkelerindeki yayıncının çevrimiçi yayınlarına erişemeyen kişiler için de sorun yaratıyor.