Test: Nokia 5230 mercek altında...

CHIP Online, Nokia'nın 399 TL'lik dokunmatik bombası 5230'u test etti. İşte sonuçlar...

Nokia 5230 mercek altında!

399 Liralık bir telefon için beklemeye değer mi? Nokia'nın çok satan modeli 5800 XpressMusic'e oldukça benzeyen Nokia 5230 bu bekleyişin karşılığını veriyor. Testimizde etkileyici bir sonuç ortaya koyan bu yeni dokunmatik Nokia, navigasyon açısından da birçok ekstra özellikler sunuyor.

5230 görünüm açısından 5800 XpressMusic modeli ile neredeyse aynı. Her ikisi de 111 x 52 x 15 milimetrelik boyutlara sahip ve benzerlikler ekran için de geçerli: 5230'da 3,2 inçlik büyük bir dokunmatik ekran mevcut.

Fakat Nokia X6'da bulunan kapasitans (Kapasitif) metodlu dokunmatik ekranların aksine her parmağın rahatça kullanımına imkan vermeyen dirençli (Rezistif) dokunmatik ekranlar kullanılmış. Bu yüzden yanında dokunmatik kalemiyle birlikte geliyor. Testimizde dokunmatik ekranla başa çıkmakta ve simge ve harfleri tutturmakta zorluk yaşamadık. Kontrast ve parlaklık ise AMOLED ekranlı telefonlar kadar olmasa da yeterince iyi.

Uygun Performans

Uygun Performans

Diğer dokunmatik modellerde olduğu gibi Nokia 5230'un içinde de Symbian S60'ın 5. sürümü çalışıyor. Bu da menü öğelerini başlatmak için simgeye iki kez basılması anlamına geliyor. Her ne kadar kullanıcı dostu bir uygulama olmasa da menü öğelerinin yanlışlıkla açılmasını engellemeye yönelik bir amacı var.

Performans genel olarak başarılı ve cihaz gayet stabil çalışıyor. Uygulama veya SMS'leri açma süresi diğer telefonların aksine çabuk ve beklemeye neden olmuyor.

Ayrıca birçok kişiselleştirme seçeneği sunması da memnun edici. Bu sayede başlangıç ekranınıza dilediğiniz kısayolları ekleyebiliyor ve ana menüyü tercihlerinize göre yeniden düzenleyebiliyorsunuz.

Kutu içeriği

Kutu içeriği
Nokia 5800 XPressMusic'e daha uygun fiyatlı bir alternatif

Kutu içeriğine baktığımızda ise üretici 5800'a kıyasla dokunmatik kalemi ilave etmiş.

Cihazla ilgili yazılımların ve bellek kartının eksik olması kabul edilebilir, fakat Nokia, 5230'un kutu içeriğine en azından bir USB kablosu ekleyebilirdi. Ne de olsa, uygun bir MicroUSB kablosuyla birlikte 8 GB kapasiteye (maksimum 16 GB mümkün) sahip bir bellek kartının fiyatı yaklaşık 45 TL ve bu miktar daha da azaltılabilir.

5230'a ek olarak bu masrafı göze alanlar daha donanımlı bir cep telefonu satın almış olacaklar. Ayrıca HSDPA (3,6 MBit/s) ve sözlük gibi birtakım faydalı programlar da 5230'da mevcut.

Navigasyon & Multimedya

Navigasyon & Multimedya
Nokia Ovi Maps örneği

İyileştirilmiş Yepyeni Bir Navigasyon
Bu telefonu satın almanız için muhtemelen en büyük neden ücretsiz navigasyon sistemine sahip olması olacaktır.

Çünkü 5230, Nokia'nın sınırsız olarak Ovi Maps 3.0.3 ile donattığı 10 telefondan biri. Test cihazımızda yazılım önceden kurulmamıştı, fakat yüklemesi oldukça basitti. Bununla birlikte 5230, küresel haritalar, sesli yol tarifi ve hatta yayalar için de yol tariflerini içeren tam anlamıyla yenilenmiş bir navigasyon hizmeti sunmakta.

Kamera kalitesi
Kamera konusuna gelirsek, otofokus ve LED ışık bulunmuyor, bu nedenle 2 Megapiksel çözünürlükten çok fazla beklentiniz olmamalı. Ancak ışık oranı iyi olduğu takdirde dış ortamlarda oldukça güzel kareler elde edebilirsiniz. İç ortam çekimleri için ise güçbela da olsa işinize yarıyor. Kısacası bu telefonun en zayıf yanı kamerası oluyor.

Güçlü Oynatıcı ve müzik özellikleri

Güçlü Oynatıcı ve müzik özellikleri
Ses ve müzik kalitesine diyecek yok

Multimedya konusunu ele alacak olursak: Her ne kadar "Comes with Music" servisi 5230'da bulunmayacak olsa da müzik açısından "XpressMusic" ile aynı özelliklere sahip, fakat bundan biraz fazlasını içinde barındırıyor.

Örneğin MP3 oynatıcıya manuel olarak ayarlanabilir bir ekolayzer ilave edilmiş. Çok fazla sallanan askı kulaklıkları normal kulaklıklar ile değiştirdiğimizde ise farkettiğimiz ilk şey telefondan gelen sesin oldukça kaliteli olduğuydu. Cihazın üstünde bulunan jak girişi sayesinde kulaklıklar kolayca takılabiliyor. Fakat radyo konusunda durum pek iç açıcı görünmüyor, zira İstanbul'un orta yerinde bile radyo istasyonları yeterince net değildi.

Kusursuz Ses
Bir telefonda en iyi düzeyde olması gereken özellik nedir? Tabiki telefondaki sesin kalitesi! 5230 bu konuda gayet iyi. Yaptığımız test aramalarını göz önüne bulundurarak, ses konusunda Nokia 5230'a on üzerinden on puan verdik.

Konuşma esnasında çok zayıf sesleri bile tamamen anlaşılabilir seviyede iletmeyi başarırken, batarya testimizde tam dolu batarya ile 3 buçuk saatlik görüşme süresi sağladı. Web tarayıcı da test ekibimizde iyi bir izlenim bıraktı. CHIP anasayfasını otomatik olarak ekran boyutuna sığdırmakla birlikte, haber beslemeleri ve kelime araması gibi çok sayıda ek özellik sunuyor. Yakınlaştırma çubuğu ile sayfaların büyütülmesi ise gayet akıcıydı.

Sonuç ve Alternatif telefonlar

Genel olarak Nokia 5230 için WLAN'ı bulunmayan ve daha kötü bir kameraya sahip 5800 XpressMusic diyebiliriz. Müzik dinleyebileceğiniz, isteğinize göre kişiselleştirme imkanı sunan ve en azından ücretsiz navigasyon hizmetinden ötürü almaya değer kaliteli bir dokunmatik ekranlı telefonu bu fiyata elde edebilirsiniz. Yanında telefona uyumlu bir USB kablosu ve ek hafıza kartı almayı da unutmayın. Son olarak telefonun eksilerinden bahsedecek olursak orta seviye performansını ve pek güçlü olmayan bataryasını söyleyebiliriz.

Fiyatına göre sunduğu özellikler zengin, zayıf yanı ise kamerasıAlternatif olarak bu fiyata ücretsiz navigasyonlu başka bir telefon mu? Ne yazık ki pek şansınız yok. Çünkü bu noktada daha fazla parayı gözden çıkarmanız gerek. İyi alternatiflerden birisi 3MP kamerası ve müzik promosyonuyla Samsung S5233 Star olabilir.

Şayet bir yol rehberine ihtiyaç duyuyor veya WLAN aracılığıyla internetin keyfini çıkarmak istiyorsanız Nokia'nın 515 TL'lik5800 XpressMusic modelini göz önünde bulundurmalısınız. Ücretsiz navigasyonu da destekleyen 5800, 3,2 megapiksel kameraya ve dahili 8GB (Hafıza kartıyla genişletilebilir) hafızaya sahip. Fiyatı ise şu sıralar 399 TL civarında anda Nokia 5230, Hepsiburada.com'da kısa bir süreliğine 369 TL'ye satılıyor.

Detaylı bilgi tablosu

Nokia 5230 Detaylı Özellikler
Piyasaya Çıkış Tarihi Ocak 2010
İşletim Sistemi S60 5.0 Sürüm Symbian OS 9.4
Açılış Süresi 28 s
Şebeke GSM 850, 900, 1.800, 1.900 MHz
Ağırlık 114 gr
Boyutlar 111 x 52 x 15 mm
SAR Değeri 1,10 Watt/kg
Pil Türü Li-Ion
Bekleme Süresi 18 Gün
Konuşma Süresi 7 Saat
Dokunmatik Ekran Var
Ekran Boyutu 69 x 41 mm
Ekran Çözünürlüğü 640 x 360 Piksel
Renk Çözünürlüğü 16.777.216 Renk
Ekran Tipi Transflektif (TFT)
Telefon Hafızası 63 MB
Hafıza Kartı Tipi Micro-SD
Entegre Kamera 2.0 Megapiksel
Kamera Çözünürlüğü 640 x 480 Piksel (VGA)
Video Oynatıcı Var, kayıtlı videolar ve akış videoları
Görüntülü Konuşma Yok
Çokluortam MP3 Oynatıcı, FM Radyo
Ses Formatları AAC-, AAC+, AMR-NB, AMR-WB, AU, AWB, eAAC+, M4A, MIDI, Mobile XMF, MP3, MP4, RealAudio 7, 8, RMF, SND, SP-MIDI, True Tones, WAV, WMA, WVE
GPS Var
Navigasyon Var, haritalarla birlikte geliyor
MMS Var
Sesli Arama Var
Handsfree (Ellerserbest) Var
Kullanıcı Profilleri 6 Özelleştirilebilir Profil
Erişilebilirlik Klavye
SMS Hafızası Dinamik - Değişken
Özel Zil Sesi Atama Gruplar ve numaralar için
Zil Sesleri Gerçek Tonlar (AAC-, AAC+, AMR-NB, AMR-WB, AU, AWB, eAAC+, M4A, MIDI, Mobile XMF, MP3, MP4, RealAudio 7, 8, RMF, SND, SP-MIDI, True Tones, WAV, WMA, WVE)
Titreşim Var
Çalar Saat Var
Ajanda Özellikleri Ajanda, Takvim, Hesap Makinesi, Senkronizasyon
Oyunlar 2, Yüklenebilir oyunlar
Bağlantı Arayüzü Bluetooth, USB
HSCSD (maks. down/up) 57,6/14,4 kbit/s veya 43,2/28,8 kbit/s
GPRS (maks. down/up) 67,0/13,4 kbit/s veya 53,6/26,8 kbit/s veya 40,2/40,2 kbit/s
UMTS 3.600/384 kbit/s
WAP-Tarayıcı WAP 2.0, xHTML
E-Posta İstemcisi Var
Push E-Mail Var (Microsoft Exchange, Nokia Messaging)
Okuyucu Yorumları