Tim Cook'un maaşı bu yıl %40 düşüyor ama o bu durumdan memnun

Apple CEO’su Tim Cook maaşının, yüzde 40'tan fazla azaltarak 2023'te 49 milyon dolara düşürülmesini talep etti.

Tim Cook'un maaşı bu yıl %40 düşüyor ama o bu durumdan memnun

Apple CEO'su Tim Cook için 2023'te büyük bir maaş kesintisi var ama bunu o istedi. Bir SEC dosyasına göre Cook'un 2023 için toplam gelir hedefi 49 milyon dolar olacak ve bu 2022'de kazandığının %40 altında.

Tim Cook yıllık 3 milyon dolar taban maaş alıyor. Ancak bu rakam kazancının yalnızca küçük bir kısmı ve gelirinin büyük kısmı teşvik primlerinden ve şirketin kar payından geliyor. Financial Times’a göre Cook 2022’de, 3 milyon dolarlık taban maaşının üstüne, yaklaşık 84 milyon dolarlık hisse senedi ve bir miktar ikramiye aldı ve yıllık geliri 99,4 milyon dolar oldu.

Şimdi bu rakamda yüzde 40'lık kesintiye gidiliyor.

BloombergHT'de yer alan habere göre değişikliklerin bir parçası olarak, Cook'a verilen ve Apple'ın performansına bağlı olan hisse senedi birimlerinin yüzdesi, 2023'te yüzde 50'den yüzde 75'e çıkarılması gelecek yıllarda şirketin yaptığı düzenleme başvurusunda yer alıyor.

2022 için Cook, 3 milyon dolarlık taban maaş, yaklaşık 83 milyon dolarlık hisse senedi ve bir ikramiye dahil olmak üzere 99,4 milyon maaşa bedel oldu.

GERİ BİLDİRİMLER VE APPLE PERFORMANSI

İPhone üreticisi, Cook'un son maaşının "dengeli hissedar geri bildirimlerine, Apple'ın olağanüstü performansına ve Bay Cook'un tavsiyesine" dayandığını söyledi.

ELEŞTİRİLER GELMİŞTİ

Insider'a göre bu kadar büyük bir CEO maaş kesintisi genellikle bir şirket içindeki iç sorunları gösterebilirken, Cook, önceki yıllardaki büyük maaş paketlerinin Apple hissedarları arasında tartışmalara yol açmasının ardından, kendi talebi üzerine bu indirimi yapıyor.

Geçen yıl, üst düzey bir hissedar danışmanlık firması, Apple yatırımcılarını Cook'un 2021 için yaklaşık 99 milyon ABD Doları olan maaş paketine karşı oy kullanmaya çağırmıştı.

Hissedarlar ayrıca "Bay Cook'un hisse senedi ödülünün daha yüksek bir yüzdesinin performansa dayalı olmasını tercih ettiklerini" ifade etmişlerdi.